Το αυγό αναμφίβολα αποτελεί το πιο παρεξηγημένο και αδικημένο
ζωικό τρόφιμο, καθώς θεωρείται υπεύθυνο για την αύξηση της χοληστερόλης
στον ανθρώπινο οργανισμό. Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του κρόκου σε χοληστερόλη, στο
παρελθόν (πολλές φορές ακόμα και σήμερα) οι γιατροί συνέστηναν στα άτομα
με καρδιαγγειακές παθήσεις να αποκλείουν τα αυγά από τη διατροφή τους.
Μάλιστα επικρατούσε η σύσταση κατανάλωσης έως 2-3 αυγών τηνεβδομάδα από το σύνολο του πληθυσμού. Την ανατροπή των παραπάνω δεδομένων έφερε ένα πλήθος μελετών σε περισσότερα από 5.000 άτομα για χρονικό διάστημα δυόμιση δεκαετιών η οποία έδειξε ότι τελικά δεν είναι η πρόσληψη της χοληστερόλης από τα αυγά και γενικότερα από τις τροφές που αυξάνει τη χοληστερόλη του αίματος αλλά η συνολική διατροφή που είναι υψηλή σε λιπαρά και κυρίως κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται σε ζωικές τροφές. Πιο συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε παχιά κρέατα (όπως πανσέτα, παϊδάκια, μπριζόλα με το ορατό λίπος, λουκάνικα κ.τ.λ.), ζωικά λίπη (όπως το βούτυρο) και τηγανιτά τρόφιμα ευθύνεται για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα.
Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα είναι απολύτως ασφαλής.
Θρεπτική αξία του αυγού
Η τακτική κατανάλωση αβγών φαίνεται να έχει προστατευτική δράση έναντι παθήσεων των ματιών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (η κυριότερη αιτία απώλειας όρασης και τύφλωσης των ηλικιωμένων)
Μελέτες δείχνουν πως η ενσωμάτωση του αυγού σε μια υποθερμιδική διατροφή αυξάνει τον ρυθμό απώλειας βάρους.
Αυγό βραστό, 2 φρυγανιές σίκαλης ή ολικής άλεσης, μια φέτα γαλοπούλα, μια φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών, 3-4 ελιές, ντομάτα και αγγούρι.
2 αυγά ποσέ με πράσινη σαλάτα, 2 κουταλάκια ελαιόλαδο και μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης.
Σαλάτα με 1 αυγό βραστό (περισσότερα ασπράδια), 2-3 φέτες γαλοπούλα, μια φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών, 2 κουταλάκια ελαιόλαδο, μπαλσάμικο και 2 μικρά κριτσίνια ολικής άλεσης.