Κωδονοκρούστες την ώρα του καθήκοντος |
Σάββατο 30 Απριλίου 2011
Εορτασμός Αγίου Γεωργίου, στο Παλιό Χωριό της Σαντορίνης
Παρασκευή 29 Απριλίου 2011
Φρένο στην ταλαιπωρία με την προσωρινή σύνταξη
Οι προϋποθέσεις για την έκδοση της προσωρινής σύνταξης καθορίζονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το επόμενο διάστημα. Στόχος του μέτρου είναι να επιταχυνθεί η έκδοση των συντάξεων, καθώς σήμερα οι ασφαλισμένοι πρέπει να έχουν... γερά νεύρα μέχρι την έκδοση της «πολυπόθητης» απόφασης.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως αυτήν τη στιγμή στα ασφαλιστικά ταμεία στοιβάζονται περίπου 150.000 αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα, η έκδοση της σύνταξης καθυστερεί από 6 έως 14 μήνες, όταν όλα τα χρόνια είναι σε ένα ταμείο, ενώ στη διαδοχική ασφάλιση απαιτούνται έως 2,5 χρόνια.
Αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση στα επικουρικά ταμεία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ένας εμποροϋπάλληλος που υποβάλλει αίτηση για σύνταξη θα χρειαστεί από 3,5 έως 4 χρόνια για να πάρει κύρια και επικουρική σύνταξη από το ΙΚΑ και το ΤΕΑΙΤ αντίστοιχα.
Το μέτρο της προσωρινής σύνταξης είχε εφαρμοστεί προαιρετικά στο παρελθόν με περιορισμένα αποτελέσματα, καθώς οι ασφαλισμένοι δεν κατέθεταν αίτηση γιατί φοβόντουσαν πως αυτό θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την έκδοση της οριστικής απόφασης.
Τώρα το μέτρο θα εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης των συντάξεων και πρέπει να σημειωθεί πως σχετικό αίτημα είχε καταθέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ.
Συγκεκριμένα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπονται τα εξής:
Οι ασφαλιστικοί φορείς κύριας ασφάλισης, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, του Δημοσίου και του ΝΑΤ, υποχρεούνται, εφόσον έχει εκδοθεί βεβαίωση χρόνου ασφάλισης, να εκδίδουν την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, των δικαιολογητικών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.
Σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, το παραπάνω χρονικό διάστημα επιμηκύνεται σε έξι μήνες.
Για τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων λόγω αναπηρίας, η προθεσμία αρχίζει από την κοινοποίηση στον φορέα ή την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο της οριστικής γνωμάτευσης της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.
Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή για οποιονδήποτε λόγο η έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης εντός των προθεσμιών, ο ασφαλιστικός φορέας υποχρεούται σε έκδοση απόφασης για προσωρινή σύνταξη μέσα σε χρονικό διάστημα 45 ημερών από την υποβολή της αίτησης που συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση σχετικά τον χρόνο ασφάλισης στα ταμεία και την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται. Η προθεσμία φτάνει τις 75 ημέρες σε περίπτωση συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση.
Σημειώνεται πως για την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων συγκροτούνται κλιμάκια από υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων.
Πότε δεν θα καταβάλλεται
Η διάταξη για την έκδοση της προσωρινής σύνταξης δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Oταν ο ασφαλισμένος με δήλωσή του δεν επιθυμεί την έκδοση προσωρινής σύνταξης.
- Oταν οι ασφαλισμένοι δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
- Oταν για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων πρέπει να εφαρμοστούν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί 883/2004 και 987/2009 καθώς και οι Διμερείς Συμβάσεις Κοινωνικής Ασφάλειας εκτός των περιπτώσεων που θεμελιώνεται αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα μόνο με τον χρόνο ασφάλισης σε Ελληνικό Ασφαλιστικό Φορέα.
- Οταν οι ασφαλισμένοι δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
- Οταν ζητείται σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου/ ης από τους γονείς του.
- Οταν λαμβάνεται ταυτόχρονα και άλλη σύνταξη.
- Οταν δεν έχει διακοπεί η εργασία κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
- Οταν είναι απαραίτητη η προηγούμενη αναγνώριση χρόνων ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων.
