Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Από Tηγανόλαδο σε Βιοντίζελ

Αυτό που δεν ξέραμε οι περισσότεροι είναι πως πλέον υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών και στην Ελλάδα, το οποίο τα μετατρέπει σε βιοντίζελ! Και βρίσκεται κάπου κοντά σας!
Eίναι πραγματικότητα. Μπορούμε πλέον να ανακυκλώσουμε το τηγανόλαδό μας, και μάλιστα όχι μόνο πηγαίνοντάς το στα προκαθορισμένα σημεία που θα βρείτε παρακάτω, αλλά μπορεί να γίνει και σε επίπεδο πολυκατοικίας, όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Γιάννης Γεράκης, πρόεδρος της εταιρείας Revive, η οποία συλλέγει χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι και από ιδιώτες.
Στην Ελλάδα επιχειρηματικά ο χώρος ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων είναι ακόμα μικρός αλλά αναπτυσσόμενος. Οι δυο πιο δραστήριες εταιρίες είναι η Revive και η Σέλας Ανακύκλωση.
Γιατί το ανακυκλώνουμε
Για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για το λάδι που βάζουμε στην κατσαρόλα ή στη σαλάτα, γιατί αυτό είναι αναμεμειγμένο με άλλα υλικά και συνήθως καταναλώνεται. Το ενδιαφέρον μας μονοπωλεί το γνωστό τηγανόλαδο επειδή, όταν καίγεται, αλλάζει η μοριακή δομή του και μετατρέπεται σε εξαιρετικά ρυπογόνο στοιχείο γεμάτο «τρανς» λιπαρά. Όταν ένα λίτρο τηγανόλαδο μπει στο νερό, απλώνεται σε ένα εκατομμύριο λίτρα νερού οπότε κάθε οργανισμός που θα πιει από αυτό θα «εμπλουτίσει» με χρησιμοποιημένο λάδι την τροφή του. Έτσι τα «τρανς» λιπαρά εισβάλλουν στη διατροφική αλυσίδα προκαλώντας καρκινοπάθειες.
Το πρόβλημα ξεκινάει από την κουζίνα του σπιτιού ή του καταστήματος και τη συνήθεια να αδειάζουμε το τηγανισμένο λάδι στο νεροχύτη και από εκεί να οδηγείται είτε στη θάλασσα μολύνοντάς την, είτε στους βιολογικούς καθαρισμούς προκαλώντας προβλήματα. Διότι, αν δεν προηγείται λιποσυλλέκτης και το λάδι μπει κατ’ ευθείαν στον βιολογικό καθαρισμό, σκοτώνονται τα ένζυμα που καθαρίζουν το νερό και πολλαπλασιάζεται το κόστος λειτουργίας του συστήματος. Όμως, αυτή είναι μία μόνο πτυχή του προβλήματος της ανεξέλεγκτης διάθεσης του μαγειρικού λαδιού.
Όταν πετάμε το λάδι στα κοινά απορρίμματα μέσα σε μπουκαλάκια, οδηγείται στις χωματερές, βοηθάει στις αναφλέξεις και τροφοδοτεί τις φωτιές που ανάβουν σε αυτές, ενώ αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα στραγγίσματα και καταλήγει στους υπόγειους υδροφόρες. Εκεί καταλήγει και από τις ταβέρνες, που φροντίζουν να το «ξεφορτωθούν» σ’ ένα λάκκο – η περιφέρεια υποφέρει από αυτή την πρακτική. Πριν όμως ρίξουμε την αποκλειστική ευθύνη στους πολίτες, ας θυμηθούμε ότι η Πολιτεία θέσπισε τον σχετικό νόμο στο τέλος του 2005, οπότε οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο ξεκίνησαν δειλά – δειλά το 2006. Μέχρι τότε η διάθεση στην πίσω αυλή και στη χωματερή ήταν… μονόδρομος.
Σημεία ανακύκλωσης τηγανόλαδου.
•A/B MEGA, Λ. Βουλιαγμένης 43, Ελληνικό
•A/B MEGA, 20ό χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας
•2ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Κ. Αγωνιστών 2, Μαρούσι
•1ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Λ. Κηφισίας 184 (Άλσος Συγγρού)
•1ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Λ. Ειρήνης 32, Πεύκη
•4ο Σύστημα Προσκόπων Νέας Σμύρνης, Δωδεκανήσου 53
•3ο Σύστημα Αμαρουσίου, Λ. Κηφισίας 184
•2ο Σώμα Αλος, Βαρβάκειο, Πεύκη
•3ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Αθήνας, Κ. Πατήσια
•1o Σώμα Μελισσίων
•Θεραπευτική κοινότητα Νόστος, Σαλαμίνα
•Θεραπευτική κοινότητα «Παρέμβαση»
•1ο Σώμα Αμαρουσίου, Μαραθωνομάχων & Βυζαντίου
•1ο Σύστημα Δασοπροσκόπων Πεντέλης, Αγ. Τιμόθεου 1

Πηγή: Ellispoint

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.