Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Άρωμα λεμονιάς στο μπαλκόνι μας

Ομορφαίνει τους κήπους και τα μπαλκόνια μας όλο το χρόνο με την αειθαλή φυλλωσιά της, χαρίζοντας μας μια ή και περισσότερες φορές μέσα στο έτος τα ευωδιαστά λευκά άνθη της, όσο και τους ξινούς, κιτρινωπούς καρπούς της. 
Όλα αυτά φυσικά αναφέρονται στη λεμονιά, ένα από τα πιο διαδεδομένα εσπεριδοειδή των μεσογειακών κήπων.
Το καρποφόρο αυτό δέντρο, πιθανότατα προήλθε από το πάντρεμα μεταξύ κίτρου και μανταρινιάς. 
Στις περισσότερες ποικιλίες λεμονιάς η συγκομιδή ξεκινάει από τις αρχές φθινοπώρου και κλιμακώνεται μέχρι την επόμενη άνοιξη.
 Στους ερασιτέχνες καλλιεργητές προτείνεται η ποικιλία Αδαμοπούλου, η οποία παράγει μεγάλους, ξινούς και χυμώδεις καρπούς που έχουν τραχύ φλοιό με λίγα σπέρματα.
Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε τη λεμονιά στο μπαλκόνι, επιλέγουμε γλάστρα μεγάλου μεγέθους, βάζουμε στον πάτο της μια στρώση ελαφρόπετρας και τη γεμίζουμε μέχρι τη μέση με κάποιο έτοιμο φυτόχωμα κατάλληλο για φυτά εξωτερικού χώρου ή κοινό χώμα μαζί με κομπόστ. Τοποθετούμε το φυτό μέσα στη γλάστρα, συμπληρώνουμε το υπόλοιπο χώμα και ποτίζουμε καλά. 
Ιδανικά δενδρύλλια για φύτευση σε γλάστρα θεωρούνται αυτά που έχουν χαμηλή ανάπτυξη και κορμό που ξεκινάει σχεδόν από το έδαφος, τύπου νάνας. 
Εφόσον η λεμονιά παραμείνει σε γλάστρα, το ύψος της δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2μ.
  Έτσι, τοποθετούμε τον πάσσαλο στο χώμα σε απόσταση 8-10εκ. από τον κορμό του δέντρου και τον δένουμε με αυτόν χρησιμοποιώντας το ειδικό πλαστικό δεματικό για φυτά, ώστε να μην τραυματίσουμε τον κορμό. 
Για να αποφύγουμε την επαφή του πασσάλου με τον κορμό δημιουργούμε χαμηλά έναν κόμπο σαν διπλό οχτάρι.
Επίσης, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί αν παρατηρήσουμε έντονη φυλλόπτωση στο δέντρο. 
Αν η λεμονιά χάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλο μέρος των φύλλων της, υπάρχει έντονη έλλειψη νερού και θρεπτικών στοιχείων
Με υψηλές θερμοκρασίες είναι πιο πιθανό να παρουσιαστούν τέτοια συμπτώματα, γι’ αυτό εμείς θα πρέπει να ποτίζουμε πολύ τα δέντρα μας αλλιώς είναι αδύνατη η απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τις ρίζες τους. 
Την άνοιξη, μόλις αρχίσει να εμφανίζεται η νέα βλάστηση, λιπαίνουμε τακτικά και ποτίζουμε. 
Για προληπτικούς λόγους μπορούμε να ψεκάσουμε τα δέντρα μας με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα ή βορδιγάλιο πολτό.

 Προσοχή: Λόγω της ευαισθησίας της στους ψυχρούς βόρειους ανέμους, όσο και στους θερμούς νότιους που κάνουν τα λεμόνια να πέφτουν, φυτεύουμε τις λεμονιές σε κάποιο ηλιόλουστο σημείο προστατευμένο από τους ανέμους. 
Όλα τα νεοφυτεμένα δέντρα σε γλάστρα και στον κήπο πρέπει να δεθούν σε πάσσαλο, για να προστατευτούν από τους ανέμους.
 http://www.agroo.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.