- Οταν υπάρχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές ποσού που υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ποσά.
Η προσωρινή σύνταξη θα αντιστοιχεί τουλάχιστον με το 80% της σύνταξης που προκύπτει από τον χρόνο ασφάλισης και τις εισφορές ή τις αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη κατά περίπτωση για τον υπολογισμό της σύνταξης. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό της προσωρινής σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται του 90% του εκάστοτε κατώτατου ορίου.
Στην περίπτωση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ η προσωρινή σύνταξη υπολογίζεται με βάση τις μεικτές αποδοχές που έλαβε ο ασφαλισμένος τον μήνα Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους τής υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Σε περίπτωση προγενέστερης διακοπής της ασφάλισής του ο υπολογισμός γίνεται με βάση τον τελευταίο μήνα απασχόλησής του (οι αποδοχές προκύπτουν από τα προσκομιζόμενα ασφαλιστικά βιβλιάρια). Το ποσό που καταβάλλεται στον ασφαλισμένο με την προσωρινή σύνταξη θα συμψηφίζεται σε κάθε περίπτωση με το ποσό που θα προκύψει μετά την έκδοση της οριστικής πράξης απονομής της σύνταξης.
Εάν μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών για την έκδοση της οριστικής πράξης απονομής της σύνταξης διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ή ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στην Υπεύθυνη Δήλωση του ασφαλισμένου δεν είναι ακριβή, θα αναζητηθούν τα ποσά συντάξεων που εισπράχθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Αν δεν προκύπτει υπαιτιότητα του ασφαλισμένου, η επιστροφή των ποσών θα γίνεται άτοκα. Σε κάθε περίπτωση, μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή της αίτησης πρέπει να εκδοθεί αιτιολογημένη πράξη απόρριψης της αίτησης για προσωρινή σύνταξη ή πράξη συνταξιοδότησης.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=21975&subid=2&pubid=62953132
Το σεξ και ο προστάτης
Αν και είναι τόσο µικρός – όσο ένα κάστανο – ταλαιπωρεί όλους σχεδόν τους άνδρες από τη µέση ηλικία και µετά. Με καλοήθη διόγκωση ή µε καρκίνο, ο προστάτης απαιτεί θεραπείες, που συχνά επιδρούν στη σεξουαλική ζωή και στην ποιότηταζωής του άνδρα.
Με τη βοήθεια των ειδικών, εξερευνούµε τα πλεονεκτήµατα και τα µειονεκτήµατα των σύγxρονων µεθόδων θεραπείας του προστάτη:
Υπερτροφία προστάτη «Η χειρουργική θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη ενδείκνυται για τους ασθενείς µε ενοχλητικά συµπτώµατα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστηµα, που δεν αντιµετωπίζονται µεφάρµακα», λέει ο πρόεδρος τηςΕλληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, διευθυντήςστο Νοσοκοµείο «Αµαλία Φλέµινγκ», Νίκος Αντωνίου.
ΔΙΟΥΡΗΘΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ(TURP)
ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ: Για άνδρες µε προστάτη έως 90-100 γρ.
ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ: Γίνεται εκτοµή της καλοήθους προστατικής υπερπλασίας διά της ουρήθρας, µε τη χρήση µονοπολικής διαθερµίας. Χρησιµοποιείται γενική αναισθησία ή ραχιαία. ?ιαρκεί περίπου µία ώρα και χρειάζεται νοσηλεία 3-4 ηµερών.
ΥΠΕΡ: «Ακόµα και σήµερα, η µέθοδος παραµένει η κυρίαρχη σε όλο τον κόσµο, µε πολύ καλά αποτελέσµατα στη µείωση της νοσηρότητας, στην ελάττωση των σοβαρών συµπτωµάτων και την εξασφάλιση καλής ποιότητας ζωής τουλάχιστον για 12 χρόνια και σχεδόν µηδαµινή θνησιµότητα, όπως δείχνουν πολλές πρόσφατες κλινικές µελέτες», εξηγεί ο κ. Αντωνίου. «Είναι επίσης η λιγότερη ακριβή µέθοδος».
ΚΑΤΑ: Εχει σπανίως επιπλοκές, όπως αιµορραγία ή δηλητηρίαση εξ ύδατος.
