Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Γιατί το λέμε έτσι;

ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ: Λέγεται αποκλειστικά για τον πρώτο μήνα συζυγικής διαβίωσης , όταν δηλαδή, ακόμα και στα πιο αταίριαστα ζευγάρια αυτόν τον μήνα είναι όλα « μέλι γάλα». Οι Τεύτονες, ο αρχαιότερος λαός της Γερμανίας, όταν παντρεύονταν, συνήθιζαν να πίνουν υδρόμελο ( μέλι αραιωμένο με νερό), επί ένα μήνα ακριβώς. Από αυτό εκαθιερώθει και ο λεγόμενος « μήνας του μέλιτος».
ΦΤΥΣΕ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΣΟΥ: Οι αρχαίοι Έλληνες, και κυρίως οι Μακεδόνες πολεμιστές, πριν από κάθε μάχη, έφτυναν τρεις
φορές τον κόρφο τους, πιστεύοντας ότι έτσι απομάκρυναν το κακό και τον κίνδυνο από κοντά τους. Η πρόληψη αυτή διατηρήθηκε μέχρι σήμερα με την ίδια ακριβώς έννοια.
ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ: Το γνωστό μας αυτό απόφθεγμα το λέμε όταν εννοούμε ότι αυτός ή κάποιος άλλος λέει πολλά και διάφορα και .............. πράσσειν άλογα. Το «πράσσειν» είναι το απαρέμφατο του ρήματος της Αττικής διαλέκτου «ΠΡΑΤΤΩ ή ΠΡΑΣΣΩ» που σημαίνει ότι αυτός « ΠΡΑΣΣΕΙΝ» ( κάνει κάτι) ΑΛΟΓΑ (χωρίς σκέψη, χωρίς λογική). Το Α μπροστά από κάθε λέξη είναι στερητικό της ιδιότητας που ακολουθεί όπως : κακός, Άκακος, χρηστός Άχρηστος, πλυμένος –Άπλυτος, αμαρτωλός Αναμάρτητος.
ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ: στην Μάνη όλοι οι κάτοικοι, μικροί μεγάλοι, κρατούσαν όπλα. Για αυτό δεν έλεγαν πόσους κατοίκους έχει το κάθε χωριό, αλλά πόσα όπλα έχει. Ο Ιμπραίμ , κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να τους νικήσει με πόλεμο, παρά με πονηριά. Έστειλε, λοιπόν, έμπιστους ανθρώπους, μεταμφιεσμένους σε καστανάδες, μοιράζοντας δωρεάν κάστανα, αλλά μαζεύοντας και πληροφορίες για τον στρατό των Μανιατών. Έγιναν, όμως αντιληπτοί και συνελήφθησαν. Όταν έντρομοι ρώτησαν τι θα τους κάνουνε τώρα, οι Μανιάτες απάντησαν ότι εμείς, δεν
χαρίζουμε κάστανα! Εννοώντας ότι μιλάνε σοβαρά και τους περιμένει τιμωρία.
ΤΙΝΑΞΕ ΤΑ ΠΕΤΑΛΑ: κάθε άνθος, κάθε λουλούδι, έχει κάτι μικρά φυλλαράκια, που στην δενδροκομία λέγονται «πέταλα». Όταν το άνθος αρχίζει να μαραίνεται, τα
πέταλα αυτά πέφτουν και τινάζονται. Μεταφορικά τώρα, όταν κάποιος πεθαίνει επικράτησε να λέμε « τίναξε τα πέταλα» ή τα κακάρωσε.
Ο, ΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙ: ως γνωστόν , το νερό όταν πέσει πάνω στο αλάτι, εκείνο λιώνει και εξαφανίζεται. Έτσι, λοιπόν, όταν συζητάνε δύο ή περισσότεροι κάποιο μυστικό, δεσμεύονται μεταξύ τους , αυτό να μην διαρρεύσει παρά να εξαφανιστεί, όπως το νερό και το αλάτι, πράγμα όμως που δεν τηρείται σχεδόν ποτέ. 
 Ερευνά και γράφει ο Λεων. Ανδριανός.
Create PDF
files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.