Αρκετά παιδάκια βρέχουν το κρεβατάκι τους κατά τη διάρκεια του νυχτερινού τους ύπνου. Για να πούμε ότι ένα παιδί έχει νυχτερινή ενούρηση πρέπει να έχει ξεπεράσει την ηλικία των 5 χρόνων, η συχνότητα να είναι τουλάχιστον δύο επεισόδια την εβδομάδα και για τρεις συνεχόμενους μήνες.
Πολλοί γονείς αγωνιούν για την έκβαση αυτής της δυσάρεστης κατάστασης, μαλώνουν τα παιδιά ή τα τιμωρούν και δεν βοηθούν έτσι στο ξεπέρασμα της δυσκολίας τους. Πολλές φορές παρατηρείται κληρονομικότητα από την πλευρά κάποιου γονέα.
Σε κάθε περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να αποκρύπτουν το πρόβλημα από το παιδί, του εξηγούν με απλά λόγια για τη δυσκολία του και βρίσκουν τρόπους να το ανακουφίσουν, όχι μόνο ψυχολογικά αλλά και σωματικά διότι τον χειμώνα τα παιδάκια υποφέρουν από το κρύο, βρεγμένο κρεβατάκι τους.
Υπάρχουν στα φαρμακεία ειδικά ξυπνητήρια που προλαβαίνουν και ειδοποιούν το παιδί με την πρώτη σταγόνα στο εσώρουχό τους, ώστε να ξυπνήσουν και να πάνε τουαλέτα.
Άλλες χρήσιμες συμβουλές είναι να αποφεύγονται τα υγρά μετά τις 8 μ.μ. και να σηκώνεται το παιδί για τουαλέτα 2 ώρες μετά τη βραδινή κατάκλιση. Επίσης, πριν από τον νυχτερινό ύπνο καλό θα είναι τα παιδάκια να μην κουράζονται πολύ με σωματικές ασκήσεις και έντονα παιχνίδια, αλλά και οι μαθητές με έντονη πνευματική εργασία.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε τους στρεσογόνους παράγοντες που προκαλούν νυχτερινή ενούρηση στα παιδιά, όπως γέννηση νέου αδελφού, κακές οικογενειακές σχέσεις, άγχος απόδοσης στο σχολείο, απώλεια αγαπημένων προσώπων.
Σε όλες τις περιπτώσεις η συζήτηση και το πλησίασμα του παιδιού, το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να μπορεί να μιλήσει και να ανακουφιστεί βοηθούν και απαλύνουν το παιδί από την ψυχολογική επιβάρυνση που σίγουρα επιφέρει η νυχτερινή ενούρηση.