Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Οζονοθεραπεία

Όζον: Κλείνει τρύπες στην υγεία σας "της Νίκης Ψάλτη"


Oι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι το όζον στην ατμόσφαιρα μας προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Επίσης, είναι σχετικά γνωστό ότι το όζον χρησιμοποιείται για την απολύμανση του νερού σε πισίνες, αλλά και στο πόσιμο νερό. 
Αυτό, όμως, που οι περισσότεροι αγνοούμε είναι ότι το όζον χρησιμοποιείται και στην Ιατρική τα τελευταία 50 χρόνια! Η οζονοθεραπεία εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, όπως στη Γερμανία -όπου και «γεννήθηκε» ως θεραπεία-, στην Αυστρία, στην Ελβετία, στην Ιταλία, στην Κίνα, στην Κούβα και στις ΗΠΑ. Στη χώρα μας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1992. Τι είναι όμως η οζονοθεραπεία, σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται και πόσο αποτελεσματική είναι; Διαβάστε τις απαντήσεις στις γραμμές που ακολουθούν.

Τι είναι η οζονοθεραπεία
Η οζονοθεραπεία είναι μία μέθοδος εισαγωγής στον οργανισμό όζοντος εμπλουτισμένου με οξυγόνο. Οι ειδικοί που εφαρμόζουν αυτή τη θεραπεία εξηγούν ότι ενεργοποιεί -«αφυπνίζει»- το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας τους επανορθωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Οι πρώτες εφαρμογές της οζονοθεραπείας έγιναν σε τραυματίες γερμανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ασθενείς έβαζαν τα τραυματισμένα μέλη τους μέσα σε ασκούς γεμάτους όζον που είχε εμπλουτιστεί με οξυγόνο. Τα αποτελέσματα της θεραπείας ήταν πολύ ικανοποιητικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα τραύματα επουλώνονταν πλήρως. Αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα οδήγησαν στη σταδιακή εξέλιξη των τεχνικών της οζονοθεραπείας.

Πώς γίνεται
Με ενέσεις (ενδοαρθρικές, ενδομυϊκές, υποδόριες) Πρόκειται για ενέσεις μείγματος όζοντος με οξυγόνο που γίνονται στην πάσχουσα περιοχή (π.χ. στο γόνατο, τη μέση, τον αυχένα). Οι ενέσεις γίνονται στο ιατρείο, αλλά σε περίπτωση που η βελόνα πρέπει να πάει σε μεγάλο βάθος (π.χ. στη μέση, στο ισχίο) γίνονται σε νοσοκομείο ή σε κλινική προκειμένου ο γιατρός να διαπιστώσει, με τη βοήθεια μιας αξονικής τομογραφίας ή μιας ακτινογραφίας, ότι έχει τοποθετήσει σωστά τη βελόνα.
Με αυτομετάγγιση Στην περίπτωση αυτή λαμβάνεται το αίμα του ασθενούς, εμπλουτίζεται με όζον, με τη βοήθεια ενός ειδικού μηχανήματος, και στη συνέχεια το οζονοποιημένο αίμα επαναχορηγείται στον ασθενή. Οι αυτομεταγγίσεις γίνονται με δύο τρόπους: ➔Α Λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος, εμπλουτίζεται με όζον και επαναχορηγείται στον ασθενή με ένεση στο γλουτό (μικρή αυτομετάγγιση). Η μέθοδος εφαρμόζεται στο ιατρείο. ➔Β Λαμβάνεται μεγαλύτερη ποσότητα αίματος (100-250 ml), εμπλουτίζεται με όζον και επαναμεταγγίζεται αμέσως στον ασθενή (μεγάλη αυτομετάγγιση). Η μέθοδος συνήθως εφαρμόζεται στο νοσοκομείο.
Που οφελεί
Σε ορθοπεδικές και ρευματολογικές παθήσεις, όπως η οσφυαλγία, η ισχιαλγία, η αυχεναλγία, οι παθήσεις του ώμου, η οστεοαρθρίτιδα (π.χ. στα γόνατα, ισχία κλπ.).
Πώς γίνεται Σε αυτές τις περιπτώσεις, γίνονται ενέσεις στους μυς, στις αρθρώσεις ή/και στους συνδέσμους, ανάλογα με το πού εντοπίζεται το πρόβλημα. Όταν μάλιστα η πάθηση (π.χ. η οστεοαρθρίτιδα) δεν είναι σε προχωρημένο στάδιο, η οζονοθεραπεία μπορεί να προσφέρει λύση σε όσους θέλουν να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν μια χειρουργική επέμ­βαση.

