Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Διατροφικές πληροφορίες και βασικοί κίνδυνοι

Η ποσότητα των φυτικών ινών, που περιέχουν τα τρόφιμα, που καταναλώνουμε, παίζει μεγάλο ρόλο, στη διάρκεια και στην ποιότητα της ζωής μας. Το ψωμί, τα δημητριακά και τα προϊόντα δημητριακών βρίσκονται, στη βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής Δίαιτας.

Ειδικά, το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης, εφόσον καταναλώνονται, καθημερινά, μπορούν να περιορίσουν τους κινδύνους εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών παθήσεων καθώς και διαβήτη. Τα δημητριακά ολικής άλεσης συμβάλλουν, στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους. Είναι χαμηλά, σε λιπαρά, πλούσια, σε υδατάνθρακες τέτοιους, που απελευθερώνουν μικρή ποσότητα γλυκόζης, στο αίμα, δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι φυτικές ίνες των δημητριακών βοηθούν, στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και μας προστατεύουν, από καρκίνους του πεπτικού συστήματος.
Όμως, όπως όλα τα τρόφιμα έχουν και αυτά τους κινδύνους τους.
Τα δημητριακά περιέχουν γλουτένη, η οποία, σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.
Η βιοτεχνολογία έχει επικεντρωθεί, σε συγκεκριμένες καλλιέργειες. Ανάμεσά τους, σε θέση, με υψηλά ποσοστά είναι η καλλιέργεια καλαμποκιού. Η γενετική τροποποίηση είναι ένας από τους κινδύνους, για το καλαμπόκι, που ανήκει στα δημητριακά.
Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία, που παράγεται, στα τρόφιμα, κατά το μαγείρεμα, σε υψηλή θερμοκρασία. Τα τρόφιμα αυτά πρέπει να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (π.χ. τηγανητές πατάτες, τσιπς, ψωμί, φρυγανιές κ.λπ.). Το ακρυλαμίδιο έχει ενοχοποιηθεί, για πρόκληση μεταλλάξεων, στους οργανισμούς. Επίσης, έχει αποδεδειγμένες καρκινογόνες ιδιότητες, στα πειραματόζωα. Για τον άνθρωπο, θεωρείται πιθανός καρκινογόνος παράγοντας.
Επίσης, οι μυκοτοξίνες και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι κίνδυνοι, σχετικοί με τα δημητριακά.
Παιχνίδια, με διαστάσεις κάτω των 4,5 εκ., που βρίσκονται, μέσα σε βρώσιμα προϊόντα (πατατάκια, σοκολάτες, γιαούρτια, δημητριακά, παγωτά, σοκολατένια αυγά κ.λπ.) κυκλοφορούν, νόμιμα, στην Ε.Ε., για παιδιά άνω των 3 ετών. Όμως, αρκετοί τραυματισμοί, από τέτοια προϊόντα, καταγράφονται, στην Ευρώπη και στη χώρα μας, κάθε χρόνο. Γι’ αυτό: Προσέχουμε, ιδιαίτερα, τα βρώσιμα προϊόντα, τα οποία περιέχουν συναρμολογούμενα παιχνίδια και παρακολουθούμε τα παιδιά μας, την ώρα, που καταναλώνουν τέτοια βρώσιμα προϊόντα και παίζουν, με τα παιχνίδια, που βρίσκονται, μέσα σ’ αυτά.
http://www.dolceta.eu/greece/Mod8/spip.php?article100

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.