Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Παχύσαρκα τέσσερα στα δέκα Ελληνόπουλα

Υγεία - Ιατρικά Νέα -
Ραγδαία αύξηση καταγράφεται στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά της χώρας. Πλέον, τέσσερα στα δέκα Ελληνόπουλα έχουν τινάξει τον δείκτη της ζυγαριάς τους εκτός των φυσιολογικών ορίων και κατατάσσονται σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Μέσα σε μια δεκαετία, το ποσοστό τους έχει αυξηθεί κατά 50%, ενώ η αύξηση φτάνει το 30% στις αγροτικές περιοχές της χώρας. 


Οι θλιβερές αυτές διαπιστώσεις έγιναν από το Τμήμα Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με αφορμή πανελλαδικό ερευνητικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τίτλο «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας». 

Επιστημονικά υπεύθυνος είναι καθηγητής κ. Λάμπρος Συντώσης από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την ΟΠΑΠ ΑΕ.


Σύμφωνα με τον κ. Συντώση, η αδυναμία ρύθμισης του σωματικού βάρους των παιδιών συνδέεται συχνά με την κακή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης. Η παχυσαρκία, όταν συνοδεύεται από χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας (άσκηση) και χαμηλή αερόβια αντοχή (φυσική κατάσταση) αποτελεί μεγάλη απειλή για την υγεία των παιδιών. 


Τα ευρήματα της έρευνας 



 Από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν  867.000 μαθητών Δημοτικού όλης της χώρας προέκυψαν τα εξής:

-  Το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών τα τελευταία 13 έτη αυξήθηκε περίπου 30% σε αστικές και αγροτικές περιοχές

-  Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκε περισσότερο από 50% σε όλη τη χώρα (7,7% το 1997 – 11,8% το 2009). Το ποσοστό αυτό είναι ανάμεσα στα ψηλότερα στην Ευρώπη
-  Σήμερα, περίπου 4 στα 10 Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
-  Η φυσική κατάσταση  των μαθητών Δημοτικού την τελευταία δεκαετία μειώθηκε περισσότερο από 5%. Η μείωση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 150% περίπου
- Μόνο το 45% των παιδιών παίζει εκτός σπιτιού, έστω και λίγο κάθε μέρα, ενώ το 90% αυτών βλέπει τηλεόραση συχνά ή κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας
- Μόνο το 72% των αγοριών και το 56% των κοριτσιών εκπληρούν τις διεθνείς συστάσεις για σωματική δραστηριότητα (≥60 λεπτά ημερησίως)
- Περισσότερο από το 90% των μαθητών που συμμετέχουν στα Ολοήμερα Σχολεία ακολουθούν τις διεθνείς συστάσεις για σωματική δραστηριότητα 
- Οι διατροφικές συνήθεις των παιδιών και ιδιαίτερα αυτών με μεγαλύτερο βάρος βαθμολογούνται στη… βάση της δεκαδαβάθμια κλίμακας


πηγή: www.protothema.gr
http://asfaleiatrofimon.blogspot.com/

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.