(το γλυκό πρίν φουρνιστεί)
Μπήκαμε στη σαρακοστή, έτσι σκέφτηκα να δοκιμάσω να μετατρέψω μια από τις γρήγορες κι εύκολες συνταγές που έχω για νηστίσιμο σοκολατένιο γλυκό, σε νηστίσιμο μηλένιο γλυκό, μια που περνάω μια μηλική περίοδο:Τα μήλα τα έβαλα με τη φλούδα τους, διάλεξα κιτρινοκόκκινα και κιτρινοπράσινα κι έκανα ένα ταμπλό βιβάν των πεσμένων φθινοπωρινών φύλλων γύρω μου:
Φτιάχνουμε λοιπόν ένα μίγμα στα γρήγορα με:
(1 1/2) κούπα + 3 κ.σ. αλεύρι (εγώ έβαλα μίγμα με αλεύρι βρώμης)
1 κούπα ζάχαρη (έβαλα μασκαβάντο, δηλ. μαύρη ζάχαρη με μελάσα
1 κ.γ. αλάτι1 κ.γ.
μαγειρική σόδα
1 κ.γ. κανέλα
Τα ανακατεύω όλα μαζί και προσθέτω:
1 κούπα κρύο νερό
1 κ.σ. ξύδι
6 κ.σ. ηλιέλαιο
Προαιρετικά:
( 1/2) κούπα σταφίδες μουλιασμένες σε ποτό (εγώ έβαλα μίγμα σταφίδες και goji berries, μουσκεμένα σε μίγμα από ρούμι και λικέρ καρυδάκι).
Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις ανακατεύουμε με το μίγμα αλευριού, το δε ποτό το προσθέτουμε αντί για μέρος του νερού της συνταγής.
Ανακατεύω απαλά με ένα κουτάλι, ίσα να αναμιχθούν όλα τα υλικά.Αδειάζω σε αλάδωτο ταψάκι (μυστήριο πράμα, αλλά δεν κολλάει!!).
Γλείφω το μπωλ και θαυμάζω την γεύση μπισκότου!
Αραδιάζω τα μήλα (τα οποία πρώτα έβρασα, από φόβο μη και δε προλάβουν να μαλακώσουν αρκετά στο ψήσιμο, μια που έβαλα μεγάλα κομμάτια) από πάνω, σε σχέδιο της αρεσκείας μου.
Πασπαλίζω με καρύδια, αν επιθυμώ (εγώ επιθυμούσα σφόδρα).
Ψήνω στου 180 C, περίπου μισή ώρα. Σερβίρεται χλιαρό ή κρύο.
(το γλυκό μετά το φούρνισμα)