Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Η πίεση πρέπει να μετριέται και στα δύο χέρια

Νέα βρετανική έρευνα διαπίστωσε ότι οι γιατροί πρέπει να καθιερώσουν τη μέτρηση της πίεσης του αίματος και στα δύο χέρια. Αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό μπράτσο μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη προβλήματος υγείας και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από αγγειακή βλάβη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Κλαρκ του Ιατρικού Κολλεγίου του πανεπιστημίου του Έξετερ, έκαναν τη δική τους
έρευνα και παράλληλα επαναξιολόγησαν συγκριτικά 28 προηγούμενες επιστημονικές μελέτες πάνω στην μέτρηση της πίεσης.
Οι Βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διαφορά της συστολικής πίεσης του αίματος της τάξης των 10 χιλιοστομέτρων του υδραργύρου (mm Hg) ανάμεσα στα δύο χέρια, μπορεί να δείξει ότι κάποιος ασθενής αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο ασυμπτωματικής περιφερικής αγγειακής νόσου.

Μια διαφορά 15 mm Hg και άνω της συστολικής πίεσης δείχνει αυξημένο αγγειακό κίνδυνο στον εγκέφαλο, αύξηση κατά 70% του κινδύνου για καρδιαγγειακό θάνατο και αυξημένο κατά 60% κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Οι γιατροί, παρόλο που γνωρίζουν ότι κανονικά θα πρέπει να μετρούν την πίεση και από τα δύο χέρια, ιδίως σε ασθενείς με υπέρταση, συνήθως την παίρνουν μόνο από το ένα χέρι. Η νέα έρευνα συμπέρανε ότι το χέρι με την υψηλότερη πίεση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, όμως αυτό που έχει σημασία είναι πόσο μεγάλη είναι η διαφορά της πίεσης ανάμεσα στα δύο χέρια.
Η περιφερική αγγειακή νόσος, η οποία συχνά δεν εκδηλώνει συμπτώματα, προκαλείται από τη σκλήρυνση και τη στένωση των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τα πόδια. Η πρόωρη διάγνωσή της θα ωφελήσει σημαντικά τους ασθενείς, επειδή θα κόψουν έγκαιρα το κάπνισμα και άλλες επιβλαβείς συνήθειες, ενώ μπορεί να αρχίσουν φαρμακευτική θεραπεία π.χ. με στατίνες.
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί η διαφορά της πίεσης ανάμεσα στα δύο χέρια αποτελεί προγνωστικό δείκτη κινδύνου, αλλά υποθέτουν ότι αποκαλύπτει πως στη μια πλευρά του σώματος οι αρτηρίες είναι πιο στενές.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.