Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Κρεατόπιτα 1

Υλικά

  • Για τα φύλλα:
      4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 1 ή 1 1/2 φλιτζάνι νερό
    • 1 κουταλιά λάδι
    • Λίγο αλάτι
  • Για τη γέμιση:
    • Μία κότα χωριάτισσα περίπου 1 1/2 κιλό ή 1 1/2 κιλό ζυγούρι
    • 5 μεγάλα κρεμμύδια
    • 3 αυγά
    • 8 φλιτζάνια τσαγιού ζωμό του κρέατος ή της κότας αναλόγως
    • Αλάτι
    • Πιπέρι
    • Λίγο λάδι

Ετοιμασία

  1. Βράζουμε την κότα ή το ζυγούρι μαζί με τα κρεμμύδια καθαρισμένα ολόκληρα, αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι μέχρις ότου να πέφτει το κρέας από το κόκαλο.
  2. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα.
  3. Κάνουμε βουναλάκι το αλεύρι και στο κέντρο του ανοίγουμε μία λακουβίτσα στην οποία ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και το νερό σιγά-σιγά ανακατεύοντας με το αλεύρι στην αρχή και στην συνέχεια ζυμώνοντας.
  4. Μόλις φτιάξουμε μία ζύμη αρκετά μαλακή αλλά εύπλαστη (να μην κολλάει στα χέρια) τη χωρίζουμε σε επτά μπάλες ήτοι μία για κάθε φύλλο που θα ανοίξουμε. Τα δύο φύλλα που θα βάλουμε σαν βάση στην πίττα θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερα, οπότε χωρίζουμε και τη ζύμη μας σε πέντε ίσα μέρη και δύο λίγο μεγαλύτερα (το σύνολο επτά).
  5. Ανοίγουμε τα πέντε μικρότερα φύλλα μας αλευρώνοντας καλά την επιφάνεια του πάγκου αλλά και το ζυμάρι μας για να μην κολλήσει.
  6. Με τα πέντε μικρότερα φύλλα θα φτιάξουμε τα "πέτουρα", δηλαδή αφού τα ανοίξουμε σε φύλλα (όχι πολύ λεπτά) τα ψήνουμε στο γκρίλ μέχρι να στεγνώσουν και στη συνέχεια τα σπάμε σε μικρά κομμάτια.
  7. Οση ώρα ετοιμάζουμε τα πέτουρα, τις δύο εναπομείνασες μπάλες ζύμης τις κρατάμε σκεπασμένες με μία μεμβράνη για να μη στεγνώσουν.
  8. Με αυτές ανοίγουμε δύο μεγάλα φύλλα, τόσο ώστε να ξεχειλίζουν από το ταψί μας για να φτιάξουμε και "κόθρο".
  9. Αφού λαδώσουμε καλά το ταψί μας τοποθετούμε το πρώτο φύλλο της βάσης, το λαδώνουμε και στη συνέχεια τοποθετούμε και το δεύτερο φύλλο.
  10. Στη συνέχεια και δεδομένου ότι όση ώρα ανοίγουμε φύλλα, ψήνουμε πέτουρα κλπ., ο ζωμός μας έχει κρυώσει (και χλιαρός να είναι δε μας πειράζει) χτυπάμε τα αυγά με μία κουταλιά νερό και τα ρίχνουμε στο ζωμό. Ανακατεύουμε καλά κι αν χρειάζεται διορθώνουμε με λίγο αλατοπίπερο.
  11. Μέσα στο μείγμα κρέατος, κρεμμυδιών και ζωμού ρίχνουμε τώρα τα πέτουρα και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Το μείγμα μας θα πρέπει να "κολυμπάει" στο ζωμό, μην το φοβηθείτε, σαν πηχτή σούπα. (Αν τυχόν βγει πάρα πολύ νερουλό ή τα πέτουρα δεν είναι αρκετά μπορούμε να συμπληρώσουμε μια χούφτα χυλοπίτες.)
  12. Τέλος με την κουτάλα της σούπας ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα στο ταψί φροντίζοντας το κρέας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα στην επιφάνεια της πίττας. Δεν χρειάζεται φύλλο από πάνω γιατί το ρόλο αυτό θα παίξουν τα πέτουρα που θα ομογενοποιηθούν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  13. Τέλος γυρίζουμε τον κόθρο, τυλίγοντας προς τα μέσα το τμήμα του φύλλου που εξέχει από το ταψί και ψήνουμε για 3/4 με 1 ώρα στους 180 C, μέχρις ότου απορροφηθεί ο ζωμός και χρυσίσει η επιφάνεια.  

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.