Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ναυάγιο του Sea Diamon




 Κλικ στη φωτογραφία για μεγένθυση
 Απειλή οικολογικής καταστροφής
Γιάννης Λυβιάκης  21-02-2011
Με οικολογική καταστροφή απειλείται η Καλντέρα της Σαντορίνης από το ναυάγιο του πλοίου 'Sea Diamond'.

Για τον λόγο αυτό, με βάση τα συνολικά πορίσματα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, 'θεωρείται ήδη αναγκαιότητα ότι το ναυάγιο του «Sea Diamond» θα πρέπει να ανελκυθεί και/ή απομακρυνθεί από την περιοχή της Καλντέρας ή να λάβει χώρα (με οποιονδήποτε τρόπο) η εξουδετέρωσή του.  
ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ “SEA DIAMOND”Η επιβάρυνση που έχει επιφέρει στην περιοχή είναι σαφής και τον μοναδικό τρόπο αποτροπής της συνέχισής της αποτελεί η απομάκρυνσή του. Κάθε άλλη καθυστέρηση ή ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα την οικολογική και όχι μόνον καταστροφή της Καλντέρας'.

Τα παραπάνω επισημαίνονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ναυάγιο του 'Sea Diamond', που πραγματοποιείται από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Ευάγγελο Γιδαράκο με θέμα: «Ποιοτικός και ποσοτικός χαρακτηρισμός των επικίνδυνων και τοξικών ουσιών του ναυαγίου του 'Sea Diamond' – Περιβαλλοντικές επιπτώσεις παρούσες και μελλοντικές».

Η μελέτη παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα του Μπελλώνειου Πολιτιστικού Κέντρου της Θήρας.  Την παρουσίασε οργάνωσε ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του 'Sea Diamond' και την Ιερά Μητρόπολη Θήρας.
Σύμφωνα με τον κ. Γιδαράκο, σε περίπτωση παραμονής του ναυαγίου στον βυθό του κόλπου της Καλντέρας και με γνώμονα πάντα την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος τα αποτελέσματα της Μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι τα ακόλουθα:

- Είναι βέβαιο ότι η διάβρωση ξεκίνησε ήδη και θα συνεχιστεί με σταθερούς ρυθμούς.

- Στην περίπτωση αυτή θα λάβουν χώρα έντονες και ανεξέλεγκτες διαρροές πετρελαιοειδών, βαρέων ελαίων, χημικών, βαρέων μετάλλων και άλλων επικίνδυνων ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον της Καλντέρας.

- Σε περίπτωση ολίσθησης του ναυαγίου σε μεγαλύτερα βάθη, εκτός από το γεγονός που θα καταστήσει κάθε εγχείρημα ανέλκυσης ή απάντλησης δυσκολότερο έως αδύνατο, το σίγουρο αποτέλεσμα είναι να πληγεί ανεπανόρθωτα το ευαίσθητο οικοσύστημα της Καλντέρας και όχι μόνο.

- Οταν μάλιστα οι διαρροές συνδεθούν και με τη χειρότερη δυνατή περίπτωση («Worst Case Scenario») 'σπάσιμο του κουφαριού', θα επέλθει με σιγουριά οικολογική καταστροφή με ανεξέλεγκτες διαρροές τοξικών και ρυπογόνων ουσιών και κατά συνέπεια ζημιές στην αλιεία και στον τουρισμό του νησιού.

- Οι συνέπειες μιας τέτοιας καταστροφής θα είναι τόσο παροδικές όσο και μετρήσιμες σε 10 ή 20 χρόνια. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν θα είναι ορατές οι κηλίδες πετρελαίου στην περιοχή, δεν σημαίνει ότι δεν θα επέλθει οικολογική ζημιά. Αντίθετα, υπάρχουν ήδη ιδιαίτερα ανησυχητικές ενδείξεις από:

α) Την πρόσφατη καταστροφή της BP στον κόλπο του Μεξικού (2010).
Μη ορατές πετρελαιοκηλίδες με νεκρά ή ετοιμοθάνατα κοράλλια σε βάθος 1.400 μ. ή ψαριών σε μεγάλες αποστάσεις από διαλυμένες πετρελαιοκηλίδες.

β) Από το ναυάγιο του 'Exxon Valdez' στον κόλπο Prince William Sound της Αλάσκας (1989).

'ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ'
Σύμφωνα με τον καθηγητή 'η οικολογική καταστροφή που μπορεί να επέλθει στον κόλπο της Καλντέρας έχει μια μοναδικότητα: ποτέ μέχρι τώρα δεν βυθίστηκε σε έναν κλειστό κόλπο και σε μικρό σχετικά βάθος ένα ΚΖ με ένα τόσο πολύπλοκο μίγμα επικινδύνων ουσιών όπως το «Sea Diamond». 
Το αρνητικό στην Καλντέρα οφείλεται εξάλλου και στο γεγονός, πως ο κόλπος είναι πολύ κλειστός και τα θαλάσσια ρεύματα δεν βοηθούν στη διασπορά του πετρελαίου και άλλων απελευθερωμένων επικίνδυνων ουσιών'.

http://www.haniotika-nea.gr/61582-%CE%91%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%AE%20%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE%CF%82%20.html

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.