Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Γκαζιέρα η επανάσταση της τότε εποχής! Από τα ξύλα στην εποχή της Γκαζιέρας!

Μετά την πυροστιά, όπου οι άνθρωποι έκαναν το φαγητό τους στα ξύλα, μετέπειτα ήλθε η μεγάλη αλλαγή στο τομέα αυτό, η εποχή της Γκαζιέρας.
Θυμάμαι την διαδικασία που γινόταν για να ανάψουν την νέα συσκευή.
Γέμιζαν με μπλε οινόπνευμα το κάτω λεκανάκι της γκαζιέρας και στη συνέχεια του έβαζαν φωτιά, αφού είχε προηγηθεί το τρομπάρισμα στο αποθηκευτικό της δοχείο!
Μετέπειτα την άνοιγαν και ανέβαινε το καύσιμο στην εστία, προκειμένου να λειτουργήσει.
Ενδιάμεσα όταν χαμήλωνε η φλόγα, μεσολαβούσαν ανάλογα τρομπαρίσματα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του μαγειρέματος.
Τέλος όταν ήθελαν να την σβήσουν, άνοιγαν την κάτω βαλβίδα, έφευγε η πίεση του καυσίμου και κατά συνέπεια έσβηνε!

Νόστιμες και αλησμόνητες εποχές.....!!!!!  
   Αλήθεια πώς να την ξεχάσω ; Με αυτή τρώγαμε και ζεσταινόμαστε....
    Ήταν το εργαλείο της οικογένειας.... την γυαλίζαμε με μπράσο για να αστράφτει....το άξιζε....
    Βάζαμε πετρέλαιο στο μικρό της ντεπόζιτο.... οινόπνευμα πράσινο κάτω από την κεφαλή και το ανάβαμε για να την ζεστάνουμε..... μετά με την χειροκίνητη τρόμπα έπαιρνε μπροστά....
    Τον χειμώνα κάτω από το τραπέζι της κάμαρας για να ζεσταθούμε όταν τρώγαμε  και όταν διαβάζαμε.... με την απαραίτητη λαμαρίνα από πάνω για να αυξάνει την ζέστη.... η φλούδα του λεμονιού στην γωνία έκοβε την μυρουδιά..
    Τις Κυριακές η φουκαριάρα μαρτύραγε με το κρέας που προσπαθούσε να ψήσει..... και άφριζε αυτό και το ξάφριζε η μάνα και το τρύπαγε με το πηρούνι για να δεί αν ψήθηκε και λήγαγε αυτό... στράβωνε.....
    Το γιατί; Το κρέας ήταν κατεψυγμένο Νέας Ζηλανδίας για οικονομία και για να είναι μπόλικο.... Πότε καταψύχθηκε ουδείς γνώριζε....πιθανόν από την εποχή των παγετώνων.
    Μα ποιός τα έψαχνε αυτά.... κρέας έπρεπε να φάς και το έτρωγες και το κατάπινες αμάσητο.... αρκεί να γεμίσει το στομάχι σου.
    Με τα χρόνια η γκαζιέρα γλύτωσε και από τις μετακομίσεις και από την μόδα και ευτυχώς την έχω έστω και φυλακισμένη στην αποθήκη ....μέσα στο σπίτι δεν υπάρχει θέση δυστυχώς γιατί χαλάει το ντεκόρ όπως μου λένε.
    Εγώ όμως   πηγαίνω και την βλέπω σαν σε επισκεπτήριο.
Πίσω στα παλιά



Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.