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ: Παρατηρείται παλίνδροµη εκσπερµάτιση (το σπέρµα ξαναγυρνά στην ουρήθρα, αντί να εξέλθει από τo πέος).
ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΟΥΡΗΘΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ (TURIS)
ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ: Για άνδρες µε καλοήθη υπερπλασία προστάτη έως 120 γρ.
ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ: Διά µέσω της ουρήθρας και µε τη βοήθεια της νέας διπολικής τεχνολογίας, αφαιρεί την υπερπλασία διά του ηλεκτρικού ρεύµατος. ?ιαρκεί 40-45 λεπτά.
YΠΕΡ: Είναι γρήγορη και ασφαλής µέθοδος. Εχει λιγότερες επιπλοκές από την TURP, όπως µικρότερη αιµορραγία και λιγότερα στενώµατατης ουρήθρας. Επίσης, δεν γίνεται διαφυγή ηλεκτρικού ρεύµατος στους περιστασιακούς ιστούς, ώστε να δηµιουργηθεί τραυµατισµός των στυτικών νεύρων, αν και αναµένονται τα πλήρη αποτελέσµατα των ερευνών.
KΑΤΑ: Δεν έχουν αναφερθεί ακόµα µειονεκτήµατα.
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ: Εως σήµερα, δεν έχει αναφερθεί στυτική δυσλειτουργία από τους διάφορους ερευνητές. Παρατηρείται παλίνδροµη εκσπερµάτιση.
GREEN LIGHT LASER
ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ: Για άνδρες µε καλοήθη υπερπλασία προστάτη, µεγέθους 25-76 γρ., που θεωρούνται ασθενείς υψηλού κινδύνου (λόγω άλλων προβληµάτων υγείας ή αντιπηκτικής αγωγής). Πώς εφαρμόζεται: Χρησιµοποιείται ακτινοβολία λέιζερ υψηλής ενέργειας (80-120 W),για να καταστρέψει τον προστατικό ιστό.
ΥΠΕΡ: Εχει λειτουργικά αποτελέσµατα συγκρίσιµα µε την TURP. Είναι συνήθως πιο αναίµακτη.
Κατα: Μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές από κακή εφαρµογή της ενέργειας. Επίσης, δεν έχει τη δυνατότητα ιστολογικής έκθεσης και αφαιρείται µικρότερος όγκος προστάτη σε σχέση µε την TURP.
ΣΕΞΌΥΑΛΙΚΉ ΖΩΗ: Δεν έχουν αναφερθεί επιπτώσεις.
HOLMNIUM LASER (HOLEP)
ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ:
Ως εναλλακτική λύση αντί της διακυστικής προστατεκτοµής, σε µεγάλα αδενώµατα.
Πώς εφαρμόζεται: Χρησιµοποιείται το λέιζερ Holmnum για καταστροφή του προστατικού ιστού.
ΥΠΕΡ: Είναι µια εξίσου δραστική χειρουργική µέθοδος µε τη διουρηθρική ή την ανοικτή προστατεκτοµή, µε µικρή απώλεια αίµατος, µικρότερη παραµονή του καθετήρα και µικρότερη νοσηλεία. Kατα: Εχει υψηλό κόστος και µεγάλη χρονική διάρκεια χειρουργείου.
ΣΕΞΌΥΑΛΙΚΉ ζώή: Σε συγκριτική µελέτη αυτής της µεθόδου και της TURP σε 120 ασθενείς επί 2 χρόνια (Journal of Urology), τα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας ήταν περίπου ίδια. Παρατηρείται παλίνδροµη εκσπερµάτιση.
ΔΙΑΚΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ
ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ: Σήµερα συνιστάται µόνο για πολύ διογκωµένους προστάτες (άνω των 120 γρ.).
Πώς εφαρμόζεται: Γίνεται µε µια µικρή τοµή στην κοιλιάκαι αφαίρεση του αδενώµατος του προστάτη, µε εκπυρήνιση και παραµονή της κάψας του. ΥΠΕΡ: Η αξία της έχει αποδειχθείδιαχρονικά.
Κατα: Ενέχει µεγαλύτερες πιθανότητες ανάγκης για µετάγγιση αίµατος.
