Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Η κυβέρνηση παζαρεύει 52.000 δημοσίους υπαλλήλους

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010


-Τόσοι είναι οι υπό μετάταξη δημόσιοι υπάλληλοι
-Η τρόικα τους θεωρεί “νέες προσλήψεις" και εγκρίνει μόνο 10.000
- Κατά συνέπεια κινδυνεύουν με απόλυση 42.000 δημόσιοι υπάλληλοι περίπου
-Επιχειρησιακές συμβάσεις: Η κυβέρνηση θέλει μόνο για τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο

Σε θρίλερ έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με 52.000 δημοσίους υπαλλήλους να βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι για το εάν θα συνεχίσουν να εργάζονται στο δημόσιο ή ξαφνικά θα βρεθούν στο δρόμο.

Αγκάθι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις... είναι οι μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, καθώς και το θέμα των εργασιακών συμβάσεων με αιχμή την εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων και στον ιδιωτικό τομέα.

Για το θέμα τω μετατάξεων , η τρόικα ζητά είτε οι υπάλληλοι των υπό συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμών να θεωρούνται ως νέες προσλήψεις και άρα να εμπίπτουν στον κανόνα "μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, κάτι που ουσιαστικά βάζει βόμβα στους δημοσίους υπαλλήλους.

Αυτό γιατί το 2011 αναμένεται να αποχωρήσουν από το δημόσιο περί τους 50.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν είτε κανονικά είτε πρόωρα. Άρα, σύμφωνα με τον κανόνα της τρόικας θα πρέπει να προσληφθούν το 2011 μόνο 10.000 νέοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ωστόσο, από τις μετατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση προκύπτει ότι υπάρχουν περίπου 19.000 λόγω Καλλικράτη, 25.000 υπάλληλοι από δημόσιους οργανισμούς, 6.000 εργαζόμενοι από τις συγκοινωνίες και περίπου 2.000 εργαζόμενοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίοι θα πρέπει να απορροφηθούν στο δημόσιο.

Αυτό όμως εάν η τρόικα υπερισχύσει στις διαπραγματεύσεις είναι αδύνατον να συμβεί καθώς δεν θα μπορούν να προσληφθούν οι παραπάνω 52.000 υπάλληλοι, αλλά μόνο 10.000 εξ αυτών. Οπότε αυτόματα μιλάμε για 42.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα βρεθούν από τη μία ημέρα στην άλλη χωρίς δουλειά και αντιμέτωποι με το "φάντασμα" της ανεργίας.

Από την Τρίτη οι μετατάξεις στη Βουλή

Τουλάχιστον 40 οργανισμοί και ανώνυμες εταιρείες του δημοσίου με χιλιάδες μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους οδηγούνται από τον Δεκέμβριο σε κατάργηση ή σε συγχώνευση ή ακόμα και εκκαθάριση.

Την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται και το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο ανοίγει στην ουσία ο δρόμος για τις λεγόμενες μετακινήσεις προσωπικού σε άλλους φορείς του δημοσίου ποιυ υπάρχουν κενά και ανάγκες.

Όσοι από τους χιλιάδες υπαλλήλους που θεωρηθούν υπεράριθμοι μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου θα λαμβάνουν τις αποδοχές που αντιστοιχούν στις νέες θέσεις τους, ενώ δεν θα έχουν επιπρόσθετες αμοιβές ή επιδόματα.

Όσοι υπάλληλοι δεν δεχθούν την μετακίνησή τους θα απολύονται χωρίς αποζημίωση, ενώ όσοι συμβασιούχοι εργάζονται στους συγκεκριμένους δημόσιους οργανισμούς θα απολύονται λαμβάνοντας την αποζημίωση μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους.

Αντίστοιχες διαδικασίες θα ακολουθηθούν και για τους περίπου 4.000 εργαζόμενους στον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες.

Στους οργανισμούς που καταργούνται ή που οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται σε άλλον δημόσιο φορέα είναι το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας και 51 τοπικά αγροτικά κέντρα. Την ίδια ώρα, σε εκκαθάριση εισέρχονται η Εταιρεία Πολεοδομίας και Στέγασης, το Ολυμπιακό Χωριό 2004 και η ΑΓΡΟΓΗ (όπου απολύονται 260 υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί προεκλογικά).

