Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011

Ελεύθερος σαν ψάρι

Ίσως δεν μας χωρίζει μεγάλη απόσταση από το πανάρχαιο όνειρο του ανθρώπου να κολυμπά απρόσκοπτα, σαν τα ψάρια, και να καταδύεται σε μεγάλα βάθη.


featuredΗ εισπνοή οξυγόνου μέσω ενός υγρού και τεχνητά βράγχια θα μας επιτρέψουν την προσέγγιση απροσπέλαστων μέχρι τώρα βυθών, χωρίς τον κίνδυνο να προσβληθούμε από τη νόσο των δυτών.
Οι άνθρωποι έχουν μάθει να πετούν σαν πουλιά, να σκαρφαλώνουν σαν πίθηκοι και να τρυπούν τη γη σαν τυφλοπόντικες. Τώρα θα καταλυθεί και το τελευταίο άβατο, καθώς θα κολυμπούν σαν ψάρια. Αν γίνει δυνατή η κατάδυση σε μεγάλα βάθη, ένα είναι σίγουρο: οι θαρραλέοι εραστές της περιπέτειας θα έχουν την ευκαιρία να καταρρίψουν ένα ακόμη βιολογικό και φυσιολογικό όριο που θέτει η ανθρώπινη φύση. Έτσι θα μελετήσουν τη θαλάσσια ζωή σε σημεία και σε βάθη όπου ποτέ πριν άνθρωπος δεν κολύμπησε ελεύθερα.
Η πραγμάτωση αυτού του στόχου στηρίζεται στην εφαρμογή του εξής μηχανισμού: ο δύτης θα εισπνέει οξυγόνο μέσω ενός υγρού, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα θα απομακρύνεται από το αίμα με τη βοήθεια ενός τεχνητού βράγχιου που θα διοχετεύει στο θαλάσσιο νερό τα αέρια της εκπνοής.
Η ιδέα ανήκει στο συνταξιούχο χειρουργό καρδιοπνευμονολόγο Arnold Lande από το Σεντ Πολ της Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Lande στοχεύει στην απόκτηση του αμερικανικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή του. Αν συμβεί αυτό, η εφεύρεσή του θα λανσαριστεί σε λίγα χρόνια στην αγορά, προκαλώντας –κατά τον Lande– επανάσταση στον κόσμο των καταδύσεων.

επιλεγμένες φωτογραφίες του άρθρου από την έντυπη έκδοση

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.