- Βαθμός δυσκολίας: 2
- Τρόπος Μαγειρέματος: Στο φούρνο
- Είδος γεύματος: Κυρίως πιάτο, Σνακ, Συνοδευτικά
- Κατάλληλη για: Δίαιτα, Χορτοφάγοι
Κύρια Υλικά
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 800 γρ.
- Ελαιόλαδο, 200 γρ.
- Βούτυρο, 200 γρ., σε θερμοκρασία δωματιου
- Μαγειρική σόδα, 1 κουταλάκι/-α του γλυκού, (που πίνουμε)
- Ρακί, 1 φλιτζάνι/-α του καφέ
- Αλάτι
- Νερό, δροσερό, όσο χρειαστεί
- Κολοκύθα, 2 κιλ., κίτρινη καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια (για την γέμιση)
- Κρεμμύδι ξηρό, 2 τμχ., περασμένα στον τρίφτη (για την γέμιση)
- Αλάτι, (για την γέμιση)
- Πιπέρι, (για την γέμιση)
- Κύμινο, (για την γέμιση)
- Κρασί λευκό, 1 ½ φλιτζάνι/-α του καφέ, (για την γέμιση)
- Ρύζι, 2 κουταλ. της σούπας, (για την γέμιση)
- Ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι/-α του τσαγιού, (για την γέμιση)
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, για να αφρατέψει. Το βάζουμε σε λεκανη και ανοίγουμε μία λακουβίτσα. Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη ρακί και το κουτάκι τη σόδα, σιγά-σιγά, πλάθοντας συγχρόνως. Θα χρειαστεί να προσθέσετε και λίγο νεράκι.
Θέλουμε μία ζύμη μαλακή και ελαστική, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Όταν είναι έτοιμη τη σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και μια βρεγμένη βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου.
Αμέσως μετά, αλευρώνουμε το τραπέζι ή εκεί που θα ανοίξουμε το φύλλο. Θα χρειαστούμε ένα πλάστη. Για τις πίτες πιο κατάλληλος είναι ο παλιός κλασσικός λεπτός και μακρύς πλάστης της γιαγιάς.
Ανοίγουμε, σε χοντρό φύλλο και αλείφουμε με το βούτυρο, έπειτα διπλώνουμε το φύλλο στα τέσσερα (σαν να διπλώνουμε πετσέτα) και το ξανανοιγουμε, ξανααλείφουμε με βούτυρο και αυτή τη διαδικασία την κάνουμε 5 φορές συνολικά.
Έπειτα σκεπάζουμε ξανά με μεμβράνη κουζίνας και μια βρεγμένη βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου.
Η ζύμη είναι έτοιμη για να την ανοίξετε σε φύλλο, απλά την χωρίζετε σε 2 μέρη και ανοίγετε όχι σε πολύ λεπτό φύλλο.
Η ποσότητα είναι για την λαμαρίνα του φούρνου την οποία θα λαδώσετε ελαφρά.
Για την γέμιση
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρεμμύδι, έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ρύζι. Όταν η κολοκύθα μας έχει πλέον λιώσει προσθέτουμε το ρύζι για να τραβήξει τα υγρά.
Γεμίζουμε την πίτα και την βάζουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσει.