Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ο δεκάλογος της σωστής διατροφής για την έγκυο

Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο αφού σχετίζεται με την καλή υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Παρακάτω θα βρείτε 10 βασικές διατροφικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν κατά την εγκυμοσύνη σας:
  • Παρακολουθείτε το βάρος σας. Μια γυναίκα παίρνει κατά μέσο όρο 10 - 12,5 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως η πρόσληψη βάρους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αρχικό βάρος της εγκύου και το είδος της κύησης, π.χ. αν πρόκειται για δίδυμη κύηση. Αν ξεκινήσατε την εγκυμοσύνη με παραπάνω κιλά, στόχος είναι η πρόσληψη όσο το δυνατόν λιγότερου βάρους. Ωστόσο, η απώλεια βάρους την περίοδο αυτή αντενδείκνυται. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό αν παίρνετε πάνω από 3 κιλά ή λιγότερο από 1 κιλό το μήνα.
  • Δώστε έμφαση στην ποιότητα – όχι στην ποσότητα. Οι ενεργειακές απαιτήσεις κατά την εγκυμοσύνη αυξάνονται πολύ λίγο, επομένως δεν χρειάζεται να τρώτε για 2, ωστόσο πρέπει να επιλέγετε θρεπτικά τρόφιμα ώστε να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • Εντάξτε 3 μερίδες γαλακτοκομικών στην καθημερινή σας διατροφή. Μια μερίδα ορίζεται ως 1 φλιτζάνι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 40 γραμμάρια τυρί. Προτιμήστε γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.
  • Καταναλώνετε άφθονες φυτικές ίνες – όχι μόνο θα σας χορτάσουν αλλά θα βοηθήσουν και στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα (ανά 3-4 ώρες).
  • Καταναλώνετε άφθονα υγρά και αποφύγετε το πολύ αλάτι.
  • Μπορείτε να καταναλώνετε καφεΐνη με μέτρο (1-2 φλιτζάνια ελαφρύ καφέ την ημέρα). Μην ξεχνάτε ότι το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και η σοκολάτα περιέχουν επίσης καφεΐνη.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, μαλακών τυριών, συκωτιού, εντοσθίων και λιπαρών ψαριών με προέλευση από βόρειες θάλασσες καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Ακολουθείτε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής κατά την παρασκευή και κατανάλωση φαγητού: πλένετε καλά φρούτα και λαχανικά, μαγειρεύετε καλά κρέας, κοτόπουλο, αυγά, ψάρι, χρησιμοποιείτε διαφορετικούς πάγκους κοπής για λαχανικά και κρέας και περιορίστε όσο γίνεται το φαγητό απέξω.
  • Ασκηθείτε – πάντα με την άδεια του γυναικολόγου σας. Ακόμα και το απλό περπάτημα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό τόσο για την εγκυμοσύνη σας όσο και για τη διάθεση σας.
Τέλος, εξίσου σημαντικό με όλα τα παραπάνω είναι να είστε ήρεμη και θετική. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις συμβουλές χωρίς άγχος, ώστε να αποκομίσετε στο έπακρο τα οφέλη της σωστής διατροφής κατά την όμορφη αυτή περίοδο της ζωής σας.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.