Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Το πρώτο ηλεκτρικό πλοίο!

Η ναυπήγηση του πρώτου ηλεκτρικού πλοίου στόχος ελληνογαλλικής κοινοπραξίας



Χρηματοδοτούμενοι από ευρωπαϊκά κονδύλια, ερευνητές του ΕΜΠ συνεργάζονται με το γαλλικό όμιλο DCNS με στόχο τη δημιουργία του πρώτου πλήρως εξηλεκτρισμένου πλοίου.

Σε αυτά τα πλοία του μέλλοντος, οι ντιζελοκινητήρες που περιστρέφουν την προπέλα θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικούς κινητήρες. Ηλεκτρική ενέργεια θα χρησιμοποιείται επίσης σε όλες τις διατάξεις κατανάλωσης ισχύος, όπως οι αντλίες, οι συμπιεστές και τα συστήματα ελέγχου.


«Το πλήρως εξηλεκτρισμένο πλοίο χαρακτηρίζεται από σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η αυξημένη δυνατότητα ελιγμών, ο ακριβής έλεγχος της ταχύτητας και της θέσης του πλοίου, η εξοικονόμηση χώρου, καθώς και τα χαμηλότερα επίπεδα εκπομπών θορύβου και αέριων ρύπων. Τα παραπάνω συνοδεύονται από χαμηλότερα επίπεδα κόστους λειτουργίας και συντήρησης» εξηγεί σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία Marinelive στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το ερευνητικό πρόγραμμα είναι ένα από τα 12 έργα που
προκρίθηκαν για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μεταξύ 250 περίπου προτάσεων. Έχει πλέον εξασφαλίσει κονδύλια για μια τριετία από το 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα.

Η γαλλική DCNS, ηγέτης της ναυπηγική πολεμικών πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων, θα προσφέρει τεχνογνωσία που αφορά όλα τα στάδια ανάπτυξης, από το σχεδιασμό μέχρι την κατασκευή και τη δοκιμή του ηλεκτρικού πλοίου.


Η πρωτοβουλία Marinelive στοχεύει επίσης στην ίδρυση Κέντρου Αριστείας για τη Ναυτική Ηλεκτρολογία.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.