Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Στο βυθό του Ειρηνικού το μεγαλύτερο ηφαίστειο του πλανήτη

Το μεγαλύτερο ηφαίστειο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, ανακαλύφθηκε στο βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού και ονομάζεται Ταμού Μασί. Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι μεγαλύτερο ακόμα και από το Μάουνα Λόα της Χαβάης, που μέχρι στιγμής κατείχε τα πρωτεία.
Το Ταμού Μασίφ ανήκει στην υποθαλάσσια οροσειρά Σάτσκι Ράιζ
και βρίσκεται 1.500 χλμ. στα ανατολικά της Ιαπωνίας. Έχει πλάτος 650 χιλιόμετρα, ύψος τεσσάρων χιλιομέτρων και όγκο 2,5 εκατ. κυβικών
χιλιομέτρων, ενώ σε έκταση ξεπερνά κατά 310.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το ηφαίστειο Μάουνα Λόα της Χαβάης.
Το εν λόγω ηφαίστειο, εκτός από το παγκόσμιο τείνει να φτάσει και πανδιαστημικό ρεκόρ αφού είναι μόλις 25% μικρότερο σε όγκο από το «Όρος Όλυμπος» που βρίσκεται στο ηλιακό μας σύστημα και συγκεκριμένα στον Άρη, με ύψος 22 χιλιόμετρα.
Η ομάδα των ερευνητών που ανακάλυψαν το ηφαίστειο, είναι από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο εντοπισμός του έγινε με τη μελέτη σεισμικών κυμάτων και από την ανάλυση δειγμάτων λάβας που συλλέχθηκαν από ερευνητικά πλοία στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Ο επικεφαλής των ερευνών και καθηγητής γεωλογίας Ουίλιαμ Σάγκερ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο μέλλον θα ανακαλυφθούν ακόμα μεγαλύτερα ηφαίστεια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βόρεια των νησιών του Σολομώντα.
Οι ερευνητές, αναφέρουν πως το ηφαίστειο παραμένει ανενεργό από τη τελευταία φορά που εξερράγη πριν από 140 με 145 χρόνια - στη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 http://www.defencenet.gr

Κλικ εδώ. Τα ηφαίστεια στην παγκόσμια ιστορία

 

Πόσα ηφαίστεια υπάρχουν στην Ελλάδα; κλικ εδώ

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.