Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010
Μπλατσάρα 2
1 κιλό Άγρια Χόρτα (καθαρισμένα και πλυμένα)
5 φρέσκα Κρεμμυδάκια
2 Πράσα
3 Αυγά
400γρ. Φέτα
100γρ. Κεφαλοτύρι (προαιρετικά)
50γρ. Βούτυρο
1 κουτ. γλυκού Ζάχαρη
2 ½ φλιτζ. Αλεύρι
½ φλιτζ. Σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζ. Γάλα
2 φλιτζ. Νερό
200γρ.Ελαιόλαδο
Μαύρο & Πράσινο Πιπέρι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη συγκεκριμένη πίτα χρησιμοποιήσαμε τα εξής άγρια χόρτα: Μαϊντανό, Άνηθο, Πράσο, φρέσκο Κρεμμυδάκι, Παπαρούνα, Σουρλίνα, Ζοχιά, Τα Γένια του Παπά, Ψαρούλια, Άγριο Καρότο, Κτενάκι, Τσουκνίδα, Βρούβα ή Λάψανα, Αγιάγκαθο, Μοσκολάχανα ή Καυκαλήθρα, Σέσκουλα ή Παζά, Σπανάκι, Άγρια Λάπατα και ήμερα Λάπατα. Γενικότερα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε λογής τοπικά και εποχικά χόρτα. Τα μόνα που πρέπει να αποφύγουμε είναι τα πικρά (π.χ. πικρά Ραδίκια), γιατί δεν δένουν γευστικά με τα υπόλοιπα υλικά της πίτας.
Για μια πιο απλή εκδοχή της μπατσαριάς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα παρακάτω μη δυσεύρετα χορταρικά: Σπανάκι, Μαϊντανό, Άνηθο, Δυόσμο και ήμερα Λάπατα.
Ξεκινάμε καθαρίζοντας και πλένοντας τα χόρτα σε πολλά νερά. Μετά τα τρίβουμε καλά με αλάτι. Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε μεγάλο και βαθύ μπολ. Ρίχνουμε το γάλα, τα αυγά και λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε επίσης τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Τα αναμιγνύουμε μαζί τα υπόλοιπα χορταρικά. Προσθέτουμε στο μίγμα λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο και πράσινο πιπέρι, ελαιόλαδο (περίπου150γραμμάρια) και τη φέτα τριμμένη. Καθώς τα ανακατεύουμε όλα μαζί, προσέχουμε να τα τρίψουμε γερά με τα δάχτυλα για να ενωθούν όλα τα υλικά.
Μετά ο χυλός:Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το χυλό, το κουρκούτι:
Βάζουμε λίγο αλεύρι και σιμιγδάλι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και περίπου 1 σφηνάκι ελαιόλαδο. Μετά ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό, ανακατεύοντας με μεγάλο κουτάλι μέχρι να έχουμε ένα σχετικά αραιό χυλό, αρκετά ρευστό (να ανακατεύεται δηλαδή με ευκολία).
Αλείφουμε το ταψί του φούρνου με λίγο βούτυρο γάλακτος και ελαιόλαδο, σε όλη την επιφάνειά του. Ρίχνουμε τα 2/3 του χυλού μέσα στο ταψί με μια κουτάλα. Το στρώνουμε με το πίσω μέρος της κουτάλας να απλωθεί ομοιόμορφα.
Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση με τα χόρτα, πιέζοντας απαλά με τα δάχτυλα. Περιχύνουμε τη γέμιση με τον υπόλοιπο χυλό. (Αν χρειαστεί, προσθέτουμε προηγουμένως λίγο νεράκι στο χυλό). Πασπαλίζουμε από πάνω με κεφαλοτύρι (προαιρετικά), λίγο ελαιόλαδο και 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο, κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια.
Σταυρώνουμε και κάνουμε μια ευχή: «Κυρά να μπεις, κυρά να βγεις, αρχόντοι να σε φάνει» Ψήνουμε την πίτα μας στους 175ο C για 1 ώρα.
Σερβίρουμε με ανθότυρο και γιαούρτι.
Τα λάθη....
Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!
Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.
Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.
Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.