Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Οζονοθεραπεία

Το όζον όμως, χρησιμοποιείται ευρέως από τις αρχές του αιώνα και για θεραπευτικούς σκοπούς. Στην ιατρική, χρησιμοποιείται σαν μίγμα οξυγόνου και όζοντος (Ο2/Ο3) και ονομάζεται ιατρικό όζον. Βασισμένο στην απολυμαντική του δράση, εγγυάται ασφάλεια χωρίς τοξικότητα ή φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις και δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, εφόσον βέβαια εφαρμοστεί σωστά.

Σε σωστές δόσεις (1-40mg/mlΟ2), το όζον δεν έχει παρενέργειες, γιατί εμφανίζονται μηχανισμοί αντιοξειδωτικής προστασίας. Ακόμα, μετά τη χορήγηση του ενεργοποιούνται κάποια ένζυμα προορισμένα στην αδρανοποίηση των ελεύθερων ριζών, με άμεση συνέπεια τη βελτίωση των μηχανισμών αποκατάστασης των ίδιων των κυττάρων που εξουδετερώνουν τη δημιουργία των πιθανών αντιδραστικών μορίων. Βασικός όρος, λοιπόν, της οζονοθεραπείας, είναι ότι η χορηγούμενη δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει την ικανότητα που τα αντιοξειδωτικά ένζυμα και η γλαυθαδιόνη έχουν να εμποδίζουν τη συσσώρευση του ανιόντος Ο2 και του υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Ενέσεις αερίου μείγματος οξυγόνου και όζοντος 
·         Ενδομυϊκές & υποδόριες εγχύσεις αερίου μείγματος Ο23 χρησιμοποιούνται ευρέως σε παθήσεις ορθοπεδικές με ισχυρή αναλγητική, αντιφλεγμονώδη και θεραπευτική δράση.  Θεαματικά αποτελέσματα έχουν περιγραφεί στην αντιμετώπιση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης με κλινικές εκδηλώσεις ριζιτιδικής πίεσης  (αυχεναλγία, ραχιαλγία, οσφυοισχιαλγία, κλπ) με την μέθοδο Discosan  που περιέγραψε ο ορθοπεδικός dr. Cesare Verga (Bergamo 1984). Πρόσφατη εργασία 5 ερευνητικών κέντρων στην Ιταλία που έγινε από το 1994 – 2003 σε 1638 ασθενείς με παθήσεις οσφυοισχιαλγίας που αντιμετωπίστηκαν με την μέθοδο Discosan κατέγραψε επιτυχία 88,82% . Παράλληλα με ενδομυϊκές και υποδόριες εγχύσεις  αντιμετωπίζονται πολύ καλά με όζον διάφορες επώδυνες μυοσκελετικές παθήσεις (τενοντίτιδες, μυαλγίες, αυχενικά σύνδρομα, κλπ) .H kyttar;itida uerape;yetai me ypod;oriew egx;yseiw ;ozontow.
·         Ενδαρθρικές και περιαρθρικές εγχύσεις αερίου μείγματος  Ο23 (E.Riva Sanseverino University of Bologna Italy) εφαρμόζονται στην εκφυλιστική, στην μετατραυματική και στην ρευματοειδή αρθρίτιδα αξιοποιώντας πλήρως την αντιφλεγμονώδη και ανοσοποιητική δράση του όζοντος παράλληλα με τη δυνατότητά του να ενεργοποιεί το μεταβολισμό του αρθρικού χόνδρου.
  • Μικρή και μεγάλη αυτομετάγγιση :Ειδικές  μέθοδοι για θεραπεία πολλών παθήσεων όπως είναι ο έρπητας ζωστήρας, αγγειακές ανεπάρκειες στα άκρα,άτονα έλκη,κατακλίσεις που δεν κλείνουν με συμβατικές μεθόδους.
     
