Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Γιατί μυρίζει το χώμα όταν βρέχει...!

Οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν μία ιδιαίτερη μυρωδιά στην ατμόσφαιρα μετά τη βροχή, η οποία προκαλείται από διάφορους παράγοντες.
Μία από τις πιο ευχάριστες αυτού του είδους μυρωδιές είναι αυτή στα δάση, η οποία προκαλείται από τα βακτήρια. Οι ακτινομύκητες, ένα είδος νηματοειδούς βακτηρίου, αναπτύσσονται στο έδαφος όταν αυτό είναι υγρό και ζεστό. Μόλις το έδαφος στεγνώσει, το βακτήριο παράγει σπόρια. Το νερό και η δύναμη της βροχής σκορπίζουν τα μικροσκοπικά
σπόρια στην ατμόσφαιρα, ενώ η υγρασία μετά τη βροχή λειτουργεί ως αεροζόλ (όπως ένα αποσμητικό χώρου).Η νωπή ατμόσφαιρα μεταφέρει εύκολα τα σπόρια προς εμάς και τα εισπνέουμε. Τα σπόρια έχουν ένα ιδιαίτερο, γήινο άρωμα, το οποίο συνδέουμε πάντα με τη βροχή. Το βακτήριο είναι πάρα πολύ κοινό και βρίσκεται παντού, γεγονός που δικαιολογεί την παγκοσμιότητα της γλυκιάς αυτής μυρωδιάς.
Επειδή το βακτήριο αναπτύσσεται σε νωπό έδαφος και απελευθερώνει τα σπόρια του σε στεγνό χώμα, η μυρωδιά είναι πιο έντονη μετά από μία βροχή που έπεται μίας περιόδου ξηρασίας.
Άλλο ένα είδος μυρωδιάς προκαλείται από την οξύτητα της βροχής. Δεδομένου ότι υπάρχουν χημικά στην ατμόσφαιρα, το νερό της βροχής έχει κάποια οξύτητα, και ειδικά στις αστικές περιοχές. Όταν η βροχή έρχεται σε επαφή με τα οργανικά υπολείμματα ή τα χημικά στο έδαφος, προκαλεί διάφορες ιδιαίτερα αρωματικές αντιδράσεις. Διασπά το έδαφος και απελευθερώνει μεταλλικά στοιχεία που ήταν παγιδευμένα στο εσωτερικό του, ενώ αντιδρά με τα χημικά, όπως η βενζίνη, δίνοντάς τους ακόμα πιο έντονη μυρωδιά.
Οι αντιδράσεις αυτές προκαλούν συνήθως πιο δυσάρεστες μυρωδιές από τα σπόρια των βακτηρίων. Όπως και με τη μυρωδιά των σπορίων, η μυρωδιά των χημικών αντιδράσεων είναι πιο έντονη όταν βρέχει μετά από μία περίοδο ξηρασίας, και αυτό γιατί όταν τα χημικά, που βρίσκονται στο έδαφος, αραιωθούν με μία νεροποντή, δεν έχουν ύστερα την ίδια αντίδραση με το νερό της βροχής.Μία ακόμα μυρωδιά που αναδύεται μετά τη βροχή είναι αυτή που προέρχεται από τα εξατμήσιμα έλαια των φυτών και των δέντρων, που πάνε και εναποτίθενται σε επιφάνειες όπως οι βράχοι. Η βροχή αντιδρά με τα έλαια στους βράχους και μεταφέρονται ως αέρια στην ατμόσφαιρα. Το άρωμα μοιάζει με αυτό των σπορίων και είναι ευχάριστο και φρέσκο. Μάλιστα, πολλές φορές συλλέγεται σε μπουκάλια και πωλείται για τις αρωματικές του ιδιότητες.
Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες μυρωδιές, αλλά υπάρχουν πολλές ακόμα, που αναδύονται μετά από τη βροχή. Υπάρχουν πολλά αρωματικά υλικά που αναμειγνύονται με την υγρασία και τη βροχή, ενώ η υγρή ατμόσφαιρα μετά από μία νεροποντή είναι το καλύτερο μεταφορικό μέσο αυτών των αρωματικών στην ατμόσφαιρα. 
 http://news.pathfinder.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.