ΣΕΞΌΥΑΛΙΚΉ ζωή: Παρατηρείται παλίνδροµη εκσπερµάτιση.
Kαρκίνος προστάτη Ενας στους 6 άνδρες θα εµφανίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους καρκίνο προστάτη. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς,τη γενικότερηυγεία του, το στάδιο και τηνεπιθετικότητα του όγκου:
ΑΝΟΙΚΤΗ ΡΙΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ
ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ : Για άνδρες µεκαρκίνο προστάτη στα αρχικά στάδια (T1 και T2), όταν ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί έξω από τον αδένα.
Πώς εφαρμόζεται: Αφαιρείται όλος ο προστατικός αδένας, µαζί µε την κάψα και τις σπερµατοδόχους κύστεις, µε µια τοµή 6-7 εκατοστών στην κάτω κοιλία. Γίνεται συνήθως υπό γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία και διαρκεί 1-2 ώρες κατά µέσο όρο.
ΥΠΕΡ: Εάν η επέµβαση είναι επιτυχής και ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί, ο ασθενής ξαναβρίσκει το φυσιολογικό προσδόκιµο επιβίωσής του.
Κατα: Εχει παραµονήτου καθετήρα 12-15 ηµέρες, πιθανότητες αιµορραγίας, και νοσηλεία 4 ηµερών.
ΣΕΞΌΥΑΛΙΚΉ ζωή: Σύµφωνα µε την Αµερικανική Εταιρεία Καρκίνου, συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον λίγοι µήνες έως έναν χρόνο µετά την επέµβαση µέχρις ότου ο άνδρας έχει και πάλι στύση, επειδή τα στυτικά νεύραδεν εργάζονται καλά για λίγο καιρό. Οχειρουργός θα προσπαθήσει να µην πειράξει τις δύο λεπτές δέσµες νεύρων, που βρίσκονται σε κάθε πλευρά του προστάτη και ελέγχουν τη στύση. Εάν ο καρκίνος έχει αναπτυχθεί πολύ κοντά στα νεύρα, ο χειρουργός θα πρέπει να τα αφαιρέσει, οπότε ο άνδρας δεν θα έχει στυτική ικανότητα. Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο των ανδρών που υποβάλλονται στην επέµβαση, χάνουν τη στυτική λειτουργία τους.
ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ
ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ : Για άνδρες άνω των 75 ετών, µε καρκίνο µε ευνοϊκή κακοήθεια (σκορ κατάGleason όχι πάνω από 7).
Πώς εφαρμόζεται: Ο χειρουργός κάνει 5-6 µικρές τοµές στηνκοιλιά του ασθενούς και εισάγει µια κάµερα µέσω ενός λεπτού σωλήνα. Η επέµβαση εκτελείται µε πολύ λεπτά εργαλεία και διαρκεί συνήθως 2-3 ώρες.
ΥΠΕΡ: Είναι ελάχιστα επεµβατική, µε λιγότερο πόνο και αιµορραγία, και µικρότερη νοσηλεία.
Κατα: Παρόµοιοι ή µεγαλύτεροι µακροπρόθεσµοι κίνδυνοι ακράτειας και σεξουαλικής δυσλειτουργίας µε την ανοικτή εγχείρηση.
ΣΕΞΌΥΑΛΙΚΉ ζωή. Οπως και στην ανοικτή προστατεκτοµή.
ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ: Για άνδρες µεγαλύτερης ηλικίας, εκείνους µε άλλα προβλήµατα υγείας που δεν επιτρέπουν την εγχείρηση ή ασθενείς µε εντοπισµένους τοπικά και επιθετικούς καρκίνους.
Πώς εφαρμόζεται: Με τη σύγχρονη ακτινοθεραπεία, που λέγεται 3 D σύµµορφος και δεν βλάπτει τους ιστούς γύρω από τον προστάτη. ΥΠΕΡ: ?εν προκαλεί πόνο και δεν απαιτεί παραµονή το βράδυ στονοσοκοµείο.
Κατα: Μπορεί να έχει ως ανεπιθύµητες ενέργειες την επώδυνη, συχνή ή επείγουσα ούρηση, που παρέρχεται.
ΣΕΞΌΥΑΛΙΚΉ ζώή: Η στυτική λειτουργία σε άνδρες κάτω των 70 ετών, επανέρχεται συνήθως ύστερα από 12-18 µήνες.
ΒΡΑΧΥΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ : Για άνδρες µεµικρούς και εντοπισµένους καρκίνους χαµηλής κακοήθειας. Εφαρµόζεται λιγότερο τα τελευταία χρόνια.
Πώς εφαρμόζεται: Η ακτινοθεραπεία εφαρµόζεται µέσα στο σώµα. Τοποθετούνται από τον γιατρό πολλοί µικροί ραδιενεργοί κόκκοι στον προστατικό ιστό, που απελευθερώνουν χαµηλές δόσεις ραδιενέργειας για µεγάλο χρονικό διάστηµα.
ΥΠΕΡ: Η διαδικασία εφαρµογής είναι σύντοµη και εύκολη.
Κατα: Οι παρενέργειες περιλαµβάνουν επώδυνη, συχνή καιεπείγουσα ούρηση, καθώς και συµπτώµατα από το έντερο και στυτική δυσλειτουργία.
ΣΕΞΌΥΑΛΙΚΉ ζωή: «Ορισµένοι γιατροί λένε ότι υπάρχει χαµηλότερος κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας, αλλά τα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο», λέει ο Ντέιβιντ Νιλ, καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας στο Νοσοκοµείο Αντενµπρουκς στο Κέµπριτζ. «Γενικά, ο δείκτης - κλειδί για το πώς θα είναι ο άνδρας ύστερα από µία επέµβαση για τον καρκίνο τουπροστάτη είναι το πώς ήταν ησεξουαλική λειτουργία του πριν».
ΟΡΜΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ: «Θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας για προχωρηµένους καρκίνους προστάτη µε µεταστάσεις», λέει ο κ. Αντωνίου. «Προτείνεται και ως επιλογή σε άνδρες άνω των 70 ετών, µε ευνοϊκούς καρκίνους, σε συνδυασµό µε ακτινοθεραπεία, επειδή τελευταίες µελέτες δείχνουν ότι παρέχει άριστα αποτελέσµατα στην ποιότητα ζωής και την επιβίωση».
Πώς εφαρμόζεται: Γίνεται µια ένεση αναλόγων γοναδοτροπινών (LΗRH) ανά τρίµηνο ή ορχεκτοµή (αυτή εφαρµόζεται περισσότερο στις σκανδιναβικές χώρες, ενώ στην Ελλάδα δεν γίνεται συχνά, για ψυχολογικούς λόγους). Ενα νέο φάρµακο, αναστολέας των γοναδοτροπινών στην υπόφυση του εγκεφάλου,πλεονεκτεί τωνσυνήθων στο ότι δεν προκαλεί εξάψεις – έχει όµως το µειονέκτηµα της µηνιαίας ένεσης. Για τις περιπτώσεις ορµονοαντοχής του καρκίνου, δοκιµάζονται σήµερα πολλά νέα φάρµακα.
ΥΠΕΡ: Εχει καλάαποτελέσµατα στη συρρίκνωση του καρκίνουκαι στην επιβράδυνση της εξέλιξης των όγκων. Κατα: Αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών επιπλοκών.
ΣΕΞΌΥΑΛΙΚΉ ζώή: Η στυτική λειτουργία αναστέλλεται όσο διαρκεί η θεραπεία.
ΛΑΠΑΡΑΣΚΟΠΙΚΗ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΡΟΜΠΟΤ
ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ: Για άντρες που µπορούν να κάνουν ανοικτή προστατεκτοµή, αλλά προτιµούν τη ροµποτική µέθοδο.
Πώς εφαρμόζεται: Χρησιµοποιείται το σύστηµα Ντα Βίντσι. Ο χειρουργός, καθισµένος σε µια κονσόλα, πραγµατοποιεί µε ακρίβεια µια σύνθετη λαπαροσκοπική εκτοµή, µε τη βοήθεια τρισδιάστατης και µεγεθυσµένης απεικόνισης.
