Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ψήσιμο στα κάρβουνα!

Φωτιά
Τα κάρβουνα χρειάζονται περίπου 30 – 40 λεπτά, ενώ τα ξύλα τουλάχιστον 1 ώρα ή περισσότερο αν είναι χοντρά. Καταλαβαίνουμε ότι τα κάρβουνα είναι έτοιμα όταν δεν βγάζουν πια φλόγες, και αρχίζει να σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα στάχτης πάνω σε μερικά. 
Αν βάλουμε το χέρι 15 εκ. πάνω από τα κάρβουνα, δεν αντέχουμε πάνω από 3-4 δευτερόλεπτα.
Αν θέλουμε να μειώσουμε την ένταση της φωτιάς αφαιρούμε

κάρβουνα σπρώχνοντάς τα μακριά από τη σχάρα, ή μεταφέροντάς τα σε τενεκεδένιο κουβά. 
Δεν ρίχνουμε νερό για να τα σβήσουμε, γιατί καπνίζουν και θα μυρίσει το φαγητό.
Όταν έχουμε να ψήσουμε λεπτά κομμάτια όπως παϊδάκια θέλει δυνατή φωτιά. 

Αν τα κομμάτια είναι πιο χοντρά, θέλουν χαμηλότερη φωτιά και περισσότερη ώρα για να προλάβουν να ψηθούν μέχρι μέσα χωρίς να αρπάξουν από έξω
Όταν πρόκειται να ψήσουμε δεν χρησιμοποιούμε χημικά προσανάμματα με βάση το πετρέλαιο που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ, ούτε άλλα εύφλεκτα υλικά, παρά μόνο εφημερίδες, ξερόκλαδα, δαδί, άντε και πράσινο οινόπνευμα. Επίσης προσοχή στα τυποποιημένα-συσκευασμένα ψευτοκάρβουνα που δεν είναι πραγματικό κάρβουνο από ξύλο, αλλά τεχνητά, από πριονίδια και κόλλες, που και ανθυγιεινά είναι, και ο καπνός τους έχει άσχημη μυρωδιά και αλλοιώνει τη γεύση του φαγητού.
Κάποια ξύλα μυρίζουν πολύ ωραία όταν καίγονται, και δίνουν ωραία γεύση στο φαγητό. Μερικά που βρίσκουμε πολύ εύκολα, είναι οι κληματόβεργες, το πεύκο, τα κλαδάκια από αρωματικά φυτά, π.χ. δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι.


- Η σχάρα
Πρέπει να είναι πάντα καθαρή χωρίς υπολείμματα από προηγούμενα ψησίματα ή σκουριές. Πολύ βολικές είναι οι διπλές που κλείνουν και γυρίζουν εύκολα από την άλλη.
Την βάζουμε πάνω στη φωτιά να κάψει πριν βάλουμε πάνω το φαγητό.
Μετά το ψήσιμο την καθαρίζουμε πολύ καλά με συρματάκι και σαπούνι κουζίνας.
- Άλλα εργαλεία που μπορεί να χρειαστούν
Τενεκεδένιος κουβάς για φύλαξη των κάρβουνων για αυξομείωση της φωτιάς.
Μεταλλικό φτυαράκι για την ίδια δουλειά.
Βάση, πυροστιά, ή μερικά τούβλα για να στηρίξουμε τη σχάρα
Τσιμπίδα για τα κάρβουνα.
Τσιμπίδα για το γύρισμα του κρέατος αν δεν έχουμε διπλή σχάρα.
Πινέλο για το άλειμμα του κρέατος.
Γάντι (μην τσιγαρίσουμε κανένα χέρι)
Tip: Αντί για πινέλο μπορούμε να φτιάχνουμε κάθε φορά ένα αυτοσχέδιο: κόβουμε από τον κήπο ένα ματσάκι δεντρολίβανο, το δένουμε με σπάγκο στη μιαν άκρη, και το κουρεύουμε από την άλλη άκρη με ψαλίδι να γίνει σαν πινέλο. Με αυτό αλείφουμε το κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος με λαδολέμονο, και αφήνει ωραίο άρωμα στο φαγητό.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.