Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Επόπτης δημόσιας υγείας Ηρακλείου: Προσοχή στην αφρικανική σκόνη, μεταφέρει επικίνδυνα μέταλλα

Ο κ. Λουμπούνης έκανε λόγο για μία δύσκολη ατμοσφαιρική κατάσταση όχι όμως μη αντιμετωπίσιμη, κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες. Προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία από την αφρικανική σκόνη που έχει καλύψει τα πάντα στην Κρήτη, μίλησε ο επόπτης δημόσιας υγείας Ηρακλείου, Μανώλης Λουμπούνης.
Στην συζήτηση για την αφρικανική σκόνη στην Κρήτη, μιλώντας το μεσημέρι στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων

του ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ, ο κ. Λουμπούνης έκανε λόγο για μία δύσκολη ατμοσφαιρική κατάσταση όχι όμως μη αντιμετωπίσιμη, κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες.
"Όσοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, ή άλλα προβλήματα υγείας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης" ανέφερε ο κ. Λουμπούνης. Συνέστησε περιορισμό στο σπίτι κυρίως αυτές τις ώρες που οι άνεμοι σταμάτησαν να φυσούν και συμβούλευψε τους ηλικιωμένους να αποφύγουν κάθε σωματική δραστηριότητα.
"Όσοι έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν σε σχέση με τους υπόλοιπους" ανέφερε συγκεκριμένα.
Η σημερινή αφρικανική σκόνη δεν είναι μια απλή σκόνη αλλά μεταφέρει βαρέα μέταλλα, επικίνδυνα γαι την δημόσια υγεία, τόνισε ο κ. Λουμπούνης. Βαρέα μέταλλα που όταν μπουν στον οργανισμό, προοκαλούν επικίνδυνα αναπνευστικά, δυσφορία, καρδιολογικά, αλλεργίες, δερματίτιδες και καρκίνο.

 
Ποια μέταλλα μεταφέρει:
Η σκόνη από την Αφρική μεταφέρει μαζί της εννέα επικίνδυνα και βαρέα μέταλλα όπως:
μόλυβδο
αρσενικό
σίδηρο
μαγγάνιο
βανάδιο
νικέλιο
χρώμιο
χαλκό
ψευδάργυρο
Η σκόνη είναι επιβλαβής για όλους τους κατοίκους, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά. Όσο μικρότερο είναι ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση στην υγεία του. Οι επιπτώσεις στην υγεία ενός παιδιού είναι πολλαπλές:

Δερματίτιδες: Είναι ανάλογο με ό,τι παθαίνει το δέρμα από την έκθεση σε χημικά και στην ακτινοβολία του ήλιου. Δηλαδή, μπορεί να εμφανιστούν κοκκινίλες, φαγούρα, αλλεργία, έγκαυμα, μολύνσεις. 

Αναπνευστικά: Όσο μικρότερα είναι τα σωματίδια της σκόνης, τόσο πιο εύκολα τα εισπνέει το παιδί. Οι μικροί πνεύμονές του δέχονται τη ρύπανση και αντιδρούν με βήχα, δύσπνοια, άσθμα, πνευμονία. 

Καρδιολογικά: Τα σωματίδια έχουν τη δυνατότητα να περάσουν από τους πνεύμονες στην καρδιά και να προκαλέσουν ταχυκαρδία, αρρυθμία και γενικά καρδιακά επεισόδια. 

Καρκίνος: Επειδή το φαινόμενο εμφανίζεται δεκάδες φορές το χρόνο, είναι επικίνδυνο για εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Αυτό εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που εκτίθεται το άτομο στα συστατικά της σκόνης. 

Εγκυμοσύνη: Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η σκόνη για μια έγκυο, διότι μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, κόπωση και πρόωρο τοκετό. 

Τι πρέπει να κάνουμε τις ημέρες που το φαινόμενο είναι σε έξαρση:
να περιορίζουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.
να μην απλώνουμε τα ρούχα έξω από το σπίτι.
να παραμένουμε σε καλά αερισμένους και κλιματιζόμενους χώρους.
η χρήση ιονιστή στο σπίτι για καθαρισμό της ατμόσφαιρας είναι επιθυμητή.
να καθαρίζουμε συχνά τα φίλτρα του κλιματιστικού.
με τα πρώτα συμπτώματα ασθένειας να επικοινωνούμε με το γιατρό.

Αρκετοί πολίτες στα νοσοκομεία της Κρήτης λόγω της αφρικανικής σκόνης
Η αφρικανική σκόνη κάλυψε μεγάλο μέρος της χώρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως φαίνεται να το αντιμετωπίζει η Κρήτη. Πολλές πόλεις της (Ηράκλειο, Χανιά κλπ) έχουν «πνιγεί» από την αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω της σκόνης, ενώ την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζουν μέχρι και στην Ηλεία. Αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη για τους κατοίκους.
Αρκετά άτομα μεταφέρθηκε στα νοσοκομεία όλης της Κρήτης εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, το ΕΚΑΒ έχει κληθεί να παραλάβει αρκετά περιστατικά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν αυξημένα συμπτώματα αλλεργίας αλλά και αναπνευστικά προβλήματα.

Πρόκειται για άτομα με καρδιακές και παθολογικές παθήσεις. Την ίδια ώρα οι γιατροί εφιστούν την προσοχή στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην κυκλοφορούν σήμερα μόνο αν καταστεί ανάγκη.

Ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης:
«Με αφορμή το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, που έχει κατακλύσει τις πόλεις της Κρήτης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια συνιστά στους πολίτες και ειδικά στους αναπνευστικούς ασθενείς, ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και επιβαρημένους με αλλεργίες, να αποφεύγουν να κυκλοφορούν όσο το φαινόμενο βρίσκεται σε ένταση. Σε περίπτωση επιβάρυνσής τους να απευθύνονται άμεσα στις πλησιέστερες δομές υγείας».

Οι κάτοικοι αποφέυγουν να βγουν από τα σπίτια τους ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποίησαν από μαντίλια μέχρι και… αντιασφυξιογόνες μάσκες για να προστατευτούν από την αφρικανική σκόνη.

 
Πηγή: Iefimerida.gr
 http://www.sport-fm.gr









Κλικ εδώ. Σοροκάδα στο Καμάρι της Σαντορίνης 22.3.2018





Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

 

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.