της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr
είναι μικρότερη από εκείνη του αγελαδινού. Έτσι, σε περιπτώσεις ελαφριάς δυσανεξίας στο αγελαδινό, συστήνεται η χρήση κατσικίσιου. (Αν όμως υπάρχει έντονη δυσανεξία στη λακτόζη, θα πρέπει να στραφείτε σε γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι εντελώς απαλλαγμένα από αυτήν.) Το κατσικίσιο γάλα, συγκριτικά με το αγελαδινό, περιέχει ακόμα αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό ινοσιτόλης, μιας ουσίας που εμπλέκεται στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, γεγονός που το κάνει πιο εύπεπτο.
Περιέχει
μεγαλύτερη ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων που συνιστώνται σε
θεραπείες ασθενειών όπως στεφανιαίες νόσοι, εντερικές διαταραχές και
κυστική ίνωση. Επίσης αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν το ιδιαίτερο μεταβολικό
πλεονέκτημα να προσφέρουν ενέργεια ενώ συγχρόνως μειώνουν την ποσότητα
χοληστερόλης.
Κατσικίσιο
|
Αγελαδινό
| |||
Πρωτεΐνη%
|
3.0
|
3.0
| ||
Λιπαρά %
|
3.8
|
3.6
| ||
Θερμίδες/100 ml
|
70
|
69
| ||
Βιταμίνη A (i.u.*/gram fat)
|
39
|
21
| ||
Βιταμίνη B1 (θειαμίνη), (µg/100 ml)
|
68
|
45
| ||
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), (µg/100( ml)
|
210
|
159
| ||
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), (mg /100 ml)
|
2
|
2
| ||
Βιταμίνη D (i.u.*/gram fat)
|
0.7
|
0.7
| ||
Χοληστερόλη (mg/100 ml)
|
12
|
15
| ||
Κατσικίσιο *
|
Αγελαδινό *
| |||
Ασβέστιο
|
1215.2
|
1031.5
| ||
Φώσφορος
|
843.3
|
731.3
| ||
Μαγνήσιο
|
82,5
|
76.3
| ||
Σίδηρος
|
1,13
|
0.61
| ||
Χαλκός
|
0,42
|
0.11
| ||
Ψευδάργυρος
|
4.15
|
3.72
| ||
