Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Πώς μπορούμε να απαλλαχθούμε από τις καούρες

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ήδη οι σκέψεις όλων βρίσκονται στο εορταστικό τραπέζι. Ένα τραπέζι που η ποσότητα των φαγητών αυξάνεται, όπως και ο πειρασμός να τα καταναλώσουμε.
Πρέπει, όμως, να προσέχουμε τι θα φάμε και πως θα το φάμε γιατί το υπερβολικό αφνικό φόρτωμα του στομάχου μπορεί να μας δημιουργήσει μικροπροβλήματα πέψης.
Η καούρα είναι με απλά λόγια η παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου μας, προς τον οισοφάγο.

Η παλινδρόμηση αυτή γίνεται εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα ( είναι σαν μια βαλβίδα η οποία επιτρέπει να περάσει η τροφή από τον οισοφάγο προς το στομάχι και κλείνει όταν πάει να συμβεί το αντίθετο.) Όταν λοιπόν ο σφιγκτήρας αυτός παραμείνει ανοιχτός τότε το φαγητό μπορεί να ακολουθήσει την αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή από το στομάχι προς τον οισοφάγο.
Ο βλεννογόνος του οισοφάγου μας δεν αντέχει να δέχεται όξινο περιεχόμενο (διότι απλά δεν είναι κατασκευασμένος για κάτι τέτοιο). Όταν λοιπόν το δεχτεί, τότε νιώθουμε το κάψιμο που ονομάζουμε καούρα. Συχνά πυκνά αυτό συνοδεύεται και από το αίσθημα του βαριού στομάχου, του φουσκώματος δηλαδή και της δυσπεψίας. Οι γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα φαινόμενο που περισσότερο από το 40% του πληθυσμού το έχει νιώσει.
Τι πρέπει να κάνουμε
«Ένα τσιγάρο μετά το φαγητό είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις» λένε αλλά σε αυτό επιτρέψτε μας να διαφωνήσουμε. Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να βοηθά στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα και να επιτρέπει την όποια παλινδρόμηση, να γίνεται ευκολότερα. Ας μην το ανάψουμε μετά το φαγητό και ας το απολαύσουμε εάν δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, λίγο αργότερα.
Μην παραφορτώνουμε το στομάχι. Όσο και εάν το τραπέζι είναι ένας πειρασμός καλό θα είναι εμείς να βάλουμε μέτρο στις ποσότητες που θα καταναλώσουμε. Θα πρέπει να τρώμε αργά και να μασάμε καλά την τροφή μας για να διευκολύνουμε την πέψη μας αργότερα.
Αναψυκτικά κομμένα.Τα αεριούχα ποτά δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση τη διαδικασία της πέψης ενώ βοηθούν και στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα.
Ένα ποτηράκι κρασί για το καλό, αλλά και αυτό με μέτρο. Το αλκοόλ σε ποσότητες κάνει ότι ακριβώς και τα αναψυκτικά
Μόλις φάτε βγείτε λίγο και περπατήστε κάνει καλό και διευκολύνει απίστευτα το στομάχι μας να χωνέψει. Δεν χρειάζεται να πάρετε τα όρη και τα βουνά απλά σε χαλαρό ρυθμό περπατήστε για λίγη ώρα. Αμέσως θα δείτε τη διαφορά.
Προσπαθείτε να μην πέσετε για ύπνο αμέσως μόλις φάγατε. Δώστε λίγο χρόνο στον οργανισμό σας και μην ξαπλώσετε. Η πέψη διευκολύνεται από μια πιο όρθια στάση. Καλή πέψη σημαίνει σπάνια καούρα. Εάν παρόλα αυτά πρέπει να κοιμηθείτε γιατί δεν αντέχετε προσπαθείτε να έχετε τον κορμό σας, σε μια πιο όρθια στάση και όχι εντελώς ξαπλωμένο. (δυο μαξιλάρια στην πλάτη σας θα σας βοηθήσουν)
Καλό θα ήταν τα βαριά και πικάντικα φαγητά και σάλτσες να τα αποφύγετε όσο μπορείτε γιατί δεν βοηθούν.
Πηγή: iatropedia.gr
 

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.