Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ερασιτεχνική καλλιέργεια μανιταριών!

1. Για καλλιέργεια σε μεγάλο χώρο (π.χ. αποθήκη) και για μεγαλύτερες ποσότητες
Βυθίστε σε νερό μία ακέραιη μπάλα άχυρου που είναι ακόμη δεμένη (Kg. 15 περίπου) χρησιμοποιώντας μία λεκάνη ή έναν πλαστικό σάκο.

Αφήστε την βυθισμένη για 24 ώρες και στη συνέχεια αφήστε την να στραγγίσει για 4-5 ώρες.

Με ένα μυτερό πάσσαλο κάντε τρύπες στη μπάλα σε τακτά διαστήματα με απόσταση 10 cm και με διαφορετικό βάθος. Τοποθετήστε σε κάθε τρύπα 5-6 γραμμάρια μυκηλίου.


Ξανακλείστε τη μπάλα σε έναν πλαστικό σάκο και τοποθετήστε την σε περιβάλλον με θερμοκρασία 18-20 βαθμούς μέχρι να απλωθεί στη μάζα η δημιουργία ενός λευκού μυκητιακού σχηματισμού (περίπου 6-7 εβδομάδες).

Στο σημείο αυτό ανοίξτε το σάκο και τοποθετήστε τον σε ένα υγρό και σκιερό περιβάλλον με επαρκή φωτισμό ώστε να είναι εφικτή η καρποφορία που θα είναι παρατεταμένη και άφθονη.


2. Για καλλιέργεια σε περιορισμένο χώρο μέσα στο σπίτι (π.χ μπάνιο) και για μικρότερες ποσότητες.

Σε μια λεκάνη η πλαστική μπανιέρα, τοποθετούμε τύρφη ή κομπόστ, με τρόπο ώστε το κέντρο της να είναι ανασηκωμένο. (κατασκευάζουμε δηλαδή ένα σαμάρι).

Σε τακτά διαστήματα με απόσταση 10 cm και με διαφορετικό βάθος, τρυπούμε την επιφάνεια και τοποθετούμε σε κάθε τρύπα 5 – 6 γραμμάρια μυκηλίου.

Σκεπάζουμε την κατασκευή με ένα νάιλον η πλαστικό σάκο. Στην εσωτερική επιφάνεια του νάιλον, μετά από λίγο θα δημιουργηθούν σταγόνες νερού.

Φροντίζουμε να βρίσκεται σε θερμοκρασία 18 – 20 βαθμούς, και όταν οι σταγόνες του νάιλον στεγνώνουν, ποτίζουμε για να διατηρούμε την υγρασία στο 75% περίπου, μέχρι να απλωθεί στη μάζα ένας λευκός μυκητιακός σχηματισμός (περίπου 6 – 7 εβδομάδες).

Στο σημείο αυτό ανοίξτε το σάκο και τοποθετήστε τον σε ένα υγρό και σκιερό περιβάλλον με επαρκή φωτισμό ώστε να είναι εφικτή η καρποφορία που θα είναι παρατεταμένη και άφθονη.


Πρακτικές συμβουλές:
Το πιο οικονομικό υπόστρωμα για την καλλιέργεια είναι η μπάλα από άχυρο είτε η μπάλα τύρφης. Μπορείτε βεβαίως να χρησιμοποιήσετε και τυποποιημένο υπόστρωμα καλλιέργειας μανιταριών ή κομπόστ.

Μετά το τέλος της καλλιέργειας μην πετάτε το υπόστρωμα. Αν έχετε κήπο μπορείτε να το ρίξετε σε μια γωνιά στον κήπο σας και είναι πιθανό μετά από κάποιο καιρό να αποκτήσετε φαγώσιμα μανιτάρια και στον κήπο σας.
Πηγή:
http://www.valentine.gr/seeds105.php

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.