Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Γέννα κατσίκας! Πως γεννιούνται τα κατσικάκια!!!

Ο κάθε ενδιαφερόμενος που έχει κατσίκες βιώνει και την  αγωνιά του τοκετού, έτσι ώστε να γεννηθούν φυσιολογικά και υγιέστατα.  
Η πιο συνηθισμένη περίοδο για τον πολλαπλασιασμό τους, συνήθως είναι κατά τον Αύγουστο χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα, απλά αυτή  είναι η καλύτερη εποχή για αυτά τα ζώα να βρεθούν σε κατάσταση εγκυμοσύνης έτσι ώστε  τα μικρά τους  να είναι δυο μηνών περίπου την Άνοιξη θα βρίσκουν άφθονο
χορταράκι για βοσκή!   
Όπως και οι μητέρες για να έχουν γάλα!
Για να έχουμε όμως καλά αποτελέσματα θα πρέπει πρωτίστως να έχουν εμβολιαστεί τα ζώα.
Συνήθως τα εμβολιάζουμε ένα μήνα πριν την σύλληψη και τους κάνουμε πλέον καλύτερη διατροφή, προκειμένου να θρέψουν τα μικρά τους. 
Καλό θα είναι να γνωρίζουμε την ημερομηνία σύλληψης, για καλύτερη εξυπηρέτησή μας. Μετά από αυτή απομακρύνουμε τα αρσενικά για να υπάρχει ηρεμία στο χώρο της διαμονής τους.
Η μέση διάρκεια κύησης της κατσίκας κυμαίνεται από 145 ως 155 ημέρες.
 Μπορεί και να γεννήσουν νωρίτερα όταν κυοφορούν τρίδυμα σε σύγκριση με εκείνες που φέρουν ένα μικρό, και οι δυο περιπτώσεις όμως περιορίζονται σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.  
Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κατσίκες μπορούν να ρυθμίζουν τον τοκετό έτσι ώστε να συμπίπτει με καλές καιρικές συνθήκες!  
Άλλοι πάλι αναφέρουν πως σίγουρα το ρυθμίζουν, συνήθως όμως τα μικρά γεννιούνται την πιο κρύα νύχτα του χρόνου.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως πολλές κατσίκες γεννούν περίπου τον ίδιο καιρό μετά από κάθε ζευγάρωμα.
Καταγράψτε την ημερομηνία τοκετού κάθε αίγας και τον επόμενο χρόνο μάλλον θα ξέρετε.
Για όλα αυτά, καλό όμως είναι να έχετε την ανάλογη εμπειρία σας, ή τις οδηγίες του κτηνιάτρου για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
Πριν την γέννα και ένα μήνα περίπου κάνουμε το επόμενο εμβόλιο.
Συνήθως, τις τελευταίες 15 μέρες από την γέννα, ή και την ημέρα ακόμη της γέννας κατεβάζει στήθος.
Την ημέρα του τοκετού η κατσίκας μας μπορεί να είναι λίγο ανήσυχη, αγχωμένη, να τρώει μηχανικά, να σκάβει με το μπροστινό της πόδι, να ξαπλώνει διαδοχικά, έτσι ώστε να δώσει την κατάλληλη θέση στα αναμενόμενα κατσικάκια....
Πολλά είναι τα σημάδια που έρχονται κατά την ώρα εκείνη, όπως: βαριές ανάσες, κινήσεις που καταμαρτυρούν τον πόνο κατά την ώρα εκείνη, υγρά, βλέννες κτλ.

Εάν ξεκινήσει η γέννα και δεν μπορεί να ολοκληρώσει τότε την βοηθάμε σχετικά και με ιδιαίτερη προσοχή.
Αμέσως καθαρίσουμε το κεφάλι του για να μπορεί να αναπνεύσει από τον σάκο που το περιβάλλει και στη συνέχεια αν χρειαστεί το σκουπίζουμε από τα υγρά του.
Καλό είναι να βάλουμε λίγο Betadine solution (δερματικό διάλυμα) στον αφαλό του νεογέννητου κατσικιού για αποφυγή μολύνσεων.
Στο τέλος, μετά από ένα, ή και 2 κτλ μικρά, όταν δούμε την σακούλα με τα υγρά ("το λευτέρι", ένεκα της απελευθέρωσής της από τα μικρά), τότε είμαστε βεβαιωμένοι, ότι δεν υπάρχει άλλο μικρό είτε ζωντανό, είτε νεκρό.

Εάν δεν αποβάλλει τη σακούλα που είχε τα μικρά, καλό είναι να ζητήσουμε την βοήθεια Κτηνιάτρου, γιατί η κατσίκα μας κινδυνεύει από σηψαιμία.
Παρέχουμε ζεστό χώρο από άχυρα ή πριονίδια και τις δίνουμε ξερά χόρτα, κατά προτίμηση τριφύλλι και της δίνουμε να πιει χλιαρό νερό με λίγα πίτουρα και καλό είναι να της δίνουμε μείγμα γαλακτοπαραγωγής.
Το παγωμένο νερό μετά τον τοκετό έχει την ιδιότητα να περιορίζει το γάλα.
Σε λίγο τα μικρά θα αναζητήσουν ενστικτωδώς την τροφή τους και εάν δεν τα καταφέρουν, τα βοηθάμε ανάλογα, έτσι ώστε να ποιούν το πρωτόγαλα, που είναι ασπίδα προστασίας μέχρι και τον δεύτερο μήνα των μικρών.
Αφού ποιούν το υπόλοιπο που απομένει, το αποβάλλουμε μέχρι να μείνει άδειος ο μαστός της κατσίκας.
Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τον τοκετό μιας κατσίκας που έκανε τρία χαριτωμένα κατσικάκια. 
Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να δείτε αποσπασματικές  μέσα από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.
Δείτε το βίντεο!



  Πηγή: Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη    
  Πηγή: Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη    


 










Κλικ εδώ. Στις αρχές του Μάη γεννήθηκε το νεογέννητο κατσικάκι











Κλικ εδώ. Γέννα Κατσικιού!!!













Κλικ εδώ. Νεογέννητα κατσικάκια! 


 






Κλικ εδώ. Θηλασμός κατσικιού & άρμεγμα κατσίκας



 

 

 

 Κάνοντας κλικ στην πιο κάτω θεματολογία μπορείτε να δείτε ανάλογες αναρτήσεις μας
Χορευτικά Σαντορίνης
Πανηγύρια της Σαντορίνης
Παλαίμαχοι  Σαντορίνης
Παλιές Αναμνήσεις
Παλιές φωτογραφίες Σαντορίνης
Θαλασσοταραχή - Σοροκάδα Καμαριού 
Αγροτικά Σαντορίνης
Αγροτικά Θήρας
Σαντορινιά Παράδοση
Σαντορινιά Προϊόντα
Λουκάνικα Σαντορίνης
Προϊόντα Σαντορίνης
Σαντορινιά Κουζίνα
Γλυκά Σαντορίνης
Γλέντια  


Παραδοσιακά Επαγγέλματα


Φτεουριά


 Αντώνης Αρβανίτης Παραδοσιακός Βιολιστής

Κατοικίδια Ζώα


Για περισσότερη θεματολογία κλικ στο δεύτερο εικονίδιο με τίτλο ετικέτες, που βρίσκεται στη δεξιά και ενδιάμεση πλευρά της οθόνης, τα οποία εμφανίζονται όταν περάσει ο κέρσορας του ποντικιού, πάνω από το μαύρο περίγραμμα.




Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη




 






 








 









 




Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.