Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

Κρίθινο ψωμί

ΥΛΙΚΑ
* 750 γρ. σκληρό αλεύρι
* 750 γρ. μαλακό αλεύρι
* 1.500 γρ. κρίθινο αλεύρι ολικής (με το πίτουρό του)
* 300 γρ. προζύμι ή 80 γρ. μαγιά μπίρας
* 125 ml ελαιόλαδο (μισό ποτήρι του νερού)
* 1 ½ κουταλιά αλάτι
* 1 κουταλιά ζάχαρη
* 1 ½ λίτρο νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν χρησιμοποιούμε προζύμι, ο χρόνος για να ανέβει το ψωμί είναι πολύ μεγαλύτερος.
Την πρώτη μέρα το βράδυ ετοιμάζουμε το προζύμι: Το αναπλάθουμε με 500 γρ. σκληρό αλεύρι, 500 γρ. μαλακό αλεύρι και 1 λίτρο χλιαρό νερό, κάνοντας ένα πηχτό χυλό. Αφήνουμε εκτός ψυγείου.
Τη δεύτερη μέρα το απόγευμα: Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι (250 γρ. σκληρό αλεύρι, 250 γρ. μαλακό αλεύρι και το κρίθινο αλεύρι) σε λεκάνη, ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και βάζουμε μέσα το προζύμι και τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά με τις μπουνιές μας και αφήνουμε να φουσκώσει όλο το βράδυ, σκεπασμένο με κουβέρτα σε ζεστό μέρος. Πλάθουμε 3 στενόμακρα ψωμιά. Αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν. Χαράζουμε την επιφάνειά τους με ένα ξυραφάκι ή με μία βελόνα, χαράζοντας χοντρές φέτες πριν μπουν στο φούρνο στους 180 C για μία ώρα.
Αν χρησιμοποιούμε μαγιά, η διαδικασία αλλάζει: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουρατεί 2- 3 ώρες. Σχηματίζουμε τις φραντζόλες και τις αφήνουμε να φουσκώσουν 3-4 ώρες πριν μπουν στο φούρνο.
Αμα θέλουμε παξιμάδι: Σπάμε με το χέρι μας τις φέτες και τις αποξεραίνουμε στο φούρνο στους 80 C επί 5 ώρες.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.