Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Υδροπονικές καλλιέργειες: επικίνδυνες για την υγεία ή εξαιρετική σύγχρονη λύση;

Για τους αμύητους, η υδροπονία είναι απλά η καλλιέργεια φυτών χωρίς χώμα. Το φυτό καλλιεργείται με τις ρίζες του σε ένα μεταλλικό θρεπτικό διάλυμα ή σε ένα αδρανές μέσο όπως είναι ο φλοιός της καρύδας και το χαλίκι.
Πολλοί πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος να καλλιεργήσουμε τρόφιμα είναι ο παραδοσιακός: στο χώμα. “Γιατί να αλλάξουμε μια μέθοδο που ακολουθείτε επί εκατομμύρια χρόνια πάνω στη Γη;”, είναι το επιχείρημά τους. Εκφράζουν μάλιστα την

ανησυχία τους για τις επιπτώσεις των υδροπονικών καλλιεργειών στην υγεία καθώς τα θρεπτικά διαλύματα από τα οποία θρέφονται τα φυτά μπορεί να περιέχουν τεχνητά συστατικά, ειδικά μεταλλαγμένα για να είναι υδατοδιαλυτά.
Παρόλα αυτά, οι υδροπονικές καλλιέργειες συνοδεύονται από αρκετά πλεονεκτήματα, τρία εκ των οποίων είναι τα εξής:

Φορητότητα: ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των υδροπονικών καλλιεργειών είναι η φορητότητά τους. Κάθε φυτό αναπτύσσεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος συνθηκών -θερμοκρασίας, χημικής σύστασης χώματος και φωτός. Όλα τα φυτά δεν αναπτύσσονται παντού. Γι’ αυτό και σε περιοχές όπου το φως αφθονεί αλλά το νερό σπανίζει, όπως είναι η Μέση Ανατολή, τα υδροπονικά συστήματα χρησιμοποιούνται ευρέως για την παραγωγή λαχανικών, φρούτων και άλλων καρπών που δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν διαφορετικά.
Με τον ίδιο τρόπο μπορεί και μέσος χρήστης να καλλιεργήσει, μέσω της υδροπονικής, καρπούς που δεν θα του επέτρεπε το περιβάλλον του.

Κατανάλωση νερού: Κάποιοι πιστεύουν ότι εξαιτίας του πρώτου συνθετικού του ονόματός τους τα υδροπονικά συστήματα απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού. Παρόλα αυτά, το νερό παράγεται και επαναχρησιμοποιείται από το σύστημα, με τρόπο ώστε το φυτό να επεξεργάζεται εκ νέου το νερό που απορροφά. Έτσι τα υδροπονικά συστήματα καταναλώνουν 10% λιγότερο νερό από τις συμβατικές καλλιέργειες στο χώμα.
Παράσιτα:Επίσης, οι υδροπονικές καλλιέργειες αναπτύσσονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον, όπως το υδροπονικό θερμοκήπιο και έτσι δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους από παράσιτα και δεν απαιτούν παρασιτοκτόνα.
Συμπερασματικά, η υδροπονική αποτελεί έναν ακόμα τρόπο μέσω του οποίου ο άνθρωπος προσαρμόζεται στο περιβάλλον του. Η διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων που καταναλώνουμε και η επιλογή περιβαλλοντικά φιλικών μεθόδων καλλιέργειας είναι αυτό που προστατεύει την υγεία μας.
http://www.econews.gr
 http://kiou-kirbiologia.blogspot.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.