Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Γιατί το κόκκινο κρέας γίνεται καφέ όταν μαγειρεύεται;

Σίγουρα πολλοί που μαγειρεύετε θα έχετε αναρωτηθεί γι’ αυτό. 
Αυτό οφείλεται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Μυοσφαιρίνη, η οποία επίσης είναι αυτή που κάνει το κόκκινο κρέας κόκκινο (και όχι το αίμα όπως αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν)
Η Μυοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που αποθηκεύει οξυγόνο στα κύτταρα των μυών, παρόμοια με την αιμοσφαιρίνη η οποία αποθηκεύει οξυγόνο στα ερυθρά
αιμοσφαίρια. Το οξυγόνο αυτό είναι απαραίτητο για τους μυς που «εργάζονται» όλη την ώρα.
Πώς λοιπόν η Μυοσφαιρίνη κάνει το κρέας να μαυρίζει όταν μαγειρεύεται;
Το καφέ χρώμα οφείλεται στην οξειδωτική κατάσταση των ατόμων σιδήρου της Μυοσφαιρίνης. Όταν η Μυοσφαιρίνη είναι εκτεθειμένη σε οξυγόνο, πριν μαγειρέψετε το κρέας, ο σίδηρος είναι ενωμένος με ένα ένα μόριο Ο2, κάτι που κάνει το κρέας να φαίνεται κόκκινο. Μαγειρεύοντας όμως το κρέας, το άτομο του σιδήρου χάνει ένα ηλεκτρόνιο και πηγαίνει σε μεγαλύτερο επίπεδο οξείδωσης και αυτή η διαδικασία κάνει το κρέας να φαίνεται καφέ.
Το λευκό κρέας από την άλλη
, δεν μετατρέπεται σε σκούρο καφέ όπως το κόκκινο κρέας, επειδή έχει πολύ λιγότερο ποσοστό Μυοσφαιρίνης. Στην πραγματικότητα, η Μυοσφαιρίνη είναι ο λόγος που διαχωρίζεται το κόκκινο από το λευκό κρέας.
ΠΗΓΗ: endiaferonta.com

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.