Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Σπιτικές Γαλοπούλες

galopoyla Οικόσιτες Γαλοπούλες (ινδόρνιθες)Πριν ξεκινήσουμε με την εκτροφή της διάσημης στο τραπέζι των χριστουγέννων γαλοπούλας θα σας πω τις διαφορές της γαλοπούλας της χωριάτικης με τις γαλοπούλες του εμπορίου.
Λοιπόν, σαφώς και βρήκατε την γαλοπούλα στο σούπερ μάρκετ πιο φθηνή από τον χωρικό που ρωτήσατε για να πάρετε μία γαλοπούλα αλλά γιατί;
Οι γαλοπούλες που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ βγαίνουν από τα αυγά στα μεγάλα ορνιθοτροφεία το Σεπτέμβριο και μετά αρχίζει ένας αγώνας δρόμου ως τα χριστούγεννα
με τροφοδοσία σκευασμάτων που θα το φτάσουν το γαλόπουλο μέσα σε 3 μήνες μέχρι και τα 25 κιλά ενώ του χωριάτη του καημένου που θα ξεκινήσει την εκτροφή της γαλοπούλας από τον Ιούνιο με καλαμπόκι και χόρτα του αγρού μπορεί να φτάσει το πολύ 8 κιλά μέσα σε 6 μήνες.
Σε ορισμένες φάρμες μάλιστα, σε ένα τετραγωνικό μέτρο μπορεί να συνωστίζονται ακόμη και έξι γαλοπούλες! Το στρίμωγμα τις αναστατώνει, με αποτέλεσμα να κρώζουν διαρκώς και να σκαρφαλώνουν η μία πάνω στην άλλη. Αποκομμένες από τη φύση βαριούνται και για να περάσουν την ώρα τους ξεπουπουλιάζονται – άλλες κανιβαλίζουν. Οι εκτροφείς για να τις σταματήσουν κόβουν το ράμφος τους. Και όλα αυτά γίνονται σε ανήλιες αποθήκες, χωρίς παράθυρα, με τόσο ανεπαρκή φωτισμό που τα πουλιά τυφλώνονται.

Η αγροτική, οικόσιτη γαλοπούλα

Εμείς θα βάλουμε τα αυγά από τώρα ή τον άλλο μήνα στην κλωσσομηχανή και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσουμε ένα χαλαρό αγώνα για την εκτροφή της γαλοπούλας των χριστουγέννων με σύμμαχο το παχουλό χορταράκι του αγρού, τα σαλιγκάρια και φυσικά το καλαμπόκι. Το καλοκαίρι όσες ντομάτες δεν μας γεμίζουν το μάτι για την κουζίνα μας θα γίνουν λιχουδιά για αυτές.
Στο κτήμα φυτεύονται κολοκυθιές και πολλές καρπουζιές για να έχουμε δροσιά για τα γαλόπουλα όταν δεν θα έχουμε το χορταράκι.
Το κρέας τους θα είναι πιο σκληρό αλλα σίγουρα πιο νόστιμο. Εμείς την γαλοπούλα στο σπίτι δεν την τρώγαμε ποτέ μέχρι που αποκτήσαμε τις δικές μας.
Τα γαλόπουλα είναι ευαίσθητα όσο είναι μικρά και για αυτό τα δικά μου τα έχω χωριστά σε δικό τους χώρο για να έχουν την ησυχία τους. Εχω κρατήσει ένα αρσενικό και 5 θηλυκά που θα μου δώσουν τα αυγά που θα βάλω στην κλωσσομηχανή και φυσικά τα αυγά που θα φάμε.
Το κοτέτσι τους καθαρίζεται όπως και στις κότες και ασπρίζεται τακτικά για να αποφύγω μικρόβια που θα τα οδηγήσουν στο θάνατο. Φροντίζω να έχουν πάντα καθαρό νερό και το βραδάκι αν τους έχω ρίξει το απαιτούμενο χόρτο από το πρωί ανοίγω την πόρτα από το χώρο τους για να κάνουν την βόλτα τους στο χωράφι για να βρουν μόνα τους λιχουδιές που τους αρέσουν.
Τα αρσενικά με τα θηλυκά είναι ίδια και είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις ακόμα και μεγάλα. Χαραχτηριστικό στα αρσενικά είναι το φούσκωμα των φτερών τους όταν είναι μεγάλα για να κάνουν τους ωραίους στις γαλοπούλες που μένουν αδιάφορες.
Κλωσσούν τα αυγά τους 28-30 ημέρες και είναι επιθετικές σαν μητέρες προστατεύοντας τα μωρά τους.
Πολύ δυνατά πουλιά ίσως από τα πιο δυνατά που εχω κρατήσει στα χέρια μου. Αλλα είναι και όμορφα πουλιά οι γαλοπούλες μιας και δεν νοείται αγρόκτημα χωρις γαλοπούλες.
Θα παρατηρήσετε όταν τα έχετε ότι είναι πάρα το μέγεθος τους χαζά πουλιά. Αλλου τα πας, αλλού πάνε, αλλού τους ρίχνεις το φαί και αν δεν το δουν φωνάζουν αλλού, πάντα όλα μαζί σαν κοπάδι με χαζά πουλιά.
 

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.