Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Δημοτικά - Κοινωνικά Αγροκτήματα

ΜΑΡΚΟΣΖΩΡΖΟΣ Γράφει ο Μάρκος Ζώρζος
«Φίλοι μου,
Μπορεί να σας φανεί λίγο περίεργο το σημερινό μου θέμα αλλά σίγουρα είναι κάτι που κατά την γνώμη μου ΜΠΟΡΕΙ και ΠΡΕΠΕΙ να γίνει σε ένα μικρό νησί (σε έκταση) όπου κάθε σπιθαμή γης είναι πολύτιμη και πανάκριβη.
Πριν λίγες μέρες ένας φίλος (άνεργος, κατοικεί σε σπίτι που νοικιάζει) με ρώτησε, τι μπορώ να φυτέψω αυτή την εποχή από λαχανικά? Του απάντησα βέβαια, αλλά τον ρώτησα που θα τα
φυτέψει? Αφού ξέρω ότι δεν έχει κήπο στο σπίτι του. Η απάντηση του με ξάφνιασε λίγο, σε γλάστρες μου είπε.
Στο μυαλό ήρθε ότι αν ο Δήμος μας είχε ένα Δημοτικό λαχανόκηπο πόσο πιο εύκολα θα ήταν για αυτόν και γενικά για όλους μας ένας τέτοιος χώρος ώστε να μπορούμε να εκτονωθούμε αλλά να έχουμε πιο υγιεινά τρόφιμα .
Tι είναι τα Δημοτικά Αγροκτήματα ή όπως αλλιώς τα γνωρίζουμε Δημοτικοί Λαχανόκηποι

Πολίτες της Θεσσαλονίκης, καλλιεργούν στο πρώην στατόπεδο Καρατάσου. (http://perka.org/)
Πολίτες της Θεσσαλονίκης, καλλιεργούν στο πρώην στατόπεδο Καρατάσου. (http://perka.org/)
Δημοτικοί Λαχανόκηποι είναι μικρά τεμάχια γης μέσα ή γύρω από τις πόλεις, παραχωρημένα εκ μέρους του Δήμου, έναντι συμβολικού ή όχι ενοικίου στους κατοίκους της περιοχής, για να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά και φρούτα. Οι κοινωνικοί λαχανόκηποι μπορεί επίσης να είναι παραχωρημένες εκτάσεις είτε από δήμους είτε από ιδιώτες σε διάφορους κοινωνικούς φορείς οι οποίοι σε συνεργασία με εργαζόμενους σε κοινωφελείς σκοπούς και εθελοντές τις καλλιεργούν με σκοπό τη διάθεση των προϊόντων σε οργανώσεις ή συλλόγους με φιλανθρωπικό έργο (κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια) ή και ιδιώτες που έχουν πραγματική ανάγκη. Πότε δημιουργήθηκε αυτή η ιδέα και γιατί
Μπορεί στη χώρα μας οι αστικοί λαχανόκηποι να είναι μία καινούργια συνήθεια, όμως υπάρχουν εδώ και 150 χρόνια τουλάχιστον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη και στην Αμερική. Οι κατανεμημένες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι οι πρόδρομοι του κινήματος της αστικής γεωργίας. Πρωτοεμφανίστηκαν τον 18ο αιώνα στη Βρετανία, με σκοπό τη λύση των προβλημάτων που προκαλούσε η φτώχεια. Έναν αιώνα αργότερα, απάντηση στο ίδιο πρόβλημα έρχονται να δώσουν οι «κήποι των φτωχών» στη Γερμανία. Η αστική γεωργία εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη με τη Βιομηχανική Επανάσταση.
Πως λειτουργεί ένας δημοτικός λαχανόκηπος
Όσον αφορά τους δημοτικούς ή αστικούς λαχανόκηπους η παραχώρηση των εκτάσεων γίνεται από τους Δήμους σε μεμονωμένους δημότες, με σκοπό την καλλιέργειά τους με εποχικά κηπευτικά ή αρωματικά φυτά για δική τους χρήση. Η επιλογή των δικαιούχων συνήθως γίνεται με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, δηλαδή προηγούνται οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι και πολίτες με χαμηλά ή μηδαμινά εισοδήματα. Οι καλλιεργητές λαμβάνουν τακτικά οδηγίες και συμβουλές από τους γεωπόνους των δήμων. Οι κοινωνικοί λαχανόκηποι μπορεί να παραχωρηθούν εκτός από τους φορείς του Δήμου και από ιδιώτες που έχουν ακαλλιέργητες εκτάσεις συνήθως εντελώς δωρεάν. Υπεύθυνοι για την καλλιέργεια είναι ως επί το πλείστον εργαζόμενοι σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αλλά και εθελοντές. Τα παραγόμενα προϊόντα, στην πλειοψηφία τους, διατίθενται δωρεάν σε οικονομικά και κοινωνικά αδύναμες ομάδες ανθρώπων, όπως για παράδειγμα σε γηροκομεία, ορφανοτροφεία και άπορους. Απαραίτητη προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις είναι η καλλιέργεια των λαχανικών σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας.
Οφέλη για τον Δήμο και τους δημότες
Τα θετικά του κοινοτικού κήπου αρκετά :
Βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων που βρίσκονται στον κήπο.
Αποτελεί καταλύτη για κοινοτική ανάπτυξη και ανάπτυξη των γειτονιών.
Ενθαρρύνει την κοινωνική αλληλεγγύη.
Ενθαρρύνει την αυτονομία.
Ομορφαίνει τις γειτονιές.
Παράγει θρεπτικό φαγητό.
Μειώνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό για το φαγητό.
Δημιουργεί ευκαιρίες για αναψυχή, άσκηση, θεραπεία και εκπαίδευση.
Διατηρεί πράσινους χώρους.
Δημιουργεί ευκαιρίες εισοδήματος και οικονομικής ανάπτυξης.
Μειώνει τη ζέστη της πόλης από τους δρόμους και τα γκαράζ.
Παρέχει ευκαιρίες για διασυνδέσεις διαφόρων γενεών και πολιτισμών.
Προάγει τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και ενισχύει τη γνώση γύρω από τα οφέλη της στο σύγχρονο άνθρωπο.
Παρεμβαίνουμε θετικά στο μικροκλίμα της περιοχής.
Προσφέρει κοινωνικό έργο διασφαλίζοντας την επιβίωση σε ένα σημαντικό αριθμό πολιτών που είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι ή κοινωνικά αποκλεισμένοι.
Διαδραματίζει παιδαγωγικό ρόλο γύρω από την καλλιέργεια διαφόρων κηπευτικών και φέρνει σε επαφή με τη φύση τα παιδιά των πόλεων.
Όλοι λοιπόν οι παραπάνω λόγοι είναι κατανοητό ότι συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για όλους μας και φυσικά εκτός από τις νέες θέσεις εργασίας και το οικονομικό όφελος του καθενός που έχει την δυνατότητα να ασχοληθεί με το πρόγραμμα συντελεί και στα οικονομικά οφέλη του δήμου.
Ας μην ξεχνάμε φυσικά και την αξιοποίηση πολλών χώρων που ανήκουν στο ΔΗΜΟΣΙΟ και επειδή είναι εγκαταλειμμένα μεταβιβάζονται κάθε μέρα στο ΤΑΥΠΕΔ (στάβλοι Καμαρίου).
Με εκτίμηση
Μάρκος Ζώρζος».

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.