Σε πονοκεφάλους, όπως οι ημικρανίες και η κεφαλαλγία τάσεως.
Πώς γίνεται Στις ημικρανίες εφαρμόζεται οζονοθεραπεία με μεγάλη αυτομετάγγιση και στην κεφαλαλγία τάσεως με ενδομυϊκές ενέσεις στους μυς του αυχένα που βρίσκονται σε έντονη σύσπαση.

Σε φλεβικά προβλήματα, όπως η φλεβική ή/και η αρτηριακή ανεπάρκεια, το οίδημα κάτω άκρων, οι ευρυαγγείες κλπ.
Πώς γίνεται Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι η μεγάλη ή η μικρή αυτομετάγγιση, οι τοπικές εγχύσεις όζοντος, καθώς και οι ασκοί όζοντος στους οποίους τοποθετούνται τα άκρα. Το όζον επιδρά στα ερυθρά αιμοσφαίρια, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργικότητα των αγγείων και των φλεβών. Επίσης, κάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια πιο «εύπλαστα», γεγονός που τους επιτρέπει να διαπερνούν και να οξυγονώνουν και τα μικρότερα τριχοειδή αγγεία.

Σε παθήσεις του ανοσοποιητικού Όταν η οζονοθεραπεία εφαρ­μόζεται ως συμπληρωματική θεραπεία, έχει φανεί ότι βελτιώνει την κατά­σταση των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ψωριασική αρθρίτιδα).
Πώς γίνεται Με αυτομεταγγίσεις όζοντος.
Τι αποτελέσματα έχει
Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες εργασίες των γιατρών που εφαρμόζουν διεθνώς την οζονοθεραπεία, η αποτελεσματικότητά της κυμαίνεται στο 68-86%. Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, έγιναν ενέσεις όζοντος εμπλουτισμένου με οξυγόνο σε ασθενείς 13-94 ετών με προβλήματα στους σπονδύλους (π.χ. στη μέση, την πλάτη ή τον αυχένα λόγω κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου). Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι μειώθηκαν ο πόνος και η δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές στην εκτίμηση ότι η οζονοθεραπεία είναι εφάμιλλης αποτελεσματικότητας με μια χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη, έχοντας όμως δύο πρόσθετα πλεονεκτήματα: Δεν έχει επιπλοκές και παρενέργειες, ενώ ο χρόνος ανάνηψης είναι ουσιαστικά μηδενικός (ο ασθενής σηκώνεται και περπατά μετά την οζονοθεραπεία).






Τι πρέπει να ξέρετε


• Πριν από την οζονοθεραπεία, ο γιατρός θα σας εξετάσει και θα πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό. Ανάλογα με το είδος του προβλήματός σας, μπορεί να σας ζητήσει και ορισμένες πρόσθετες εξετάσεις (π.χ. ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία).
Ένας κύκλος οζονοθεραπείας συνήθως περιλαμβάνει 10-12 συνεδρίες με συχνότητα 1-2 φορές την εβδομάδα. Κάθε θεραπεία διαρκεί περίπου 30΄.
Οι ενέσεις ιατρικού όζοντος ενδέχεται να σας πονέσουν, γι’ αυτό και ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει τοπικό αναισθητικό.
Το κόστος κάθε συνεδρίας κυμαίνεται στα 80-120 €.



Το όζον συμβάλλει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού, αλλά από μόνο του δεν αρκεί! Απαραίτητο «συμπλήρωμα» της θεραπείας είναι ο καλός βραδινός ύπνος, επειδή ενεργοποιεί τους επανορθωτικούς μηχανισμούς του σώματος






Πού να απευθυνθείτε


Για να βρείτε κάποιο γιατρό που εφαρμόζει την οζονοθεραπεία στην πόλη την οποία ζείτε, μπορείτε να καλέσετε στην Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οξυγονο-Οζονοθεραπείας, τηλ.: 210-72.28.340. Πάντως, τη μέθοδο εφαρμόζουν και γιατροί που δεν είναι μέλη αυτής της εταιρείας.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Εμμανουήλ Ηλιάκη, ορθοπεδικό χειρουργό, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οξυγονο-Οζονοθεραπείας. 


Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.