Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

Πότε «πέθανε» η Νεκρά Θάλασσα

Νεκρά ΘάλασσαΒότσαλα από τον πυθμένα της Νεκράς Θάλασσας  αποκαλύπτουν πως η διασημότερη αλμυρή λίμνη στον κόσμο ξεράθηκε πριν από 120.000 χρόνια. Γεωλόγοι από πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και του Ισραήλ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Dead Sea Deep Drilling Project», με σκοπό τη μελέτη της κλιματικής και σεισμικής ιστορίας της περιοχής, ανακάλυψαν ένα στρώμα από βότσαλα, περίπου 230 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της λίμνης.
Η ανακάλυψη αυτή σημαίνει πως εκεί κάποτε βρισκόταν μια κανονική παραλία, η οποία «στέγνωσε», οδηγώντας στη δημιουργία της φυσικής αυτής λίμνης.
Η χρονολόγησή των πέτρινων αυτών ιζημάτων δεν έχει ολοκληρωθεί επισήμως, όμως από τα βότσαλα αυτά οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η λίμνη εξαφανίστηκε πριν από περίπου 120.000 χρόνια, κατά την προτελευταία Μεσοπαγετώδη Περίοδο, όταν οι θερμοκρασίες παγκοσμίως ήταν το ίδιο ή ελαφρώς υψηλότερες σε σχέση με σήμερα.
«Η λίμνη ξεράθηκε πριν από 120.000 χρόνια χωρίς οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση», λέει η καθηγήτρια Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα Έμι Ίτο, που θεωρεί πως η ανακάλυψη είναι σημαντική γιατί δείχνει πόση ξηρασία μπορεί να έπληξε τη Μέση Ανατολή κατά τις θερμές περιόδους της Γης.
Από το 1997, η στάθμη της λίμνης έχει πέσει κατά 14 μέτρα και σήμερα βρίσκεται 425 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, επειδή το νερό που εισρέει σε αυτήν από τον Ιορδάνη ποταμό χρησιμοποιείται ως πόσιμο.
«Εμείς ευθυνόμαστε για την πτώση της στάθμης της με πολύ ταχύτερους ρυθμούς, γεγονός που έχει και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς το νερό αποτελεί αφορμή για πολέμους», εξηγεί ο καθηγητής στο Κολούμπια Στιβ Γκόλντστιν.
Για το λόγο αυτό, το Ισραήλ και η Ιορδανία εξετάζουν ένα από κοινού σχέδιο «διάσωσης» της Νεκράς Θάλασσας μέσω της κατασκευής καναλιού από την Ερυθρά Θάλασσα.
Η Νεκρά Θάλασσα βρίσκεται στη μεγαλύτερη και βαθύτερη λεκάνη του πλανήτη, στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ και διαθέτει μια πρωτοφανή περιεκτικότητα σε αλάτι της τάξης του 33,7‰. Αντίστοιχα, στους ωκεανούς, η περιεκτικότητα άλατος, κατά μέσο όρο, δεν υπερβαίνει το 3,9‰, γι’ αυτό και στη Νεκρά Θάλασσα είναι εύκολο να επιπλεύσει κανείς χωρίς μεγάλη προσπάθεια.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.