Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

Η «Δωδεκάρα» ένα παλιό σχολικό παιχνίδι…..


Κάτι ανάλογο με τον Γκανιέ (κλικ εδώ) είναι και η Δωδεκάρα.

Παιζόταν στο αυλόγυρο του Δημοτικού Σχολείου Καμαριού της Σαντορίνης και οι αντίπαλες ομάδες ήταν διατεταγμένες διαγώνια του αύλειου σχολικού χώρου, από 5 έως 12 περίπου  παίχτες αντίστοιχα.

Όταν έβλεπες τον αντίπαλο να κυκλοφοράει έξω από τα όρια του χώρου η οποία προστατεύεται με μια απλή γραμμή, τότε ο αντίπαλος εφόσον ήταν εντός των ορίων είχε το δικαίωμα να τον κυνηγήσει και να τον σκοτώσει.

Όταν όμως ο κυνηγημένος έτρεχε προς την ομάδα του και έμπαινε στα όρια που φαίνονται στην φωτογραφία, τότε γινόταν το αντίστροφο, δηλαδή αυτός κυνηγούσε πλέον τον αντίπαλο είχε το δικαίωμα τώρα να τον κυνηγήσει, γιατί πήρε το δικαίωμα από την φωλιά της ομάδας του.

Αυτό συνέβαινε όταν ο παίχτης έβγαινε τώρα από την φωλιά του, όσους αντίπαλους παίχτες έβλεπε είχε το δικαίωμα να τους κυνηγήσει.

Με την προϋπόθεση όμως, όταν αυτοί ξανάμπαιναν στη φωλιά τους γινόταν το αντίθετο.

Δηλαδή ήταν ένα έξυπνο αθλητικό παιχνίδι και με εγρήγορση των αντανακλαστικών του σώματος και του πνεύματος.

Αυτό γινόταν διαδοχικά μέχρι να περιοριστούν οι παίχτες και παράλληλα αν ο αντίπαλος κατάφερνε και πήγαινε στην αντίθετη φωλιά χωρίς παίχτη, τότε έμπαινε στη φωλιά και έβαζε «Δωδεκάρα» όπου και σήμαινε την νίκη του παιχνιδιού.

 

Καμάρι όπως κατασκευάστηκε μετά τον σεισμό του 1956

 

Μια άλλη όψη του παλιού Καμαριού. Τα τότε αμπέλια, σημερινά τουριστικά καταλύματα

 


 

"Γκανιές", ένα Σαντορινιό - Καμαριανό παλιό σχολικό παιχνίδι!

Ένας αξέχαστος Δάσκαλος...κλικ εδώ

Πηγή: Εμείς και η Κοινωνία μας 

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.