Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Το αλφαβητάρι του κλάματος (γιατί κλαίει το μωρό;)

Το αλφαβητάρι του κλάματος (γιατί κλαίει το μωρό;)Το αλφαβητάριο του κλάματος
Αρρώστησα
Από ένα μικρούλι κρυωματάκι, μέχρι μια γρίπη ή (χτύπα ξύλο) κάτι πιο σοβαρό, το μόνο σίγουρο είναι ότι το μωρό, θα κλάψει, αν δεν νιώθει καλά!
Βαριέμαι
Ναι, ναι και τα μωρά βαριούνται. Διαμαρτύρονται ύστερα από κάποια ώρα στο ρηλάξ και θέλουν αγκαλιά. Μετά βαριούνται
την αγκαλιά και θέλουν ύπνο. Μετά ξυπνάνε και θέλουν παιχνίδι. Πώς βαριέστε εσείς; Έτσι και αυτά!
Γκρινιάζω
Τα μωρά κάποιες φορές κλαψουρίζουν, απλά για να γκρινιάξουν. Μπορεί να μην έχουν καλή μέρα, μπορεί να τους έχουν πέσει πολλά μαζί (ζέστη, δόντια κτλ), μπορεί να έχουν υπερένταση (βλέπε πιο κάτω). Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην γκρίνια!

Δόντια

Έχετε βγάλει ποτέ φρονιμήτη; Φαντάζομαι θυμάστε πόσο πόνεσε… Φανταστείτε να έχετε το μέγεθος ενός μωρού και να πρέπει να σας φυτρώσουν ένα κάρο δόντια. Φρίκη.

Εμβόλιο
Κάποια μωρά δεν καταλαβαίνουν τίποτα με το εμβόλιο. Κάποια άλλα ανεβάζουν πυρετό ή πέφτουν σε πολύωρο ύπνο ή κάνουν εμετό ή διάρροια. Πολλά από αυτά είναι στην τσίτα και κλαίνε χωρίς παρηγοριά για πολλές ώρες μετά το «Τσιμ!» της βελόνας!

Ζεσταίνομαι / Κρυώνω
Το να ζεσταίνεται ένα μωρό είναι το ίδιο φρικτό με το να κρυώνει. Αν κρυώνει, θα φανεί και στο δερματάκι του που θα έχει κοκκινήσει. Αν ζεσταίνεται, θα φανεί από τους τόνους ιδρώτα που θα ρίχνει. Μην ντύνετε το μωράκι σας σαν κρεμμύδι όταν ο καιρός είναι ζεστός. Και θα υποφέρει και θα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσει!
Ήλιος

Ένα συνηθισμένο μέρος που μπορεί να ενοχλήσει ο ήλιος το μωρό είναι στο αυτοκίνητο. Α! Και στο καρότσι! Για αυτό καλό θα ήταν στο αυτοκίνητο να έχουμε σκίαστρα στα παράθυρα και στο καρότσι μία ομπρελίτσα.

Θέλω
Το «Θέλω» είναι μια κατηγορία από μόνο του. Θέλω γάλα, θέλω αγκαλιά, θέλω να κοιμηθώ. Αν συνειδητοποιήσουμε από νωρίς, ότι το μωρό μας -αν και τοσοδούλικο- είναι και αυτό ένας άνθρωπος που… θέλει, τότε θα καταφέρουμε γρήγορα να μάθουμε να επικοινωνούμε μαζί του.

Ιδιοσυγκρασία
Υπάρχουν μωρά που είναι από τη φύση τους… γκρινιάρικα. Μοιάζουν να μην ικανοποιούνται με τίποτα. Συνήθως πρόκειται για μωρά που τους πέφτουν πολλά μαζί: κολικοί, παλινδρόμηση, πείνα. Αν και το μωρό σας είναι έτσι, κάντε υπομονή: σε λίγο καιρό θα δείξει τον αληθινό χαρακτήρα του.

Κολικοί
Όποιος έχει πάθει κολικό έστω και μια φορά στη ζωή του, ξέρει τι θα πει ΠΟΝΟΣ! Ένα μεγάλο ποσοστό των νεογέννητων αντιμετωπίζουν κολικούς το πρώτο διάστημα της ζωής τους (από μέρες μέχρι μήνες!!) Για να ανακουφίσετε το μωράκι σας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, οπλιστείτε με υπομονή και προσφέρετε πολλές πολλές αγκαλιές!
Λάθος
Το μωρό σας δεν κάνει ποτέ λάθος, σε αντίθεση με εσάς που ίσως κάνετε. Το κλάμα του μπορεί να σας ειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά. «Μου έσφιξες πολύ τις ζώνες του καροτσιού!», «Μου έβαλες πολλά ρούχα!», «Μου έδωσες λίγο γάλα!»
Μαμά

Η μαμά είναι το πρώτο άτομο που «αγαπά» το μωρό. Στους πρώτους μήνες της ζωής του είναι τόσο δεμένο μαζί της που ώρες ώρες όταν κλαίει το μόνο που θέλει για να ηρεμήσει είναι η μητέρα, μανούλα, μαμά.

