Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014

Περιττή η εγχείρηση μηνίσκου

Η εγχείριση στον μηνίσκο είναι μία από τις επεμβάσεις που γίνονται συχνότερα, όμως σύμφωνα με νέα μελέτη τελικά φαίνεται ότι δεν είναι απαραίτητη!
Ερευνητές από το Κεντρικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ελσίνκι στη Φινλανδία διαπίστωσαν ότι η βελτίωση που παρουσιάζουν τα άτομα που υποβάλλονται σε επέμβαση στον μηνίσκο είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με εκείνη που παρουσιάζουν τα άτομα που την αποφεύγουν.

Στη μελέτη συμμετείχαν 146 ασθενείς ηλικίας από 35 έως 65
ετών, από τους οποίους οι μισοί υπεβλήθησαν σε επέμβαση μηνίσκου. Όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, όλοι οι ασθενείς υπεβλήθησαν σε αρθροσκόπηση για την αξιολόγηση της κατάστασής τους, ωστόσο το δεύτερο σκέλος της διαδικασίας, που πραγματοποιείται για θεραπευτικούς λόγους, έγινε μόνο στους μισούς ασθενείς.
Μάλιστα, σε όλους τους ασθενείς έγινε αναισθησία, ώστε να μην γνωρίζουν αν υπεβλήθησαν σε πραγματική επέμβαση και έτσι να μην επηρεαστεί η κρίση τους σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, μετά από διάστημα δώδεκα μηνών όλοι οι ασθενείς παρουσίαζαν σχεδόν τα ίδια επίπεδα βελτίωσης, ανεξάρτητα από το αν είχαν κάνει την επέμβαση, ενώ οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εντοπίσουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε εκείνους που είχαν κάνει εγχείριση και σε εκείνους που την είχαν αποφύγει.
Μάλιστα, οι τελευταίοι αισθάνονταν επίσης λιγότερο πόνο όταν γυμνάζονταν, ενώ οι διαφορές που μπορεί να υπήρχαν τον πρώτο καιρό ανάμεσα σε εκείνους και τους υπόλοιπους είχαν εξαφανιστεί στο τέλος του πρώτου χρόνου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ακριβή και στηρίζουν προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι η αρθροσκόπηση δεν είναι σε όλους αποτελεσματική.

Παρόλα αυτά, όπως είπε ο δρ Teppo Jarvinen, η κλινική πρακτική μπορεί να μην αλλάξει, καθώς κάποιοι γιατροί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ορισμένες διαδικασίες που τους είναι πολύ οικείες στην πραγματικότητα είναι παραπλανητικές. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «κάποιοι γιατροί έχουν την τάση να συγχέουν αυτά που πιστεύουν με αυτά που γνωρίζουν».
Πηγή: Ναυτεμπορική - Ερευνα: Περιττή η επέμβαση μηνίσκου
 http://www.ftiaxno.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.