Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΗ και Υπουργείο δηλώνουν ανεύθυνοι και καλούν τη συνταξιούχο να πληρώσει για να μη μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Λάθος του δήμου υπερτριπλασίασε το χαράτσι ακινήτου

Τρεις φορές μεγαλύτερο χαράτσι από αυτό που κανονικά της αναλογεί καλείται να πληρώσει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ ιδιοκτήτρια ακινήτου στη Σαντορίνη επειδή ο Δήμος Θήρας έκανε λάθος και εξαπλασίασε την τιμή ζώνης του ακινήτου της.

Η συνταξιούχος κυρία Π. τρέχει τώρα και δεν φτάνει για να βρει το δίκιο της αλλά ούτε ο δήμος ούτε η ΔΕΗ ούτε οι υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να τη βοηθήσουν γιατί, όπως λένε, «δεν έχουν οδηγίες» και άρα ούτε αρμοδιότητες.

Το τέλος ακινήτων για το 18 ετών σπίτι των 40 τετραγωνικών που διαθέτει η συνταξιούχος στον οικισμό Αγιος Γεώργιος της Φοινικιάς Οίας θα της έρθει 704 ευρώ με τον επικείμενο λογαριασμό της ΔΕΗ. Κανονικά θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με 220 ευρώ επειδή η τιμή ζώνης του οικισμού στον οποίο είναι χτισμένο το ακίνητο καθορίστηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε στα 1.100 ευρώ. Ωστόσο από... λάθος του Δήμου Θήρας η τιμή ζώνης υπολογίστηκε με τιμές... Καλντέρας, δηλαδή στα 5.900 ευρώ.

Η κυρία Π. απευθύνθηκε στον Δήμο Θήρας, όπου το λάθος επιβεβαιώθηκε και η τιμή ζώνης διορθώθηκε αμέσως. Οπως της είπαν, ήταν το μόνο που μπορούσε να κάνει ο δήμος διότι σε ό,τι αφορά το τέλος ακινήτων οι υπηρεσίες του είναι αναρμόδιες.

Το πρόβλημα του φουσκωμένου χαρατσιού όμως δεν λύθηκε διότι, όπως την πληροφόρησαν από τη ΔΕΗ αποσείοντας και εκείνοι με τη σειρά τους κάθε ευθύνη, οι λίστες με τα στοιχεία των ιδιοκτητών ακινήτων, βάσει των οποίων θα εκδοθούν οι λογαριασμοί, έκλεισαν με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου -τότε, δηλαδή, που το ακίνητό της είχε τιμή ζώνης 5.900 ευρώ- και δεν μπορούν να αλλάξουν.

Στο υπουργείο Οικονομικών, όπου απευθύνθηκε ξανά η κυρία Π., όχι μόνο δεν βρήκαν λύση, αλλά ξέκοψαν και κάθε ελπίδα στη συνταξιούχο να διορθώσουν το λάθος. Η αρμόδια υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών την πληροφόρησε ότι θα πρέπει να πληρώσει φέτος κανονικά το φουσκωμένο τέλος για να μην της κοπεί το ρεύμα, κι από... του χρόνου, που τα στοιχεία θα έχουν διορθωθεί, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Στο μεταξύ στον Δήμο Θήρας η περίπτωση της κυρίας Π. δεν είναι η μοναδική. Δεκάδες άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα (λάθος τιμές ζώνης) έχουν απευθυνθεί στις δημοτικές αρχές και ζητούν την κινητοποίηση του δημάρχου ώστε με τη μεσολάβησή του στο υπουργείο Οικονομικών να βρεθεί λύση.

Ανάλογες περιπτώσεις, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, θα υπάρξουν πολλές ακόμη σε όλη την Ελλάδα και αυτό γιατί τα στοιχεία που χρησιμοποιεί η επιχείρηση από τις βάσεις δεδομένων των δήμων εμπεριέχουν πολλά λάθη τόσο στα τετραγωνικά όσο και στις τιμές ζώνης και δεν θεωρούνται αξιόπιστα.
Το ζήτημα είναι τόσο στο νόμο όσο και στην υπουργική απόφαση που τον συνοδεύει. Κανείς δεν σκέφτηκε έναν απλό και δίκαιο τρόπο να λύνονται τα προβλήματα, αλλά αντ' αυτού το σύστημα είναι έτσι δομημένο ώστε όλοι να δηλώνουν ανευθυνο-υπεύθυνοι.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.