Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Φτιάχνω κάδο κομποστοποίησης


Το κομπόστ είναι μία ιδανική πηγή θρεπτικών συστατικών για τα φυτά και τα λαχανικά μας.
Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας κομπόστ, θα βρείτε στην αγορά μία ποικιλία από κάδους κομποστοποίησης.
Οι περισσότεροι από αυτούς είναι λειτουργικοί και όμορφοι. Κοστίζουν όμως, ανάλογα με τον όγκο και τον κατασκευαστή, από 60 Ευρώ μέχρι πάνω από 100 Ευρώ.
Αν έχετε ελεύθερο χώρο στον κήπο και σας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και όχι τόσο η εμφάνιση, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας κάδο κομποστοποίησης χωρητικότητας περίπου 400 λίτρων, με λιγότερο από 6 Ευρώ.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1. Πλέγμα περίφραξης πονταριστό
3,20 μέτρα χοντρό πλέγμα περίφραξης πονταριστό, ύψους 0,50 μέτρα. Το ελάχιστο ύψος που έχει το πονταριστό πλέγμα περίφραξης είναι 1 μέτρο. Θα πρέπει λοιπόν να το κόψετε στη μέση.
Κόστος: περίπου 1,30 Ευρώ
2. Πράσινο Δίχτυ Σκίασης
3,50 μέτρα πράσινου διχτυού σκίασης (απόδοσης 35% έως 60%) ύψους περίπου 1,50 μέτρα. Τα δίχτυα σκίασης έρχονται σε ρολά με ύψος από 2 μέτρα.
Κόστος: περίπου 4,20 Ευρώ
3. Λεπτό σύρμα για τα δεσίματα

Φτιάχνω τον σκελετό του κάδου κομποστοποίησης

Επιλέξτε ένα σημείο του κήπου όπου δε θα ενοχλεί εσάς ή τους γείτονες, η ύπαρξη του κάδου κομποστοποίησης.
Με το πλέγμα περίφραξης, δημιουργήστε έναν κύλινδρο, διαμέτρου 1 μέτρου. Τα 3,20 μέτρα του πλέγματος, δίνουν έναν κύκλο με διάμετρο 1 μέτρο. Δέστε τα άκρα του πλέγματος περίφραξης με λίγο σύρμα.

κάδος κομποστοποίησης από σύρμαΤο σημείο που θα επιλέξετε να τοποθετήσετε τον κάδο θα πρέπει να έχει χώμα από κάτω ή ελαφριά βλάστηση. Δεν πρέπει να τοποθετήσετε τον κάδο πάνω σε τσιμέντο, γιατί δεν θα επιτρέπει την αποστράγγιση, αλλά και την είσοδο χρήσιμων οργανισμών μέσω του χώματος.
Αν θέλετε, μπορείτε να σκαλίσετε ελαφρά το χώμα κάτω από τον κάδο κομποστοποίησης. Έτσι θα κάτσει καλύτερα και θα διευκολύνετε τον αερισμό και την είσοδο των μικροοργανισμών.
Πιέστε ελαφρά τον κύλινδρο ώστε να κάτσει καλά στο χώμα.

Καλό αλλά κάνει αργή κομποστοποίηση

Σε αυτή τη φάση έχετε φτιάξει τον βασικό κάδο κομποστοποίησης. Αν θέλετε, μπορείτε να σταματήσετε εδώ και να αρχίσετε να γεμίζετε τον κάδο κομποστοποίησης με υλικό.
Γιατί όμως δεν πρέπει να σταματήσετε εδώ και να συνεχίσετε με τα επόμενα βήματα;
Γιατί ο κάδος κοστοποίησης σε αυτή τη φάση, έχει πάρα πολύ αερισμό (τρυπητό πλέγμα και ανοικτός από επάνω). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορεί να κρατήσει την υγρασία, το υλικό προς κομποστοποίηση να ξερένεται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η κομποστοποίηση απαιτεί 5 με 6 μήνες για να ολοκληρωθεί. Σας το λέω από προσωπική εμπειρία.

Πως επιταχύνουμε την κομποστοποίηση

Για να επιταχύνουμε την κομποστοποίηση, θα πρέπει να μειώσουμε το ρυθμό απώλειας υγρασίας, διατηρώντας όμως τον εξαερισμό σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Η μέθοδος που επέλεξα είναι να τυλίξω τον κάδο με ένα υλικό που επιτρέπει τον εξαερισμό, αλλά ταυτόχρονα περιορίζει την απώλεια υγρασίας. Αυτό είναι ένα δίχτυ σκίασης.
Πιάστε την μία άκρη του διχτυού σκίασης στην κορυφή του κάδου με το σύρμα. Φροντίστε να το πιάσετε σε τέτοιο ύψος ώστε να καλύπτει όλο το ύψος του κάδου και να σέρνετε λίγο στο έδαφος.
Πιάστε το κάτω μέρος της άκρης του διχτυού σκίασης στη βάση του κάδου με σύρμα.

Τυλίξτε το δίχτυ σκίασης γύρω από τον κάδο κομποστοποίησης, μέχρι να συναντήσει το αρχικό άκρο.
δένω το δύχτι σκίασης στο κάδο κομποστοποίησης με σύρμα
Πιάστε το άκρο πάλι με σύρμα στο πάνω και κάτω μέρος του κάδου κομποστοποίησης.
Το δίχτυ σκίασης που περισσεύει στο επάνω μέρος διπλώστε το πάνω από τον κάδο κομποστοποίησης ώστε να φτιάξετε την κλειστή, αλλά αεριζόμενη οροφή του.

Κάθε φορά που θέλετε να προσθέσετε υλικό στον κάδο κομποστοποίησης, ξεδιπλώνετε το δίχτυ από την οροφή, ρίχνετε το υλικό, και στη συνέχεια τον ξανασκεπάζετε.
τυλίγω το δύχτι σκίασης γύρω από τον κάδο κομποστοποίησηςΟ συνολικός χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή (με την προϋπόθεση ότι έχετε κομμένα τα υλικά στις σωστές διαστάσεις), είναι περίπου 15 λεπτά.
Ελπίζω να βρήκατε χρήσιμο αυτό τον τρόπο κατασκευής ενός απλού και οικονομικού κάδου κομποστοποίησης με απλά υλικά.

http://to-mikro-spiti-sto-livadi.blogspot.com/2011/01/blog-post_4448.html

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.