ΥΛΙΚΑ
20τεμ. μπισκότα σαβαγιάρ
175γρ. σοκολάτα bitter
750γρ. Τυρί κρέμα μασκαρπόνε
100γρ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά (ξεχωριστά ασπράδια από κρόκους)
40γρ. Αλεύρι
3κ.σ. Grappa
1κ.σ. απόσταγμα βανίλιας
2κ.σ. καφέ espressoκαλά αλεσμένο
3κ.σ. Vinsanto, Port ή άλλο γλυκό κρασί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καλύπτουμε μια φόρμα διαμέτρου 23cm με αντικολλητικό χαρτί. Σπάζουμε το σαβαγιάρ σε ακανόνιστα κομμάτια και τα απλώνουμε στο πάτο της φόρμας.
Βάζουμε σε ζεστό Bain-Marieτην σοκολάτα και αφήνουμε να λιώσει ανακατευοντάς περιστασιακά.’Οταν είναι έτοιμη αποσύρουμε απο την φωτία να κρυώσει ελαφρώς για 5’ λεπτά.
Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το μασκαρπόνε, τη ζάχαρη και τους κρόκους των αυγών μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι, την grappa, το απόσταγμα της βανίλιας, τον καφέ και το Vinsanto συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Χτυπάμε τ’ασπράδια σ’ ενα μπώλ μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε το 1/3 από την ποσότητα της μαρέγκας στην λιώμενη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά.Στη συνέχεια προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Αναμιγνύουμε το μίγμα της σοκολάτας με την κρέμα μασκαρπόνε και περιχύνουμε πάνω απο τα σαβαγιάρ, απλώνουμε με την βοήθεια μιας σπάτουλας για να καλυφθεί ομοιόμορφα όλη η επιφάνεια της φόρμας.
Ψήνουμε για 40’ λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200c.Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου και το βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο.
Διακοσμούμε με τριμμένη λευκή ή bitterσοκολάτα και πουδράρουμε ελαφρώς με ζάχαρη άχνη.Όταν θέλουμε να σερβίρουμε περιχύνουμε με την crèmeanglaise και σαν εναλλακτική λύση μπορούμε να προσθέσουμε κόκκινα φρoύτα του δάσους.