Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Γιατί φωσφορίζουν οι πυγολαμπίδες. Επιστήμονες αποκάλυψαν το μυστικό τους!

Το καλοκαίρι πλησιάζει και τα αγαπημένα φωτεινά ζουζουνάκια θα πλημμυρίσουν πάλι τις εξοχές. Για πρώτη φορά ωστόσο θα τα δούμε με διαφορετικό μάτι, αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν το λόγο που οι πυγολαμπίδες φωσφορίζουν και το «μηχανισμό» πίσω από αυτό.
Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι πυγολαμπίδες περιέχουν μια χημική ουσία στην κοιλιά τους, που ονομάζεται λουσιφερίνη και όταν αυτή ενωθεί με το οξυγόνο και με ένα ένζυμο που ονομάζεται λουσιφεράση, η επακόλουθη χημική αντίδραση κάνει την κοιλιά τους φωτεινή.
Το συγκεκριμένο είδος «φωτός» ονομάζεται «βιοφωτισμός» και
χαρακτηρίζει ένα χημικό φως το οποίο παράγεται από την χημική αντίδραση μέσα σε ένα ζωντανό οργανισμό.
Για πιο λόγο λάμπουν όμως οι πυγολαμπίδες; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε πρώτη φάση είναι ένας τρόπος να προσελκύσουν το άλλο φύλο. 
Ωστόσο είναι λίγο πιο περίπλοκο από αυτό: Υπάρχουν περισσότερα από 2.000 καταγεγραμμένα είδη πυγολαμπίδας κι έτσι προκειμένου να ξεχωρίζουν μεταξύ τους εκπέμπουν διαφορετικό φωτισμό. Η αρσενική πυγολαμπίδα θα φωτίσει την κοιλιά της σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος, και όταν η θηλυκή πυγολαμπίδα βλέπει ένα αρσενικό του είδους της «απαντάει» ανάβοντας και την δική της κοιλιά.
Ο άλλος λόγος για τον οποίο λάμπουν πυγολαμπίδες ωστόσο είναι λιγότερο ρομαντικός: για να προσελκύουν την λεία τους. Καθότι επιδίδονται συχνά σε κανιβαλισμό, μερικά θηλυκά λάμπουν για να δελεάσουν το αρσενικό και στη συνέχεια να το φανε!
Τέλος ο τελικός λόγος που πυγολαμπίδες λάμπουν είναι για να αποτρέψουν τα αρπακτικά ζώα. Καθότι είναι γεμάτες με πιθανώς επιβλαβείς χημικές ουσίες, ανάβοντας την κοιλιά τους ουσιαστικά τις επιδεικνύουν, κόβοντας την όρεξη σε κάθε επίδοξο θηρευτή.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.