    1)Μεγάλη αυτομετάγγιση Η συγκεκριμένη μέθοδος (Prof. Beck University of Giessen Germany)   χρησιμοποιείται στην γηριατρική, στην ρευματολογία, σε αγγειακές παθήσεις, σε ιώσεις κλπ, τονώνοντας τις αντιστάσεις του αμυντικού μηχανισμού. Με την απόλυτα ακίνδυνη αυτή μέθοδο, συλλέγεται μικρή ποσότητα αίματος από φλέβα μέσα σε αποστειρωμένη φιάλη όπου μετά αναμιγνύεται με ποσότητα Ο23 που άμεσα αντιδρά με τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια. Το αναζωογονημένο αίμα στην συνέχεια από το ίδιο σημείο λήψης αυτομεταγγίζεται στον ασθενή. Χρησιμοποιείται για σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα, άτονα έλκη ποδιού, κατακλίσεις, έρπητα ζωστήρα ,ηπατίτιδες ,παρασιτικές ασθένειες του εντέρου, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, εμβοές αυτιών και απώλεια ακοής,οσφυαλγίες και αυχενικό σύνδρομο, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και ρευματική  πολυμυαλγία, σε ασθενεις με νεφρική ανεπάρκεια και σε αυτούς που κάνουν αιμοκάθαρση,για ενίσχυση του οργανισμού πριν από επεμβάσεις και μεταμόσχευση οργάνων και  πριν και μετά από χημειοθεραπεία,στην οδοντιατρικη σε ουλίτιδες και κακοσμία του στόματος,στην αισθητική ιατρική σε ριτίδες.
                2)Μικρή αυτομετάγγιση, με ανάλογες ενδείξεις, συλλέγεται μικρή ποσότητα αίματος περίπου 5 κ.εκ. σε σύριγγα όπου αναμιγνύεται με ποσότητα Ο23 και στην συνέχεια χορηγείται ενδομυϊκά στον ασθενή.Χρησιμοποιείται σε εξασθενημένους οργανισμούς η σε αθλητές η σε αλλεργίες για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
        
      ΥΠΟΚΛΥΣΜΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ με όζον:Για καθαρισμό του εντέρου από τις τοξίνες , για πολύποδες και ραγάδες του δακτυλίου,για αιμορροίδες,για αδυνάτισμα, για χρόνιες νόσους όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η σκλήρυνση κατά πλάκας (ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος) η για κολίτιδα και συρίγγια η αιμορροΐδες .Με  ειδική σύριγγα 60 ml εγχέομε στον πρωκτό μείγμα Οξυγόνου -όζοντος ,σε συγκεκριμένη πυκνότητα ανάλογα με το πρωτόκολλο που χρησιμοποιούμε ,ο ασθενής το κρατάει 5-10 λεπτά(όσο μπορεί) και στην συνέχεια το αποβάλλει στην τουαλέτα. Αυτό γίνεται 1-2 φορές την εβδομάδα για 5-6 φορές. Σε σοβαρές περιπτώσεις γίνεται και κάθε μέρα έγχυση 200-300 ml με πυκνότητα 5-40 mcg. Καλό θα είναι να έχει γίνει πρίν κανονικός καθαρισμός του εντέρου με κλίσμα για να δράσει καλύτερα το όζον.
ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
              Η σημαντικότατη δράση του όζοντος στο ανοσοποιητικό καθορίζει και την αποτελεσματικότητα της οζονοθεραπείας στην ρευματολογία.
              Η θεραπευτική μεθοδολογία περιλαμβάνει την μεγάλη αυτομεττάγγιση , την μικρή αυτομετάγγιση και τον   υποκλισμό του εντέρου.
                       ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ
             Τα  περισσότερα  μυοσκελετικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν με το  όζον  λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους   δράσης του.
              Χρόνιες παθήσεις εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης που εκδηλώνονται με συμπτώματα  αυχεναλγίας , ραχιαλγίας , οσφυαλγίας ή οσφυοισχιαλγίας όπως είναι οι εκφυλιστικές                       σπονδυλαρθροπάθειες αυχένα , πλάτης και οσφύος αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με επαναλαμβανόμενες 2 - 3 φορές ανά εβδομάδα ενδομυικές  η υποδόριες εγχύσεις μείγματος οξυγόνου –                       όζοντος σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις ανάλογα με το πρωτόκολλο που χρησιμοποιούμε μετά από έγχυση τοπικού αναισθητικού.

