Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Το δενδρολίβανο ενισχύει τη μνήμη

Οι «Tudors» πίστευαν ότι έχει δυνάμεις που βελτιώνουν τη μνήμη, ο Σαίξπηρ μέσω της Οφηλίας λέει στον Άμλετ «υπάρχει και το δεντρολίβανο για τη θύμηση. Σε παρακαλώ, αγάπη μου, θυμήσου», στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται ως ήπιο παυσίπονο και για την αντιμετώπιση της ημικρανίας και των πεπτικών προβλημάτων, ενώ σήμερα οι ερευνητές έχουν βρει ότι αυξάνει την ετοιμότητα και τη μακροπρόθεσμη μνήμη.
Ομάδα ψυχολόγων από το πανεπιστήμιο Northumbria στο

Newcastle, εξέτασε την επίδραση των αιθέριων ελαίων του δενδρολίβανου στη μνήμη, εστιάζοντας στο είδος που αποθηκεύει προθέσεις, τις οποίες πρέπει να εκτελέσουμε στο μέλλον, όπως το να πάρουμε τα φάρμακά μας μια συγκεκριμένη ώρα (προοπτική μνήμη). Συνολικά 66 υγιείς ενήλικες έλαβαν μέρος στην έρευνα και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη μπήκε σε ένα δωμάτιο, στο οποίο είχαν διαχύσει αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου, και η δεύτερη σε ένα δωμάτιο χωρίς άρωμα.

Και οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν ένα τεστ σχεδιασμένο για την αξιολόγηση της προοπτικής μνήμης, ενώ οι εθελοντές στο πρώτο δωμάτιο υποβλήθηκαν και σε εξέταση αίματος, για να βρεθεί αν τα επίπεδα απόδοσης και η αλλαγή στη διάθεση που ακολούθησαν την έκθεση στο άρωμα σχετίζονταν με τις συγκεντρώσεις στο αίμα ενός συστατικού (1,8-cineole), το οποίο συναντάται στο συγκεκριμένο έλαιο και έχει φανεί να δρα στα βιοχημικά συστήματα, που βοηθούν τη μνήμη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες, που βρίσκονταν στο αρωματισμένο δωμάτιο, είχαν καλύτερη απόδοση στο τεστ από ότι οι συμμετέχοντες στο άλλο δωμάτιο. Όσο για τα αποτελέσματα από την εξέταση αίματος, έδειξαν σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα της ουσίας 1,8-cineole στο αίμα τους.
«Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν 60-70%. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να βρουν εφαρμογή στη θεραπεία ατόμων με προβλήματα μνήμης», δήλωσε η ερευνήτρια Jemma McCready.
  vita.gr 

 http://kiou-kirbiologia.blogspot.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.