Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Φτιάχνω αλεύρι με χειροκίνητο μύλο

ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟΣ ΜΥΛΟΣ ΑΛΕΣΗΣ ΣΙΤΗΡΩΝ-ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ-ΟΣΠΡΙΩΝ
Ήθελα από καιρό να αγοράσω ένα μύλο άλεσης δημητριακών για σπιτική χρήση.
Στην Ελληνική αγορά δεν βρήκα χειροκίνητο μύλο για αυτό έψαξα στο εξωτερικό. Μετά από αρκετές αναζητήσεις βρήκα ένα αξιόπιστο μύλο που ταίριαζε στις απαιτήσεις μου με χαμηλό κόστος. Όταν αποφασίζω να αγοράσω

ένα προϊόν πρέπει οι προδιαγραφές του να καλύπτουν τις απαιτήσεις μου, για τις συγκεκριμένες δουλειές που θέλω να το χρησιμοποιήσω.
 Επέλεξα λοιπόν χειροκίνητο μύλο άλεσης δημητριακών και σπόρων για να μπορώ να αλέσω αλεύρι από διάφορα δημητριακά όπως καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, ρύζι, όσπρια, καφέ σπίτι μου σε μικρές ποσότητες. Κάτι βασικό που με ενδιέφερε ακόμα ήταν να μπορεί να αλέθει και σπόρους με λάδι, κάτι που απαιτεί και την ύπαρξη μεταλλικών τροχών-κοφτηριών εκτός του κλασικού τροχού με πέτρες οι οποίες μπουκώνουν όταν αλέθουν σπόρους με λάδι.
Η ποσότητα που μπορεί να αλέσει ένας τέτοιος μύλος πρέπει να είναι και ένα από τα βασικά κριτήρια αγοράς του. Όταν επιλέγεις ένα μικρό φορητό χειροκίνητο μύλο πρέπει να ξέρεις τον χρόνο και την ευκολία χρήσης του για το αποτέλεσμα που θέλεις. Είπαμε από πριν ο μύλος είναι για μικρές ποσότητες.

Το κόστος του
Ο wonder mill junior deluxe που το πακέτο «deluxe» περιλαμβάνει και τις πέτρινες και τις προαιρετικά από ανοξείδωτο χάλυβα μεταλλικές πλάκες και στοιχίζει γύρω στα 220 δολάρια που σημαίνουν με την σημερινή ισοτιμία δολαρίου-ευρώ γύρω στα 157 ευρώ. Η μεταφορά του ασφαλισμένη για απώλεια από Αμερική-Ελλάδα στοιχίζει 75 δολάρια δηλαδή περίπου γύρω στα 54 ευρώ συν 3 ευρώ τα τέλη. Δηλαδή συνολικό κόστος αγοράς αποστολής στην Ελλάδα στο σπίτι μας γύρω στα 215 ευρώ.Χρόνος αποστολής του υπολογίστε γύρω στις 2 εβδομάδες.
Το δύσκολο της αγοράς του είναι η μεταφορά του από Αμερική-Ελλάδα γιατί οι περισσότεροι πωλητές μύλων από ότι ανακάλυψα δεν στέλνουν εύκολα Ελλάδα.
Τον μύλο τον παρήγγειλα από εδώ http://foodstoragemadeeasy.net/ αλλά αναγκάστηκα να πληρώσω άλλα 75 δολάρια για την μεταφορά του στην Ελλάδα. Το βάρος του μύλου με την συσκευασία του είναι περίπου 6.5 κιλά.

Συναρμολόγηση
Η συναρμολόγηση του συγκεκριμένου μοντέλου είναι πανεύκολη μιας και έχει μόνο 2 εξαρτήματα. Το ένα είναι η βάση στήριξής του, που έχει μόνο 4 βίδες για να ενωθεί με το μύλο και οι μυλόπετρες που μπαίνουν πανεύκολα και βιδώνουν με μια μεγάλη βίδα η οποία ρυθμίζει και το βαθμό άλεσης μας. Όσο πιο σφιχτά την βιδώνουμε τόσο πιο λεπτόκοκκο άλεσμα θα κάνουμε αλλά θα χρειαζόμαστε και περισσότερη δύναμη για το άλεσμα.



Χρόνος άλεσης
Στην χειροκίνητη δοκιμή που έκανα με τις μυλόπετρες για να φτιάξω αλεύρι καλά αλεσμένο από σιτάρι, ο μύλος θέλει αρκετή δύναμη για να γυρίσει γιατί οι μυλόπετρες είναι πολύ κοντά σφιχτές και οι πιέσεις μεγάλες. Η χωρητικότητα της χοάνης του μύλου είναι περίπου 700 γραμμάρια. Υπολόγισα ότι για να αλέσεις περίπου ένα το περιεχόμενο του μύλου χρειάζεσαι περίπου 15 λεπτά. Δηλαδή με άλλα λόγια ο μύλος μπορεί να αλέσει 3 κιλά αλεύρι περίπου σε μια ώρα.
Υπολόγισα ακόμα ότι οι χειροκίνητες περιστροφές του μύλου φτάνουν τις 40-50.
Ο μύλος μπορεί να γίνει και μηχανοκίνητος με ένα μοτέρ όμως οι στροφές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 80 όπως λέει και στο εγχειρίδιο του, χάνετε επίσης και η εγγύηση του αν τον κάνεις μηχανοκίνητο.
Ο οικιακός χειροκίνητος αλευρόμυλος στην πράξη

.htmlhttp://www.ftiaxno.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.