Σε τραυματικές βλάβες του μεσοσπονδύλιου δίσκου όπου οι κλινικές εκδηλώσεις αυχεναλγίας , ραχιαλγίας , οσφυαλγίας και οσφυοισχιαλγίας οφείλονται σε ριζίτικα πιεστικά φαινόμενα από  κήλες  δίσκου, προβολές δηλαδή του ζελέ του δίσκου που δημιουργούν συνθήκες «ασφυξίας» στις εξερχόμενες από την σπονδυλική στήλη νευρικές ρίζες η θεραπευτική επιτυχία προσεγγίζει το 90% και με αποτελέσματα πολύ ανώτερα της χειρουργικής αντιμετώπισης μιά και δεν συνοδεύεται από τις πολύ γνωστές και συχνές μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Εκφυλιστικές αρθρίτιδες ιδιαίτερα των μεγάλων αρθρώσεων μπορούν να παρουσιάσουν σημαντική ύφεση προβλημάτων με ενδαρθρικές και περιαρθρικές εγχύσεις μειγμάτων οξυγόνου – όζοντος.
Οι εφαρμογές αυτές μαζί με τις ενδαρθρικές εγχύσεις συμπληρώματος ζελέ(ενέσεις Hyalart , Synvisc κλπ) αποτελούν σημαντικές συντηρητικές μεθόδους θεραπείας όταν η τυχόν χειρουργική θεραπεία είναι πρόωρη ή αδύνατη λόγω άλλων αντενδείξεων(προβλήματα στην καρδιά)
Επίσης καθημερινές επίμονες επώδυνες ενοχλητικές καταστάσεις από τενοντίτιδες και άλλα μυοσκελετικά επώδυνα σύνδρομα αποτελούν ένα μεγάλο και ευρύ πεδίο εφαρμογών της οζονοθεραπείας .
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Η τοπική χρήση θεραπευτικού μείγματος οξυγόνου και όζοντος στην αντιμετώπιση παθήσεων του κυκλοφορικού συστήματος, δερματικών μολυσμένων πληγών, άτονων ελκών, κλπ εμφανίζει θεαματικά αποτελέσματα σαν μικροβιοκτόνος και αναπλαστικός παράγοντας αλλά και λόγω της ευνοϊκής του δράσης στην κυκλοφορία του αίματος. Πρόσφατη εργασία που παρουσίασε ο prof. N. Calderon από το τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής Bnai-Zion University Medical Center Haifa Israel κατέδειξε άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα σχετικά με την επούλωση μολυσμένων πληγών και άτονων ελκών.
ΤΟΠΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Με συνθήκες υποπίεσης (κατά H. Werkmeister 1995)  μείγμα Ο23 διοχετεύεται μέσα σε ειδικές πλαστικές σακούλες απ’ όπου έχει προηγούμενα με την βοήθεια συσκευής έχει αφαιρεθεί ο αέρας, για τοπική θεραπεία μιάς πάσχουσας περιοχής.
Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη αντιμετώπιση δερματικών ελλειμμάτων, ανοικτών πληγών, μετεγχειρητικών τραυμάτων, μολύνσεων κλπ.
Συμπληρωματική θεραπεία στην συνέχεια γίνεται με τοπική χρήση οζονοποιημένου νερού αρχικά και οζονοποιημένου ελαιόλαδου μετά.

                                    

                  
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ & ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ





                                           ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
Στην Παθολογία η οζονοθεραπεία εφαρμόζεται για τις χρόνιες λοιμώξεις του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος, τις κολίτιδες, τις γαστρίτιδες την υπερουριχαιμία, τις χρόνιες δυσκοιλιότητες, την χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, την καχεξία, την βελτίωση του μεταβολισμού στο επίπεδο του κυττάρου, τις ηπατίτιδες, το βρογχικό άσθμα, την χρόνια εμφυσηματική βρογχίτιδα, την χρόνια στεφανιαία νόσο, την νεοπλασματική νόσο, την υπερχοληστεριναιμία, την διαβητική αγγειοπάθεια.
ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗ
Στην Γηριατρική η εφαρμογές της οζονοθεραπείας ιδιαίτερα η μέθοδος της μεγάλης αυτομετάγγισης βοηθά θεαματικά στην τόνωση του οργανισμού , ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει σε καταβεβλημένους ασθενείς που πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.