Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Γιατί το τσίμπημα των κουνουπιών ερεθίζει το δέρμα;

Γιατί με το τσίμπημα των κουνουπιών το δέρμα μας ερεθίζεται; Γιατί προκαλείται πρήξιμο και φαγούρα; Τι στο καλό συμβαίνει;! Ας δούμε!
Είναι ένα πράγμα το οποίο όλοι μας πάνω κάτω αναρωτιόμαστε. Όταν ένα κουνούπι μας τσιμπάει, μας αφήνει έναν ερεθισμό και προκαλεί  φαγούρα. Όσο περισσότερο ξύσουμε το σημείο του τσιμπήματος ...τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα!

Γιατί όμως το τσίμπημα των κουνουπιών ερεθίζει το δέρμα; Που οφείλεται όλο αυτό;
Όταν ένα κουνούπι μας τσιμπάει στο δέρμα λοιπόν, ουσιαστικά εισάγει τη "βελόνα" του μέσα μας, ώστε να αντλήσει αίμα (όπως ακριβώς μία σύριγγα).
Όμως κατά τη διαδικασία αυτή, το κουνούπι παράγει ένα είδος σάλιου στη βελόνα του, το οποίο λειτουργεί ως αντιπηκτικό του αίματος!!
Χωρίς αυτό, το αίμα, κατά τη διαδικασία της άντλησης (και μετά την ολοκλήρωση), θα έπηζε και η "βελόνα" ...θα μπούκωνε!
Επίσης, το σάλιο αυτό έχει και αντιμικροβιακή δράση (ευτυχώς), κι έτσι πολλές φορές δεν μεταδίδονται ασθένειες από άνθρωπο σε άνθρωπο, εξαιτίας του τσιμπήματος του κουνουπιού.
Έτσι, αυτό το σάλιο έρχεται σε επαφή με την πληγή και με το δέρμα μας και είναι η αιτία που ερεθίζει το δέρμα...

 Όταν ένα κουνούπι τσιμπάει και εναποθέτει το σάλιο του στο δέρμα μας, δημιουργείται πρήξιμο και φαγούρα για τους εξής παρακάτω λόγους...

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιλαμβάνεται ότι μια ξένη ουσία έχει εισέλθει στον οργανισμό μας και παράγει ισταμίνη για την καταπολέμησή της.

Παράλληλα διογκώνει τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή (αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην περιοχή του τσιμπήματος) ώστε να καταπολεμήσει γρήγορα και αποτελεσματικά ...τον εισβολέα! Έτσι δημιουργείται το πρήξιμο.

Τώρα, κατά τη διόγκωση αυτή, τα νεύρα στην περιοχή ερεθίζονται και δημιουργείται έτσι φαγούρα.

Όσο όμως περισσότερο ξύσουμε την "πληγή", τόσο περισσότερο εξαπλώνουμε το σάλιο από το τσίμπημα του κουνουπιού μέσα μας, τόσο μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνει, άρα ακόμα μεγαλύτερο μέρος του δέρματος πρήζεται (διογκώνονται κι άλλα αιμοφόρα αγγεία στη γύρω περιοχή) και ακόμα περισσότερα νεύρα ερεθίζονται, με αποτέλεσμα μεγαλύτερο πρήξιμο και πιο έντονη φαγούρα!

Αυτά λοιπόν συμβαίνουν και ερεθίζεται το δέρμα όταν ένα κουνούπι μας τσιμπάει!

 http://coolweb.gr
 http://kiou-kirbiologia.blogspot.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.