Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Κότες και κοτόπουλα!

Η κοτα ειναι ενα εξημερομενο πτηνο. Ένα από τα πιο κοινά και διαδεδομένα ζωα αφού υπολογίζεται ότι το 2003 υπήρχαν γύρω στα 24 δισεκατομμύρια εκπρόσωποι του είδους. 
Δηλαδή υπάρχουν περισσότερες κότες στον κόσμο από οποιοδήποτε άλλο πουλί, ή και από τους ανθρώπους.
Ο άνθρωπος εκτρέφει τις κότες κυρίως ως πηγή τροφίμων, για το κρεας τους και τα αυγα τους.
Οι κοτες ειναι παμφαγα πουλια και οταν ζουν σε
ελευθερο περιβαλον τρωνε απο φυλα χορτου μεχρι σπορους εντομα σκουλικια μικρα χαλικια και πολες φορες μικρες σαυρες. Σε ελευθερη βοσκη ζουν σηνηθως  απο 7 εως 11 χρονια αναλογα τη ρατσα.
Τα κοτοπουλα του ορνιθοτροφειου θα παει στη σφαγη σε 6 εβδομαδες ενω ενα ντοπιο θα ειναι ετυμο το λιγοτερο σε 14 εβδομαδες.
Οι κοτες του ορνιθοτροφιου μπορουν να παραγουν μεχρι και 300 αυγα το χρονο μιας και ζουν σε περιβαλον που δεν πεφτει κατω απο τους 14 βαθμους θερμοκαρασια χωρου που ειναι και η θερμοκρασια που γεννουν οι κοτες. Μετά από 12 μήνες, οι κότες αυγοπαραγωγής χάνουν σταδιακά την απόδοσή τους και θανατώνονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σαν τροφή κατοικίδιων ζώων, για πίτες και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Το αρσενικό μπορεί να διαφοροποιηθεί από το θηλυκό. Συνήθως διαφοροποιείται από τις κότες με το εντυπωσιακό φτέρωμα, που χαρακτηρίζεται από μακριές ουρές και λαμπρά φτερά στο λαιμό και πλάτη, το μεγαλύτερο λειρί καθώς και την πολύ δυνατή φωνή.  σε μερικές φυλές, , ο κόκκορας είναι σχεδόν όμοιος με την κότα.
Οταν τα ζωα ειναι σε ελευθερη βοσκη το οριο αυγων ειναι 30 το χρονο αλλα διαθετουν μια πληρωφορια στο DNA τους που λεει οτι οσο περνουμε τα αυγα τους τοσο πιο πολυ γεννανε με αποτελεσμα να εχουμε σηνεχη οωτοκια μεχρι και 6-7 μηνες με εξερεση τις πολυ θερμες και πολυ ψυχρες μερες δηλαδη τις ημερες που εχουμε μεγαλη αποκληση απο τους 14 βαθμους που ειπαμε.
Ειναι ανθεκτηκα ζωα και ζουν ανετα στο υπεθρο που κημουνται στα κλαρια των δεντρων κατω απο οποιεσδηποτε σηνθηκες. Αλλα καλο ειναι να εχουμε το κοτετσι τους μεσα στο οποιο θα εχουμε τις φωλιες για να μην γεννανε οπου  βρουν και μας χαλανε τα αυγα η τα περνουν ποντικια.
το κοτετσι θελει καθαριοτητα με τακτηκο ασβεστωμα παντου για να αποφευγουμε μικροβια αλλα και ψηρες. Οπως και ιδιαιτερη προσοχη στο νερο τους να ειναι καθαρο για να μην μοληνονται.
Πολλες φορες θα δουμε κοτα να φευγει μεσα απο το χωρο του κοτετσιου και να γενναει τα αυγα της αναμεσα σε χορτα η κλαδια αυτο το κανει για να κλωσησει καλο ειναι ομως να εχουμε ενα ιδικο χωρο για τις κλωσσες οπως ενα μικρο κοτετσακι σκεπασμενο για να τις προφηλασουμε απο τα ποντικια τον ηλιο την βροχη και το κρυο. Τα αυγα της τα κλωσσαει 21 ημερες και ειναι πολυ προστατευτηκα σαν μητερες.
σύντομη εισαγωγή στην εκτροφή κοτόπουλων.