Ωστόσο, έρχεται και το 2ο κύμα καταργήσεων οργανισμών από την Αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Την κατάργηση των ανωνύμων εταιρειών "ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε." και "ΟΠΕΠ Α.Ε." και την επιτάχυνση των συγχωνεύσεων αποφάσισε η Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή για την σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή Υπηρεσιών, Συμβουλίων, Επιτροπών και Φορέων του Δημοσίου Τομέα, η οποία συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, αναφέρονται τα εξής: "Η Επιτροπή, αφού εκτίμησε όλα τα στοιχεία, που τέθηκαν υπόψη της, αποφάσισε: α) την κατάργηση της εταιρίας “ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.” η οποία συστάθηκε το 2009 και χρησίμευσε ως όχημα για ευρείας έκτασης σπατάλη αλλά και πληθώρα παράνομων προσλήψεων. Ειδικότερα την 26η Αυγούστου 2009 συνήφθησαν 34 συμβάσεις έργου εκτός ΑΣΕΠ υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Αυτή τη στιγμή το διαθέσιμο υπόλοιπο της εταιρίας ανέρχεται σε 20, περίπου, ευρώ, όταν το μετοχικό της κεφάλαιο είναι 450.000€, β) την κατάργηση της εταιρίας “ΟΠΕΠ Α.Ε.”, στην οποία μόνο το χρονικό διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2009 προσλήφθηκαν, αναιτίως, περισσότερα από 170 άτομα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος μισθοδοσίας από 250.000€ τον Ιούνιο του 2009 σε 600.000€ το μήνα Σεπτέμβριο του 2009. Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους νεοπροσληφθέντες ελάμβαναν 4.000, ή ακόμα 5.000 ευρώ μηνιαίως. Η κατάργηση του ΟΠΕΠ ΑΕ έρχεται σε συνέχεια της κατάργησης του διοικητικού της συμβουλίου".

Τι θα ισχύει με τις επιχειρησιακές συμβάσεις
Αντιμέτωποι με τις ψαλιδισμένες αμοιβές θα έρθουν αργά ή γρήγορα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς εξαιτίας της κρίσης οι εργοδότες κυρίως οι μικρομεσαίοι που απασχολούν στην Ελλάδα 1,8 εκατομμύρια υπαλλήλους θα επιδιώξουν να εφαρμόσουν τις επιχειρησιακές συμβάσεις με χαμηλότερες αμοιβές απαξιώνοντας τις κλαδικές συμβάσεις.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφωνούν με την άποψη της υπουργού Εργασίας, κα Κατσέλη η οποία ειναι υπέρ να εφαρμοστούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις αλλά μόνο στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με λουκέτο, προκειμένου να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Στις περιπτώσεις αυτές ο μισθός θα είναι “ψαλιδισμένος” κατά 10% έως 20% για δύο χρόνια, αλλά δεν θα μπορούν να πέφτουν κάτω από το όριο του κατώτατου μισθού. Μάλιστα, οι απώλειες των εισοδημάτων θα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ.

Αντίθετα, ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ του Μνημονίου που προβλέπει γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημαίνει αυτομάτως πχ για τον κλάδο του τουρισμού πως ένας σερβιτόρος από τα 930 ευρώ της κλαδικής σύμβασης, με την επιχειρησιακή σύμβαση ο μισθός θα φτάσει περίπου έως και 740 ευρώ μικτά, που είναι ο μισθός της εθνικής σύμβασης.

Έτσι μία ημέρα πριν ακούσουμε από το στόμα των ίδιων των ελεγκτών της τρόικας τι μας περιμένει, το τοπίο παραμένει θολό και εξαιρετικά ανησυχητικό κυρίως για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Από τη μια η εμφανής απραξία των κυβερνώντων προβληματίζει για το τι μας περιμένει προκειμένου να εκταμιευθεί η 4η δόση της βοήθειας. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, το μόνο που διαπραγματεύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση ήταν να μην αυξηθεί όπως ζητούσαν οι ελεγκτές ο ΦΠΑ στο 23%. Εκεί εμείς αντιπροτείναμε οτι θα βρούμε το 1 δισ από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11 στο 13% και από την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Αρα και στη συνάντηση του κ. . Παπακωνσταντίνου με τους ελεγκτές της τρόικας δεν γίνονται διαπραγματεύσεις επι της ουσίας αφού δεν υπάρχει και τίποτα που η ελληνική κυβέρνηση ν' αμφισβητεί.Ο Γ. Παπανδρέου έχει λάβει την διαβεβαίωση οτι η γ' δόση είναι εξασφαλισμένη αλλά είναι πλέον κοινό μυστικό οτι για να δοθεί η δ' δόση θα χυθεί αίμα.

Η μόνη κόκκινη γραμμή που διατείνεται η κυβέρνηση οτι έχει χαράξει είναι οτι δεν θα δεχθεί απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Για τα καυτά θέματα των μετατάξεων αλλά και των κλαδικών συμβάσεων η κυβέρνηση επιμένει να τηρεί σιγή ιχθύος γιατί πολύ απλά έχει δώσει την συγκατάθεσή της.

Είναι λοιπόν όλο αυτό που ζούμε ειδικά τις τελευταίες ώρες ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται γενικώς και αορίστως και την “κακή” τρόικα να ζητάει αίμα και νέες θυσίες από τον ελληνικό λαό.


Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.