ΥΠΕΡ: Εχει µικρότερη νοσηλεία περίπου κατά 2 ηµέρες από την ανοικτή προστατεκτοµή. Προκαλεί λιγότερο πόνο και µικρότερη απώλεια αίµατος. Κατα: Μελέτη σε 900 ασθενείς, από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ (Journal of Urology, 2010), έδειξε ότι η ροµποτική προστακετοµή είχε λιγότερο καλό ογκολογικό αποτέλεσµα σε σχέση µε την ανοικτή επέµβαση (θετικά χειρουργικά όρια 14,7%, έναντι 7%).
Η Αµερικανική Εταιρεία Καρκίνου αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν για τον ασθενή λίγες διαφορές µεταξύ ροµποτικής και παραδοσιακής λαπαροσκοπικής προστατεκτοµής.
ΣΕΞΌΥΑΛΙΚΉ ζωή: Μεγάλη µελέτη σε εθνικό επίπεδο των ΗΠΑ (JAMA, 2009) έδειξε ότι η στυτική δυσλειτουργία ήταν στη λαπαροσκοπική µε ροµπότ 26,8%, έναντι 12,2% στην ανοικτή, η ακράτεια 15,9% έναντι 12% και οι διάφορες ουρογεννητικές επιπλοκές 4,7% έναντι 2,1%. Τα µακροπρόθεσµα αποτελέσµατα δεν µπορεί ακόµα να εκτιµηθούν – σύµφωνα µε την Αµερικανική Εταιρεία Καρκίνου – γιατί είναι µια σχετικά νέα µέθοδος.
«Εάν επιλέξετε αυτή τη µέθοδο, βεβαιωθείτε ότι ο χειρουργός έχει µεγάλη εµπειρία σε αυτήν», συµβουλεύουν οι αµερικανοί ειδικοί.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία - ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαίρη Κατσανοπούλου
Εορτασμός Ζωοδόχου Πηγής, στο Καμάρι της Σαντορίνης
Πέμπτη 28 Απριλίου 2011
39η Μαζική Εθελοντική Αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης.
Τετάρτη 27 Απριλίου 2011
Φρούτα μέσα σε μπουκάλι....
Πηγή:http://www.psaxtiria.com
http://kakaiba.pblogs.gr/2011/01/ta-froyta-mesa-se-mpoykali.html
Μπόλιασμα... συκιάς
Τρίτη 26 Απριλίου 2011
Αυτόνομες Μονάδες επεξεργασίας οικιακού λύματος
Εύκαμπες πτυσσόμενες δεξαμενές
Εύκαμπτες δεξαμενές μεσαίου και μεγάλου όγκου .
Δεξαμενές μικρού όγκου από 0,5 έως 1 m3 κατάλληλες για μεταφορά με μικρό όχημα (pick up).
Έντυπο ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας
Κυριακή 24 Απριλίου 2011
Πάσχα στο Καμάρι της Σαντορίνης. Δείτε τα βίντεο!
Με το Χριστός Ανέστη, δεν ακουγόταν τίποτε, εκτός από το καταιγισμό των βεγγαλικών
Είσοδος στον Ναό μετά το Χριστός Ανέστη
Πάσχα στο Καμάρι της Σαντορίνης
(Κλικ στην εικόνα για μεγένθυση και ξανά κλικ για ακόμη μεγαλύτερη)
Δεύτε λάβετε Φως...... |
Δεύτε λάβετε Φως...... |
Δεύτε λάβετε Φως...... |
Φωτεινός ουρανός, από βεγγαλικά της νεολαίας |
Ανάγνωσμα Ευαγγελίου της Αναστάσεως |
Εικόνα, λες και είναι παρμένη από πόλεμο! |
Η είσοδος στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης |
Διανομή λαμπάδων |
Μικρά Είσοδος της Αναστάσεως |
Πέρας της Θείας Λειτουργίας (το πανέρι με τα κόκκινα αυγά!) |
Το ξημέρωμα της Κυριακής, θυμίζει εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου |
Παντού απομηνάρια βεγγαλικών |
Σάββατο 23 Απριλίου 2011
Φάτε σωστά για να μπορέσετε να φάτε ό,τι θελετε τις μέρες του Πάσχα!
Διατροφή και προβλήματα Υγείας - Τι να προσέξουμε και τι να προτιμήσουμε;
Παρασκευή 22 Απριλίου 2011
Περιφορά Επιταφίου, στο Καμάρι της Σαντορίνης
Τα λάθη....
Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!
Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.
Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.
Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.