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ
1. Καθαρίστε και απολυμάνετε τον χώρο (κοτέτσι ή αποθήκη) που θα μένουν τα κοτόπουλα με ένα καλό απολυμαντικό. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε ψεκαστήρα για να πάει το απολυμαντικό σε κάθε χαραμάδα και τρύπα. Η σωστή απολύμανση εμποδίζει την κοκκιδίωση, που είναι μια πολύ σοβαρή αρρώστεια των πουλερικών και των κουνελιών.
2. Αφήστε τον χώρο να στεγνώσει καλά πριν εγκαταστήσετε τα κοτόπουλα.
3. Βεβαιωθήτε πως ο χώρος δεν έχει ρεύματα.
4. Μέσα στο κοτέτσι ή την αποθήκη που θα βάλετε τα κοτόπουλα, χωρίστε ένα μέρος με τειχώματα από κάρντμπορντ ύψους 60 εκατοστών με στρογγυλεμένες γωνίες. Αν τα κοτόπουλα τρομάξουν, θα προσπαθήσουν να κρυφτούν όλα μαζί στις γωνίες και μερικά μπορεί να ποδοπατηθούν. Αν οι γωνίες είναι στρογγυλεμένες, δεν είναι εύκολο να το κάνουν.
5. Θα χρειαστείται μια στρωματιά στο δάπεδο από ροκανίδια ή ψιλό άχυρο. Μην ξεκινάτε με χοντρό στρώμα γιατί θα κοτόπουλα θα δυσκολευτούν να περπατάνε πάνω του. Μη χρησιμοποιείτε οτιδήποτε που γλιστράει. Όσο είναι μικρά, δεν είναι αρκετά δυνατά κι έτσι τα πόδια τους μπορεί να γλιστάνε σε αντίθετες κατευθύνσεις και το αποτέλεσμα είναι τα πόδια τους να μείνουν μόνιμα ανοιχτά και να μη μπορούν να περπατήσουν.
Βάλτε λίγα εκατοστά στρωματιάς στο δάπεδο και καλύψτε με ένα παλιό σεντόνι. Τα κοτόπουλα τσιμπολογούν οτιδήποτε βρίσκεται στα πόδια τους και γι’ αυτό αν δεν καλύψετε το ροκανίδι ή το άχυρο, θα το φάνε και θα πεθάνουν. Μετά από τρεις μέρες έχουν μάθει τι είναι τροφή και τι δεν είναι κι έτσι μπορείτε να αφαιρέσετε το σεντόνι αφήνοντας την αποκάτω καθαρή στρωματιά. Μόλις τα ροκανίδια ή άχυρα βρωμίσουν, προσθέστε κι άλλα από πάνω. Αργότερα ίσως χρειαστεί ν’ αλλάξετε όλη τη στρωματιά. Όταν κάνετε δουλειές μέσα στον χώρο των κοτόπουλων, πρέπει οι κινήσεις σας να είναι πολύ αργές γιατί τα πουλιά τρομάζουν εύκολα και μερικές φορές πεθαίνουν από τον φόβο τους.
6. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας μελάσσα σε 4 λίτρα ζεστό νερό και δώστε το στα κοτόπουλα τις πρώτες μια-δύο μέρες για να συνέρθουν από τη μεταφορά. Βάλτε τους το ράμφος μέσα στο νερό για να μάθουν πιο γρήγορα πού βρίσκεται το νερό.
7. ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΒΡΑΧΕΙ ΠΟΤΕ Η ΤΡΟΦΗ. Οι μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν ταχύτατα (μέσα σ’ ένα βράδυ) στη βρεγμένη τροφή και τα κοτόπουλά σας να πεθάνουν.
8. Ελέγχετε τακτικά τα κατόπουλα, κυρίως για να δείτε μήπως κρυώνουν ή ζεσταίνονται

ΓΩΝΙΕΣ
Θυμηθήτε να τις κάνετε στρογγυλές ώστε τα κοτόπουλα να μη μπορούν να στριμωχτούν μαζί και να ποδοπατήσουν το ένα το άλλο.

