Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Πέλλετ. Άφθονη καύσιμη ύλη που πάει χαμένη....

  Γράφει ο Μάρκος Ζώρζος
Φίλοι μου,
Μια παλιά λαϊκή παροιμία λέει «ο καιρός πουλάει τα ξύλα και η μπονάτσα τα αγοράζει», δηλ τα ξύλα πουλιούνται το χειμώνα αλλά φροντίζουμε να τα συγκεντρώνουμε καλοκαίρι. Οι λόγοι που πρέπει να έχουμε φροντίσει νωρίτερα δεν θέλουν και πολύ φαντασία, το κάνουμε γιατί είναι στεγνά φτηνότερα κλπ
Αυτή η παροιμία ήρθε στο μυαλό μου αυτές τις μέρες και επειδή η Σαντορίνη μας πλέον διαθέτει καύσιμη υλη, που σήμερα πολύ απλά πάει στην χωματερή ως άχρηστη υλη.
Σκέφτηκα ότι ίσως κάποιον μπορεί να ενδιαφέρει, κυρίως βέβαια τον ΔΗΜΟ μας η αξιοποίηση των προϊόντων κλαδέματος.

Σχετικά λοιπόν με την αξιοποίηση των προϊόντων κλαδέματος έχω να σας επισημάνω τα παρακάτω :
Η καύσιμη βιομάζα μπορεί να προέρχεται από τις γεωργικές εκτάσεις που υπάρχουν στο νησί μας λόγο των αμπελιών και από το πλήθος κλαδιών από τα κλαδέματα που προέρχονται από τον δήμο και τους ιδιώτες ( ξενοδοχεία, σπίτια κλπ).
Ανεξάρτητα από πού έρχεται η ξυλώδης βιομάζα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια: συλλογή, απομάκρυνση, μετατροπή, μείωση μεγέθους, μεταφορά, αποθήκευση και ενεργειακή μετατροπή. Η συλλογή της βιομάζας είναι μια απλή διεργασία συλλογής κλαδιών που παράγεται ως υπόλειμμα μιας κύριας δραστηριότητας και που με ένα τηλεφώνημα το ειδικό όχημα μπορεί να βρεθεί στο χώρο των κλαδιών και να τα απομακρύνει .
Από την στιγμή που θα συγκεντρωθεί η βιομάζα σε συγκεκριμένα σημεία που έχει πρόσβαση το ειδικό μηχάνημα το μόνο που μένει είναι να τροφοδοτηθεί το μηχάνημα και να μετατρέψει αυτή την άμορφη βιομάζα σε τριμμένο ξύλο, μ αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τον όγκο αλλά παράλληλα τον μετατρέπουμε σε τριμμένο έτοιμο προϊόν κατάλληλο για την επόμενη φάση που είναι η ξήρανση και η συμπίεση του σε pellet ή πιεσμένα τούβλα έτοιμα πλέον για καύση.
Η Σαντορίνη είναι σε θέση να συγκεντρώσει αρκετές εκατοντάδες κυβικά έτοιμου προϊόντος κατάλληλο για καύση.
Εγώ λοιπόν εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, παραθέτω παρακάτω τους λόγους που δεν πρέπει αυτή η βιομάζα να καταλήγει σε μια απλή καύση ή να καταστρέφεται , δημιουργώντας ένα τεράστιο κόστος έως σήμερα στο Δήμο μας και κατ΄ επέκταση σε όλους εμάς
Προτείνω να αντικατασταθεί το πετρέλαιο που καταναλώνουμε στα σχολεία μας αλλά και στις υπηρεσίες του δήμου αλλάζοντας έναν μόνο καυστήρα σε καύση pellet, το δε υπόλοιπο ας διατίθεται σε ευπαθείς ομάδες δημοτών μας ή ας αξιοποιηθεί στον εμπλουτισμό των αμπελώνων η των κήπων .
Με τον τρόπο αυτό,
Αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής μας δημιουργώντας οικολογική συνείδηση σε μας και στα παιδιά μας.
Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας
Μειώνουμε κατά πολύ το κόστος λειτουργίας θέρμανσης
Δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον
Τέλος και εφ όσον λειτουργήσει όλο αυτό από τον ΔΗΜΟ μας έρχεται γιατί όχι και μείωση για τα δημοτικά τέλη.
Με εκτίμηση
Μάρκος Ζώρζος 

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.