Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Τραχανάς! Φτιάχνω τον δικό μου σπιτικό τραχανά!

Με το δικό μου αλεύρι ή και του εμπορίου μπορούμε να φτιάξουμε οποιαδήποτε ζυμαρικό, ή και παραδοσιακές συνταγές ζυμαρικών, ή τα "κουλουρίδια" ένα παλιό παραδοσιακό της Σαντορίνης με γάλα και ζυμάρι.
Στα παλαιότερα χρόνια, ο τραχανάς ήταν το ζυμαρικό που έθρεψε σχεδόν όλους τους Έλληνες.
Κατ΄ αρχήν είναι πολύ εύκολος στην παρασκευή του
όπως θα δείτε στη συνέχεια, αλλά παράλληλα πολύ
θρεπτικός, νόστιμος, και πολύ εύκολος στο μαγείρεμα.
Υπάρχουν πολλές και ποικίλες συνταγές για την παρασκευή του.
Υπάρχει ο νηστίσιμος, ο γλυκός, ο ξινός, τα κουλουρίδια, με σπασμένο σιτάρι, με πλιγούρι, ο χοντρός κτλ.
 Επίσης σε πολλές συνταγές συναντούμε τραχανάδες και με σιμιγδάλι.
Ο πιο επικρατέστερος είναι ο γλυκός τραχανάς με αλεύρι φρέσκο γάλα (εάν είναι παχύ πρόβειο το αραιώνουμε με λίγο νεράκι) και αλάτι.
Κατ΄ αρχήν βράζουμε το γάλα και περιμένουμε να γίνει χλιαρό.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ανάλογο αλεύρι και αλάτι και αρχίζουμε να τον ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει σφιχτή να μην κολλάει στα χέρια μας.
Αφού την αφήσουμε περίπου μια ώρα για να ξεκουραστεί τότε την κόβουμε σε μικρά και ομοιόμορφα κομματάκια έτι ώστε να ξεραθούν άμεσα και στη συνέχεια τα απλώνουμε σε αεριζόμενο χώρο πάνω σ΄ ένα σεντόνι, σκεπάζοντας με ένα τούλι.
Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, αφού ξεραθούν ελαφρά, ας είναι και λίγο μαλακά για να τρίβονται ευκολότερα, τα τρίβουμε ώστε να γίνουν μικρότερα κομμάτια, με την ανάποδη πλευρά του κόσκινου, και στη συνέχεια πολύ ελαφρά με ένα μπλέντερ, έτσι ώστε να φθάσουμε στο μέγεθος του σπασμένου ρυζιού.
Μετά απ΄αυτά τον απλώνουμε πάλι κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να φύγει η υγρασία του για μία βδομάδα περίπου.

Για να τον συντηρήσουμε καλύτερα στο τέλος τον φουρνίζουμε για λίγο στην κουζίνα μας, μέχρι να δείχνει η σχετική αλλαγή του χρώματος και αφού κρυώσει είναι έτοιμος για την χρησιμοποίησή του και την αποθήκευσή του σε πάνινες σακούλες σε στεγνό, και δροσερό μέρος.
Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες από την παρασκευή τραχανά που φτιάξαμε από την Ηπειρωτική περιοχή της Γραμμενίτσας της Άρτας μέσα  από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.
Γιά την πιο κάτω παρασκευή χρησιμοποιήσαμε 7 λίτρα γάλα πρόβειο και 1,5 λίτρο νερού, για την αραίωσή του, καθώς και 15 κιλά αλεύρι περίπου.
 

 Πιο κάτω αναφέρουμε διάφορα είδη παρασκευής τραχανά!
Ξινός τραχανάς: Ο ξινός τραχανάς φτιάχνετε με αλεύρι και ξινισμένο γάλα. Βράζουμε το γάλα και το αφήνουμε εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου. Κάθε μέρα προσθέτουμε και λίγο φρέσκο γάλα στο ξινισμένο γάλα μας. Σε 3-4 ημέρες το ξινόγαλό μας είναι έτοιμο. Αναμιγνύουμε με το αλεύρι μας ρίχνουμε και λίγο αλάτι (αναλόγως την ποσότητα που έχουμε) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Άλλη πιο εύκολη παραλλαγή για ξινό τραχανά είναι να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι αντί για ξινόγαλα. 
Νηστίσιμος τραχανάς: Ο νηστίσιμος τραχανάς φτιάχνετε με αλεύρι και φρέσκο χυμό ντομάτας. Στύβουμε τις ντομάτες μας, αναμιγνύουμε με το αλεύρι μας ρίχνουμε και λίγο αλάτι (αναλόγως την ποσότητα που έχουμε) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.

Κουλουρίδια (ο Τραχανάς της Σαντορίνης!): Τα κουλουρίδια φτιάχνονται με αλεύρι, νερό, αλάτι και στο πιάτο μας βάζουμε το βρασμένο γάλα.
Βράζουμε το νερό και σ΄ ένα πιάτο με χλιαρό νερό κομπιάζουμε το αλεύρι σε μικρά κομματάκια, περίπου σε μέγεθος σημερινού κέρματος του ενός με δύο ευρώ.
Όταν το νερό βρίσκεται σε σημείο βρασμού, βάζουμε προσεκτικά τα κομματάκια του κομπιασμένου αλευριού - ζύμης, προσθέτουμε το αλάτι (όπως τα μακαρόνια) και το υλικό αυτό χυλώνει, με τα διάσπαρτα κομπιασμένα κομματάκια ζύμης.
Στο τέλος σερβίρονται στο πιάτο και προσθέτουμε βρασμένο γάλα.
 Δείτε το βίντεο

Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερη θεματολογία από την Ηπειρωτική  περιοχή  της Γραμμενίτσας της Άρτας

  Πηγή: Εμείς και η Κοινωνία μας

Πηγή: Εμείς και η Κοινωνία μας

 

Κλικ εδώ, για να δείτε περισσότερη θεματολογία από την Ηπειρωτική  περιοχή  της Γραμμενίτσας της Άρτας

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

 

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.