ΝΕΡΟ
Δώστε τους χλιαρό νερό με μελάσσα όταν φτάσουν. Κρατήστε το νερό μακριά από την τροφή ώστε να μη βρέχεται.

ΘΕΡΜΑΝΣΗ
Χρησιμοποιήτε πάντοτε δύο τουλάχιστον λάμπες για την περίπτωση που θα καεί η μία, καθώς και καλώδια ανθεκτικά στη ζέστη. Είναι καλό να χρησιμοποιείτε υπέρυθρες λάμπες των 250 βατ και να τις κρεμάτε από την οροφή στο κατάλληλο ύψος για να εξασφαλίσετε σωστή θερμοκρασία στα κοτόπουλα. Μην τοποθετείτε το νερό ή την τροφή κατευθείαν αποκάτω από τις λάμπες.

ΤΡΟΦΗ
Ξεκινήστε θρυμματίζοντας την τροφή. Τα κοτόπουλα δεν μπορούν να φάνε μεγάλους σβώλους. Βάλτε τα κοτόπουλα πάνω στην τροφή σ’ ένα χαρτόνι για να μπορούν να τη βρουν.

ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΧΩΡΟ
Κοτοπουλάκια μιας μέρας: Καλό είναι να τους δίνετε χώρο 0,75μ. x 3,00 μ. ώστε να τοποθετούνται σωστά οι λάμπες θέρμανσης, η τροφή και το νερό. Ο ελάχιστος αναγκαίος χώρος πάντως είναι 35–40 πουλιά ανά τετραγωνικό μέτρο.
1 μηνός μέχρι 2 μηνών: 15–20 πουλιά ανά τετραγωνικό μέτρο.
2 μηνών μέχρι 3 μηνών: 9–10 πουλιά ανά τετραγωνικό μέτρο.
3 μηνών μέχρι 4 μηνών: 5–6 πουλιά ανά τετραγωνικό μέτρο.
4 μηνών μέχρι ενήλικα: 4–5 πουλιά ανά τετραγωνικό μέτρο.
Το ιδανικό είναι τα πουλιά να παραμένουν στις άκρες του κύκλου θέρμανσης. Αν στριμώχνονται κάτω από τη λάμπα, τότε κρυώνουν. Αν απομακρύνονται όσο μπορούν, τότε ζεσταίνονται πολύ. Πρέπει επίσης να εξαερισμό χωρίς ρεύματα για να απομακρύνεται η υγρασία που δημιουργούν. Ο εξαερισμός χρειάζεται και για να απομακρύνεται η σκόνη που δημιουργείται.
Όσο μεγαλώνουν τα πουλιά, μειώνετε τη θερμοκρασία κατά τρεις περίπου βαθμούς τη βδομάδα. Αν χρησιμοποιείτε υπέρυθρες λάμπες των 250 βατ, το πετυχαίνετε σηκώνοντας τις λάμπες κατά πέντε εκατοστά την εβδομάδα. Όταν η θερμοκρασία που τους παρέχετε με τις λάμπες φτάσει στους 20 βαθμούς Κελσίου, δεν χρειάζεται πια να συνεχίσετε. Σβήστε τις λάμπες.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Κοκκιδίωση
Η κοκκιδίωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από ένα παράσιτο το οποίο μεταφέρεται με τις κουτσουλιές. Η καλή υγιεινή βοηθάει στην πρόληψή του. Πρέπει να αρχίστε να το υποψιάζεστε όταν δείτε αίμα στις κουτσουλιές των κοτόπουλων. Τα φάρμακα στην τροφή βοηθούν στην πρόληψη, αλλά αν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε φάρμακα, μπορείτε να σταματήσετε αρκετά γρήγορα την ασθένεια βάζοντας ξύδι στο νερό που πίνουν τα πουλιά – μια κουταλιά της σούπας ξύδι σε κάθε λίτρο νερό για τρεις ημέρες. Απομακρύνετε την παλιά στρωματιά και καθαρίστε το νερό. Μερικοί βάζουν ξύδι στο νερό από την αρχή μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά τα κοτόπουλα. Το κοτέτσι χρειάζεται πάντοτε απολύμανση πριν από την εγκατάσταση νέας φουρνιάς κοτόπουλων.
Επιδρομείς
Προστατέψτε τα κοτόπουλά σας από διάφορους επιδρομείς του κοτετσιού (αλεπούδες, γάτες, ποντίκια κ.ά.) Καλό είναι να σκεπάσετε με κοτετσόσυρμα το προαύλιο του κοτετσιού και να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγετε τις απώλειες. Αν μάλιστα έχετε ένα καλό κόκορα, αυτός θα προστατεύει αρκετά καλά τις πουλάδες τους, τουλάχιστον από τους μικρόσωμους επιδρομείς.