Νυστάζω
Όπως και εμείς γκρινιάζουμε, όταν κουτουλάμε από νύστα, έτσι και τα μωράκια κλαίνε όταν νυστάζουν πολύ. Συνήθως θέλουν μια αγκαλιά, ένα κρεβάτι, ένα νανούρισμα για να αισθανθούν βολικά και να αποκοιμηθούν. Πολλές φορές το κλάμα τους λειτουργεί και ως αυτο-νανούρισμα!

Ξύπνησα
Το κλάμα ξυπνήματος είναι απλά ο συναγερμός του μωρού για να ειδοποιήσει ότι ξύπνησε και θέλει αγκαλιά, άλλαγμα και μαμ!

Όνειρο
Από ένα σημείο και μετά, τα μωράκια αρχίζουν και βλέπουν όνειρα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να «παραμιλάνε» στον ύπνο τους ή ακόμα και να κλαίνε.

Πεινάω
Δεν νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερες εξηγήσεις εδώ. Η ένταση του κλάματος του μωρού είναι ανάλογη με το μέγεθος της πείνας του!
Ρέψιμο
Αν το μωρό δεν ρευτεί καλά, μπορεί να αρχίσει να κλαίει. Πάνω στην προσπάθειά του να απεγκλωβίσει τον αέρα από το σωματάκι του, τσατίζεται και βάζει τα κλάματα. Ιδιαίτερα ευαίσθητα στο θέμα του κλάματος είναι τα μωρά που υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Σφίγγομαι
Εδώ συναντάμε τα μωρά που έχουν δυσκοιλιότητα και τα μωράκια που προσπαθούν να κάνουν «Προυτς!» και δεν μπορούν. Σφίγγονται, κοκκινίζουν και πάνω στο ζόρι πατάνε και κανένα κλάμα. Εσείς πατήστε τους απαλά την κοιλίτσα (σαν να κάνετε μασάζ) ή σηκώστε τα ποδαράκια τους για να τα βοηθήσετε!

Τα ‘κανα!
Υπάρχουν μωρά που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μένουν με λερωμένη πάνα και το παίρνεις πρέφα μόνο από τη μυρωδιά. Υπάρχουν όμως και άλλα που δεν αντέχουν ούτε δευτερόλεπτο να μένουν με τα… κακά! Με ένα άλλαγμα πάνας, το κλάμα σταματάει επιτόπου!

Υπερένταση
Υπερένταση είναι αυτό το φρικτό συναίσθημα του να θέλεις να χαλαρώσεις και να μην μπορείς, επειδή είσαι στην τσίτα. Το παθαίνουν τα μωρά μετά από μεγάλες βόλτες ή όταν είναι κάπου με πολύ κόσμο (που τους μιλάει και τους τσιμπάει και τους χαιδολογεί). Ζεστό μπανάκι, αγκαλιά, τραγουδάκια και zzzzzzzzzzzzzzzzzz!!

Φοβάμαι

Ένα παιχνιδάκι που δεν αποδείχθηκε τόσο γλυκό όσο φαινόταν στο κουτί του, ένας δυνατός ήχος, η μαμά που εξαφανίζεται ξαφνικά από το οπτικό πεδίο: όταν ένα μωρό (και ένα παιδί) φοβάται, κατά πάσα πιθανότητα θα κλάψει!

Χάδια
Όταν είσαι μωρό, τα χάδια και οι αγκαλιές είναι το άλφα και το ωμέγα της ζωής σου. Σε θρέφουν μαζί με το γάλα. Οι παλιοί λένε, «Μην τα παίρνεις αγκαλιά, για να μην τα κακομάθεις!». Εγώ που δεν είμαι αυτής της σχολής, σας προτείνω να δίνετε όλες τις αγκαλιές του κόσμου στο μωρό σας. Ειδικά όταν τις χρειάζεται!

Ψάχνω
Όταν το μωρό ψάχνει κάτι και δεν το βρίσκει, τότε μπορεί να τσατιστεί πολύ. Πάρα πολύ. Πιπίλα, μπιμπερό, το στήθος της μαμάς, η αγαπημένη του κουδουνίστρα… Όταν δεν τα βρίσκει, ξεσπάει σε κλάμα.

Ωχ!
Στο «Ωχ!» συμπληρώστε ότι άλλο μπορεί να ενοχλεί το μωρό! Άλλωστε κάθε μωρό είναι διαφορετικό! 😀
Επειδή άνθρωποι είμαστε και καμιά φορά το ασταμάτητο κλάμα ενός μωρού, μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό, προσπαθήστε να θυμάστε πάντα ότι το κλάμα είναι -στην αρχή- ο βασικός τρόπος επικοινωνίας του μαζί σας.

Κάντε το κλασικό τρικ: μετρήστε από μέσα σας ως το πέντε, ηρεμήστε και στη συνέχεια τρέξτε να αποκρυπτογραφήσετε το «Ουα Ουα!» του θησαυρού σας. Αν το δείτε με χαλαρό μάτι από την αρχή, στην πορεία θα σας φανεί… παιχνιδάκι! 
 http://www.eimaimama.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.