Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010
Η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου βοηθά στην αριθμητική
τις ικανότητες ενός ανθρώπου στην αριθμητική και, μάλιστα, για χρονικό διάστημα έξι μηνών.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό τον γνωσιακό νευροεπιστήμονα Ρόι Κοέν Καντός, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", έκαναν πειράματα με 15 εθελοντές ηλικίας 20-21 ετών και ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο να κάνουν τους ανθρώπους καλύτερους στην αριθμητική και μάλιστα σε βάθος χρόνου. «Δεν συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να κάνουν μόνοι τους ηλεκτροσόκ, αλλά έχουμε υπερβολικά εντυπωσιαστεί από τις δυνατότητες της ανακάλυψής μας και ήδη μελετούμε τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο.
Η ηλεκτρική διέγερση είναι απίθανο να σας μετατρέψει στον επόμενο Αϊνστάιν, όμως, με λίγη τύχη, μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να τα πηγαίνουν καλύτερα στα μαθηματικά», δήλωσε ο Κοέν. Επί έξι μέρες και για 20 λεπτά κάθε φορά, οι βρετανοί επιστήμονες διέγειραν ηλεκτρικά με ρεύμα ενός χιλιοστού του Αμπέρ το βρεγματικό λοβό των εθελοντών (μια περιοχή που σχετίζεται με την επεξεργασία των αριθμών), από αριστερά προς τα δεξιά και αντίστροφα.
Οι εθελοντές αισθάνονταν αμυδρά τη διακρανιακή ηλεκτρική διέγερση μόνο στα αρχικά δευτερόλεπτα του πειράματος και κανείς δεν εμφάνισε κάποια παρενέργεια. Παράλληλα, άλλοι εθελοντές έκαναν εικονικές ηλεκτρικές διεγέρσεις, ή πραγματικές, αλλά πολύ μικρότερης διάρκειας, μόνο 30 δευτερολέπτων. Τα τεστ αριθμητικής που ακολούθησαν έδειξαν ότι όσοι εθελοντές είχαν διεγερθεί ηλεκτρικά για περισσότερη ώρα τα κατάφεραν σαφώς καλύτερα και, μάλιστα, η επανάληψη των τεστ μετά από έξι μήνες έδειξε ότι η βελτίωση των ικανοτήτων τους παρέμενε.
Το επίτευγμα μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει περίπου το εν πέμπτο του παγκοσμίου πληθυσμού, που υπολογίζεται ότι δυσκολεύεται μέτρια έως σοβαρά με τους αριθμούς και τους σχετικούς υπολογισμούς, ή όσους ανθρώπους, μετά από ένα εγκεφαλικό ή μια νευροεκφυλιστική νόσο, χάνουν τις μαθηματικές ικανότητές τους.
Οι χρόνιες δυσκολίες με τους αριθμούς φαίνεται πως έχουν ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μένουν πιο εύκολα στην ανεργία, να έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, μικρότερη αυτοεκτίμηση, συχνότερη κατάθλιψη και άλλα προβλήματα.
Ορισμένοι άλλοι επιστήμονες πάντως, όπως ο δρ Κρίστοφερ Τσάμπερς της Σχολής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κάρντιφ, επεσήμαναν ότι, παρά τις νέες προοπτικές που ανοίγονται, πρέπει πρώτα οι ερευνητές να σιγουρευτούν ότι η ηλεκτρική διέγερση δεν έχει άλλα αρνητικά παρεπόμενα, σε άλλα κυκλώματα του εγκεφάλου.
Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters
Τα λάθη....
Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!
Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας
Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.
Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.
Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.