ΧΑΛΙΚΙ ΚΑΙ ΤΡΙΜΜΕΝΑ ΟΣΤΡΑΚΑ
Τα κοτόπουλα χρειάζονται ψιλο χαλίκι για να αλέθουν την τροφή στη γκούσα τους (προστόμαχος). Αν τα ταϊζετε τροφή του εμπορίου, ελέγξτε για να διαπιστώσετε μήπως τα πουλιά χρειάζονται επιπλέον χαλίκι. Είναι καλύτερο να αφήνετε τις κότες να καταπίνουν όσο θέλουν. Οι ωοτόκες κότες χρειάζονται επίσης τριμμένα όστρακα για κάλτσιο στα τσόφλια των αυγών τους.

ΚΟΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΣΚΗΣ
Οι κότες είναι απόγονοι της ινδικής όρνιθας της ζούγκλας. Το φυσικό τους ένστικτο είναι να σκαλίζουν στα πεσμένα φύλλα και κλαδιά της ζούγκλας για να βρουν έντομα, Τους αρέσει επίσης η πρασινάδα. Όταν τις αφήνετε στο ύπαιθρο, σκαλίζουν το γυμνό χώμα και τρώνε πολλή πρασινάδα.
Όταν είναι στο ύπαιθρο, προσπαθούν να έχουν κάλυψη από πάνω τους γιατί φοβούνται τους εναέριους επιδρομείς (π.χ. γεράκια). Συγκεντρώνονται κάτω από δέντρα με χαμηλά κλαριά ή κάτω από στέγαστρα. Επίσης ψάχνουν να βρουν, συνήθως κάτω από δέντρα, ένα μέρος για να κάνουν μπάνιο σκόνης. Κυλιούνται εκεί μέχρι να σκεπάσει η σκόνη τα φτερά τους, σα να ξέρουν ότι η σκόνη θα βουλώσει τους πόρους των ζωυφίων στα φτερά τους και θα απαλλαγούν απ’ αυτά.
Καλό είναι να κρατάτε κλεισμένα τα κοτόπουλά σας μέχρι να φτάσουν τις 8 εβδομάδες, επειδή μέχρι τότε δεν έχουν μητέρα να τα προστατέψει και τα ίδια δεν αντιλαμβάνονται καλά τους κινδύνους. Μετά απ’ αυτή την ηλικία, μπορείτε να τα αφήνετε έξω τη μέρα και να τα κλείνετε στο κοτέτσι με το σούρωπο. Οι κότες καταλαβαίνουν πότε αρχίζει να χάνεται το φως και μαζεύονται κοντά στην πόρτα του κοτετσιού. Μόλις σκοτεινιάσει, μπαίνουν μέσα και πηδάνε στις κούρνιες για να κοιμηθούν.
Στις κότες αρέσει να τις ταϊζετε την αυγή και το σούρωπο. Και αν τις αφήνετε ελεύθερες τη μέρα, θα χρειάζονται μόνο τη μισή τροφή. Την υπόλοιπη τη βρίσκουν μόνες τους.
Όταν αρχίζουν να γεννάνε, κρατάτε τες μέσα στο κοτέτσι μέχρι το μεσημέρι για τρεις εβδομάδες για να συνηθίσουν και να μάθουν που πρέπει να γεννάνε. Διαφορετικά θα ψάχνετε να βρείτε τα αυγά στα πιο απίθανα σημεία.

 http://mikrifarma.webnode.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.