Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Τι πρέπει να κάνω για να έχω καλό μεταβολισμό;

Τι πρέπει να κάνω για να έχω καλό μεταβολισμό;Ο Βασικός Μεταβολισμός…
Η ενέργεια που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των βασικών λειτουργιών του οργανισμού στη ζωή ονομάζεται μεταβολικός ρυθμός ανάπαυσης (RMR) και είναι διαφορετικός και μοναδικός για κάθε άτομο.
Για το λόγο αυτό και η διατροφή μας πρέπει να είναι προσαρμοσμένη και εξατομικευμένη στις ανάγκες του καθενός
από εμάς.
Το ποσό ενέργειας του RMR, είναι απαραίτητο κυρίως για την λειτουργία της αναπνοής, το μεταβολισμό των κυττάρων, την κυκλοφορία του αίματος, τη δραστηριότητα του γαστρεντερικού σωλήνα και των αδένων και βέβαια για την διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Μέτρηση Μεταβολικού Ρυθμού Ανάπαυσης
Για την μέτρηση του μεταβολικού ρυθμού ανάπαυσης στις μέρες μας χρησιμοποιούνται κατάλληλες συσκευές οι οποίες μέσω της έμμεσης θερμιδομετρίας, (η οποία αναφέρεται στη μέτρηση της κατανάλωσης O2 και της παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα του ατόμου) προσδιορίζουν τον RMR κάτω από σταθερές συνθήκες, δηλαδή σε άνετο θερμικά περιβάλλον (20οC – 25οC) αφού το άτομο έχει ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά, αρκετές ώρες μετά το τελευταίο γεύμα (τουλάχιστον 4 ώρες), την λήψη καφέ (τουλάχιστον τέσσερις), νερού-υγρών (τουλάχιστον 2 ώρες), τσιγάρου (τουλάχιστον μία ώρα) και πολλές ώρες αργότερα από σωματική άσκηση (τουλάχιστον 4 ώρες), ενώ ο εξεταζόμενος δεν θα πρέπει να έχει καταναλώσει σκευάσματα που επιταχύνουν το μεταβολισμό (τουλάχιστον 4 ώρες) μέσα σε σύντομο χρονικά διάστημα (απαιτούμενος χρόνος μέτρησης max 12-13 λεπτά).
Παράγοντες που επηρεάσουν τον Μεταβολισμό
Ο μεταβολικός ρυθμός ανάπαυσης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η ηλικία (μετά την ενηλικίωση, ο ρυθμός μειώνεται με το πέρας των ετών), το φύλο (οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο RMR σε σχέση με άνδρες ίδιου βάρους και ύψους), η σύνθεση του σώματος, η διατροφική κατάσταση, το κλίμα, η φαρμακευτική αγωγή, κ.ά.
Είναι δύσκολο, φυσικά, να επέμβουμε και να αλλάξουμε κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά υπάρχουν ορισμένοι τρόποι όπου μπορούμε να επέμβουμε και να βελτιώσουμε το βασικό μας μεταβολισμό. Η γενικότερη τόνωση του οργανισμού μας με τις κατάλληλες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αλλά και τα σωστά συμπληρώματα διατροφής θα βοηθήσουν τον μεταβολισμό μας να έρθει στα επιθυμητά επίπεδα.

Η σημασία ενός καλού πρωινού πρέπει να τονιστεί, καθώς επίσης και η κατανάλωση συχνών γευμάτων. Ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται την συνεχή παροχή ενέργειας (κάθε 3-4 ώρες). Όταν είμαστε πολλές ώρες νηστικοί μειώνεται ο μεταβολισμός μας, δηλαδή το σώμα μας “καίει” λιγότερο, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις βασικές λειτουργίες του.
Δεν θα πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε να ενυδατώνουμε το σώμα μας με τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό, καθώς κρίνεται απαραίτητο για να μεταβολιστεί η τροφή σε ενέργεια. Η έλλειψη νερού και η αφυδάτωση γενικά έχουν ως συνέπεια την μείωση του μεταβολισμού μας.
Το πράσινο τσάι είναι γνωστό ότι έχει θετική επίδραση στην απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει διότι περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδοτικών, τις κατεχίνες, οι οποίες επιταχύνουν σημαντικά τον βασικό μας μεταβολισμό.
Αντίστοιχη ιδιότητα έχουν και οι κόκκοι του καφέ μέσω της διέγερσης του νευρικού συστήματος. Προσοχή, όμως, πρέπει να δίνεται στην ποσότητα καφεΐνης που προσλαμβάνουμε καθημερινά, για αποφυγή άλλων δυσάρεστων συνεπειών.
Τα πιπεράτα φαγητά και οι καυτερές πιπεριές μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό μας. Συγκεκριμένα, οι καυτερές πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνες, η κατανάλωση των οποίων σύμφωνα με έρευνες σχετίζονται με την αύξηση των ενεργειακών δαπανών.
Η προσθήκη καρυκευμάτων (κυρίως πιπέρι) στο φαγητό μας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κοιλιακού λίπους αλλά και της όρεξης.
Τα οφέλη της άσκησης στην απώλεια βάρους και τη γενικότερη ευεξία είναι πλέον γνωστά. Η άσκηση όμως επηρεάζει και τον μεταβολισμό μας. Η αύξηση της μυϊκής μάζας αυξάνει σημαντικά και το βασικό μας μεταβολισμό. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ρόλο του επαρκή ύπνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει τον μεταβολισμό μας, να αυξήσει την όρεξη και τον κίνδυνο απόκτησης υπερβάλλοντος βάρους.
Πηγή: diatrofi.gr
 http://biologikaorganikaproionta.com


Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.